beteg a gyerek, gyermek betegség
Egészségmagazin.com   |   2015.09.08.

Beteg a gyereked? Ne ess pánikba, inkább ezeket tedd!

Ahogyan a felnőttek, úgy a gyerekek életének is sajnálatos velejárója, hogy időről-időre megbetegszenek. Legyen szó akár egy gyors lefolyású nátháról, influenzáról, az elkerülhetetlen bárányhimlőről, vagy bármilyen egyéb nyavalyáról, szülőként fel kell készülnöd erre is. De mégis mikor vidd orvoshoz a kicsit? És mi történjen addig, amíg eljutsz a gyerekorvoshoz? Ezekre a kérdésekre válaszolunk.

reklám vége

Vis maior, ha beteg a gyerek

A vis maior olyan, előre nem látható körülményt, akadályt jelent, ami meggátol bizonyos kötelezettségek végrehajtásában.

Nos, a gyerekek betegsége pontosan ilyen. A betegség nem törődik azzal, hogy másnap éppen iskolába/dolgozni kéne menni, hogy reggel utaztokgyer külföldre, hogy szombat éjszaka van és nem túl egyszerű hirtelen egy orvost keríteni.

A legfontosabb minden esetben, hogy ne ijedj meg, és maradj higgadt, bármi történik is! Persze könnyű ezt mondani; amikor legelőször történik meg, hogy gyermeked az éjszaka közepén például sugárban hány, és ettől megijedve sírva fakad, nehéz nyugodtnak maradni. Mégis erőt kell venned magadon, hogy valóban tudj neki segíteni!

Ha nincs még ilyen téren tapasztalatod, akkor emlékezz vissza saját gyermekkorodra, hagyatkozz emlékeidre és anyai ösztöneidre!

Legyél felkészült a gyermeked betegségeire!

A vezetéshez jogosítvány kell, viszont szülő bárkiből lehet nulla előképzettséggel. Ezt nem tanítják meg az iskolában, és a terhesség kilenc hónapja sem készít fel a vészhelyzetekre! Ezért fontos, hogy képezd magad gyerek-elsősegély és gyerekbetegségek témakörökben, ismerd fel a tüneteket, és tanuld meg eldönteni, hogy mennyire súlyos a betegség.

Ha kicsi a baj, mégis orvoshoz viszed a gyermeket, akkor nem csak az orvos idejét rabolod, de gyermekedet is fölöslegesen stresszeled, miközben éppen pihenésre és nyugalomra van szüksége. Ha pedig nagyobb a probléma, és mégsem mentek orvoshoz... annak minimum hosszabb gyógyulási folyamat lesz a következménye, de akár nagyobb bajok is lehetnek!

Nehéz, de nem lehetetlen feladat eldönteni, hogy mit kell tenned ilyenkor. Gondolj vissza arra, saját anyukád hogyan bánt veled, és emellett hagyatkozz bátran a saját ösztöneidre! Senki nem ismeri jobban a gyereket, mint a saját édesanyja; te veszed észre először, ha valami nem stimmel.

Emellett érdemes alapvető elsősegély nyújtási alapismereteket szerezni, (már tanfolyamokat is találhatsz a témában), és a már megszerzettek ismereteket rendszeresen felfrissíteni. Tanulj meg néhány alap-praktikát is - például, hogy ha hány gyermeked, akkor mindig, pontosan jegyezd fel, hogy mennyi folyadékot adtál neki, mert ez fontos lesz, amikor orvoshoz viszed!

Lehet-e kórház az otthonod?

Vannak esetek, amikor elég otthon kezelni a gyermeket, vannak olyan helyzetek, amikor orvoshoz kell menni, de nem sürgős (ráérsz kivárni a rendelési időt) és vannak olyan helyzetek, amikor azonnali segítség kell! Tanuld meg megkülönböztetni ezeket.

Minél hamarabb vidd orvoshoz például, ha

  • leesett valahonnan a gyerek - akkor is, ha látszólag semmi baja nincs.
  • a csillapítás ellenére is megy fel a láza, esetleg görcsrohama van, vagy aluszékonnyá válik.
  • a szokásos magatartásához képest nagyon megváltozik, például a korábbi, megszokott mozgékonyságát elhagyva szinte alig reagál.
  • a hányás mellé még kánikula is van, vagy kicsi a gyerek, vagy magas a láza is.
  • bármilyen, az idegrendszerrel kapcsolatos tünetet észlelsz, például eszméletvesztés, rángatózás, légzéskimaradás, tarkómerevség jelentkeznek.

Ha magadtól nem tudod eldönteni, hogy kell-e az orvos, hívd fel és kérdezd meg! Akár az orvos, akár a védőnő eltudja neked mondani a betegség tünetei alapján, hogy szükség van-e szakmai segítségre. Ehhez persze tudni kell az elérhetőségeiket, méghozzá azonnal: ezért érdemes az ügyelet, az orvos, a védőnő telefonszámait egy helyre gyűjteni, hogy vészhelyzet esetén csak elő kelljen kapni és tárcsázni.

A legjobb persze, ha odafigyelsz arra, hogy változatos étkezéssel, rendszeres testmozgással megőrizd gyermeked egészségét!

Oszd meg ezt a cikket más szülőkkel is, hogy felkészültek legyenek gyermekük betegségeire!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön