Mobiltelefon
Egészségmagazin.com   |   2015.03.30.

Miért kell mobiltelefon a gyereknek?

Az általános iskolás gyerekek nagy részének már van mobilja. A telefon mára már ennél a korosztálynál is teljesen általános, csaknem szükséges napi használati eszközzé vált. De milyen feltételekkel adjunk gyermekünk kezébe saját készüléket?

reklám vége

8 éves korig ne!

Az elmúlt néhány év alatt a szokások terjedésével, a rohanó világnak köszönhetően a mobiltelefonok száma a gyerekek körében is többszörösére nőtt. Egyes felmérések szerint ma a hét-tíz éves korosztályban csaknem minden harmadik gyermek rendelkezik mobiltelefonnal. A készülékek káros hatásairól szinte megjelenésük óta folyamatosan olvashatunk, ám ezeket a felvetéseket máig nem igazolták egyértelműen. A szakemberek azon az állásponton vannak, hogy gyermekünk nyolcéves koráig ne kapjon saját mobilt. Viszont arra később is ügyeljünk, hogy ne használják rendszeresen a készüléket.

Égig érő telefonszámla

Aggódásra adhat okot az esetleges magas telefonszámla, de ma már számtalan lehetőség van családi kedvezmények igénybevételére. Minden szolgáltató felkínálja a családoknak azokat a variációkat, amelyek lehetővé teszik két vagy három ingyenesen, vagy nagy kedvezménnyel hívható szám megadását. Érdemes azon is elgondolkodnunk, hogyan befolyásolja a közvetlen kommunikáció fejlődését, a szemtől szembeni beszélgetéseket a kicsi korban megkezdett, rendszeres mobilhasználat.

Hasznos eszköz lehet

A telefon egy igen hasznos eszköz lehet. Fontos, hogy ezt a gyerekben is tudatosítsuk. Ez egyrészt egy ellenőrzési lehetőség a szülő részéről. A mobil lehetőséget ad arra, hogy bármikor fel tudjuk hívni a gyereket, viszont olyan váratlan helyzetek is adódhatnak, amikor ők is segítséget tudnak kérni. Nem feltétlenül saját maguk érdekében. A mobiltelefon akkor igazán hasznos segítség, ha előre elmentjük benne a fontosabb telefonszámokat. A mobiltelefon használatára vonatkozó szabályok intézményenként változnak. Van olyan iskola, ahova be sem lehet vinni a készülékeket, de többségében annyi az elvárás, hogy az órák alatt ne használják telefonjukat a kisdiákok. A tanárok és a gyerekek akár együtt is kidolgozhatják a mobilozásra vonatkozó helyi szabályzatot, hisz az csak tévhit, hogy a gyerekek nem szeretik a rendet. Ugyanis a belátható és betartható szabályok adnak biztonságot számukra.

Szociális hatások

A gyerekek mobilhasználatának következményeként foglalkozni kell a pszichoszociális és pszicholingvisztikai hatásokkal is. A gyerekek önállósulását gátolhatja, hogy bármikor, bármilyen aprósággal is felhívhatja a szülőket. Kérdésessé válhat az is, hogy csemetéink fognak-e tudni különbséget tenni lényeges és lényegtelen információk között. A nyelvhasználat torzulása illetve fejlődése is fontos szempont lehet. Egyik kérdés hozza magával a másikat.

Külföldi szokások

Németországban csaknem minden elsősnek van már mobiltelefonja. A szülők ott ugyanis kiállnak a fent említett hasznos tulajdonságok mellett. Belgiumban viszont gyermekorvosok írtak alá olyan nyílt levelet, amely a mobiltelefon betiltását kezdeményezte a 16 év alattiak körében. Az aláírók meggyőződése, hogy a korán megkezdett és rendszeres mobilhasználat zavarokat okoz a gyermeki agytevékenységben.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön