háziállat
Egészségmagazin.com   |   2015.08.01.

Rágcsáló és tollas kedvencek a gyereknek

Nem mindenkinek adatik meg a kertes ház, ahol kutyák, macskák boldogan élhetnek. Ám a kis lakásokban sem kell lemondani a gyerekeknek a házi kedvencekről.

reklám vége

A rágcsálókat nagyon szeretik a gyerekek, hiszen termetük még felnőtt korban sem méretes. A tartásuk sem jár nagy kiadással, hiszen leginkább csak friss zöldséget és némi almot igényelnek.

A törpenyúl és a tengerimalac igazán szelíd, akár simogatni is lehet őket. Hamar tanulnak, és ha megfelelő óvatossággal bánunk velük, akkor jól bírják a nyüstölést is. Életkoruk maximum 5-7 év. Ezt a gyereknek is tudni kell.

A rágcsálókra jellemző, hogy szorult helyzetben, vagyis félelmükben könnyen haraphatnak. Ezért sem javasolt 7 év alatti gyerek kezébe adni, mert lehet, hogy még nem tudják gyengéden kézbe venni az állatot. Szorongatják, ami agresszív reakciót vált ki az állatból. Ha megfelelően kézhez szoktatjuk az állatot, akkor biztosak lehetünk harapásmentes természetében.

Mi van, ha megharapott?

Állatharapáskor a veszettségen túl a tetanus elleni védőoltás mérlegelendő. Az állat szájában élő baktériumok ezen kívül veszélyes sebfertőzéseket is okozhatnak. Minden állatfaj szájában más a baktérium összetétel. Éppen ezért kell orvoshoz fordulni, aki kiválasztja a megfelelő antibiotikum kezelést.

A rágcsálók vizeletével terjed a leptospirosis. A betegség magas lázzal, esetenként súlyos, halálos máj- és veseelégtelenséggel, agyhártyagyulladással jár. A szem is véres lehet. A fiúk veszélyeztetettebbek, mint a lányok, de nem kell megijedni: antibiotikumokkal jól kikezelhető.

Sokan félnek attól, hogy az állat nem elég tiszta, ezért meg akarják fürdetni. A hörcsög például nem igényel semmiféle fürdetést, fésülést. Sőt! Fél a víztől, hiszen nem tud úszni. Ezért ne akarjuk megfürdetni, és főleg ne hajszárítóval megszárítani!

Tollas barátok

A kisméretű madarak, mint például a hullámos papagáj vagy a pinty is jó választás lehet. Tartásuk nem igényel különösebb szakértelmet. Viszont jó, ha nem egyedül van a madár. Ajánlott legalább kettőt beszerezni belőlük. A pintyek szeretnek fürdeni is, és önfeledten játszanak a kalitkába helyezett tálka vízzel. A papagájok pedig előszeretettel fogyasztanak különféle gyümölcsöket és zöldségeket is. Ez remek időtöltés számukra, és az egészségük megőrzése szempontjából is fontos.

Papagájkór

Súlyos bakteriális fertőzés, amelyet leggyakrabban a fertőzött madarak tollából vagy ürülékéből származó és belélegzett pihe, por közvetít. A papagájkór elsősorban foglalkozási betegség, a kisállat-kereskedésekben, baromfifarmokon illetve baromfifeldolgozók alkalmazottait betegíti meg. A megfertőzött személy mellkasi szúró fájdalmat érez, amit magas láz kísér. A díszmadarak terjesztik, de emberről emberre is terjed. A gyengébb immunrendszerű embereket támadja meg, így a gyerekek is a veszélyeztetett körbe tartoznak. Csak erős antibiotikum-kúrával lehet legyőzni.

A különböző madarak tolla allergiás reakciót válthat ki. Az allergológusok sokáig úgy vélték, hogy ennek oka a madártollban megbúvó poratkák tömege, ám a vizsgálatok kimutatták, hogy a toll önmagában is okozhat allergiás tüneteket.

A gyerekeket minél előbb fel kell világosítani, hogy a háziállatok tartása milyen veszélyeket hordozhat. Meg kell tanítani, hogy hogyan mossa meg a kezét, hogy ne maradhassanak rajta kórokozók. De arra is figyelmeztetetni kell, hogy nem kell a kisállattal megosztani az ételét. Például az édesség - különösen a csoki akár halálos is lehet számára. Bármilyen kedves játszótárs egy állat, nem ember, Fajának jellemzőit ismerni kell, és tiszteletben kell tartani.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön