kinyír a telefonod
Egészségmagazin.com   |   2015.11.20.

Vigyázz, kinyír a telefonod!

Bebújsz este a jó, pihe-puha ágyba, betakarózol... és még utoljára megnézed az emailjeidet a telefonon, gyorsan válaszolsz még a facebook-üzenetre, vagy bekapcsolod a tévét pár perc erejéig. Ismerős? Akkor rossz hírünk van! Ezek a rossz szokások akár az életedet is veszélyeztethetik!

reklám vége

Különösen a hideg idő beálltával igazán jó érzés, egy meleg fürdő után befeküdni a puha ágyba, ugye? Beállítod a telefonodon az ébresztőt és hopp: látod, hogy olvasatlan üzeneteid vannak, így gyorsan még alvás előtt elolvasod azokat. Esetleg még megnézed azt is, hogy holnap milyen időjárás várható.

Mindegy miért nyúlsz a telefonod után vagy milyen okból kapcsolod be a tévét, az egészen biztos, hogy a sötétben világító fény és a többi, általuk okozott inger biztosan megnehezítik a nyugodt elalvást. De gondoltad volna, hogy akár azt is komolyan befolyásolni tudják, hogy másnap hogyan ébredsz?

A képernyő hatással van a hormonjaidra

Bostonban a közelmúltban bebizonyították, hogy komoly veszélynek teszi ki magát az, aki lefekvés előtt használja a laptopját, okostelefonját, vagy tévét néz, de még az is, aki az eBook-ján olvasgat. A vizsgálatok alapján a kutatók arra jutottak, hogy erősen ellenjavallt összemosni az elektronikus világra szánt időt a pihenés idejével.

Dr. Anne-Marie Chang, a kutatás egyik résztvevője arra a következtetésre jutott, hogy a lefekvés előtti képernyőhasználat nemcsak a későbbi pihenésre és ébredésre van komoly hatással, de még a hormonháztartásunk működésére is.

A kutatás eredményei szerint azoknál, akik még az elalvás előtt telefonjaikat nézegetik, melatoninszint csökkenés következik be - ez az alvási ciklusokat szabályozó hormon, amely normál esetben megnöveli a REM-fázis szakaszát. Ennek a csökkenésnek köszönhetően az alvás kevésbé lesz pihentető vagy felszínessé válik!

mobiltelefon, okostelefon

Az alvás nem játék!

A kutatás kifejezetten arra irányult, hogy feltárja azokat a következményeket, amelyeket a fénykibocsátó eszközök használata gyakorolnak az alvásra. Dr. Chang kihangsúlyozta, hogy a minőségi alvás hiánya olyan egészségügyi gondokat okozhat, amelyeket korántsem szabad félvállról venni. A tartós alvásproblémák hosszútávon kardiovaszkuláris megbetegedésekhez, elhízáshoz, cukorbetegséghez, de akár még rákhoz is vezethetnek. Ennek tudatában korántsem lényegtelen, hogy mivel töltöd az idődet elalvás előtt.

Az eBookot is felejtsd el!

Ha most azt hiszed az olvasás a tökéletes recept a nyugodt alváshoz, akkor csak részben van igazad. Tizenkét résztvevő segítségével megvizsgálták azt is, hogy az ebook okozhat-e hasonló panaszokat. Az eredmény pedig meglepő volt, ugyanis, annak ellenére, hogy az elektronikus könyvolvasóknak többnyire nincs háttérvilágításuk, zavart okoznak az alvás folyamatában. A tesztalanyoknál, akik elalvás előtt eBook-ot használtak, megfigyelhető volt, hogy az éjszaka folyamán rövidebb volt a REM-fázis időtartama. Pedig ennek az időszaknak komoly jelentősége van az agy regenerálódásának szempontjából, mivel ilyenkor megkétszereződik az agyi vérellátás, amely elengedhetetlen a sejtek megújulásához. Továbbá ebben a szakaszban történik a tapasztalatok, élmények szelektálása és rendszerezése is. Így kap értelmet az a mondásunk is, hogy „Alszom még rá egyet". A rövidebb REM-fázisok miatt a kísérletben résztvevők a felszínes alvás utáni másnapon fáradtságról és ingerlékenységről számoltak be.

3 tipp, hogy ne nyírjon ki a telefonod

  1. Ágyban már ne használd se a telefonod, a tableted vagy laptopod, de még az eBook olvasód sem! Csak akkor bújj ágyba, ha már valóban aludni szeretnél.
  2. Ha már ágyban vagy, de még nem akarsz aludni, olvass inkább nyomtatott könyvet! Esetleg tölts némi időt a kedveseddel...Nem csak a tested, de a lelked is hálás lesz, ha összebújva beszélitek meg az aznapi történéseket. És ki tudja, lehet, hogy élményteli intim pillanatokkal fejezitek be a napot!
  3. A nyugodt pihenéshez pedig különítsd el az alvásra szánt teredet a többitől. Vagyis kerüld azt, hogy rendszeresen ágyban dolgozz, tévézz, vagy akár egyél. Ha az ágyad kizárólag a pihenés színtere, akkor sokkal könnyebben fogsz édes álomba merülni.

Bizony, még az Egészségmagazint sem egészséges az ágyban olvasgatni; hagyd reggelre, vagy délutánra az informálódást, az éjszaka legyen kizárólag az alvásé!

Szép álmokat kívánunk! Oszd meg a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön