háziállat
Egészségmagazin.com   |   2015.07.05.

Állatok a gyerekek mellett

Meglátja egy filmben. Hallja a barátjától. Vagy épp elmegy egy kisállat-kereskedés mellett. És innentől kezdve csak egy vágya van: neki is legyen!

reklám vége

Hogy cicáról, kutyusról, aranyhalról, papagájról, görényről vagy épp kígyóról beszélünk, az sok mindentől függ: életkortól, habitustól, előzetes élményektől, stb. Persze a választási fázisban a ráció ritkán merül fel szempontként egy gyereknél. A mérlegelés a szülő feladata. A gyerek ugyanis nem látja át, hogy egy háziállat nagyon nagy felelősség és nem utolsó sorban költség is. Eledel, állatorvos, „lakhely", és ki tudja még mi minden. De arra is gondolni kell, hogy egy-egy háziállat kapcsán akár egészségügyi kockázat is előállhat.

A legnagyobb kedvencek: a kutyák

Talán nincs is olyan gyerek, aki ne vágyna egy hűséges, okos játszótársra.

Ám korántsem egyszerű megtalálni az ideális kutyát. A kutyák viselkedése fajtától függően változik. Egyesek kifejezetten nyugisak, a másik meg állandóan játszana. Vannak szófogadóak és szinte nevelhetetlenek, de cukik. Nagyon fontos, hogy számításba vegyük a kutya felnőtt méretét és temperamentumát, mielőtt kiválasztjuk a fajtát.

Aki szereti az állatokat, az nem vesz a másfél szobás lakásba nagytestű kutyát - hogy az majd az erkélyen vonyítva keserítse meg saját, a gazdik illetve az összes szomszéd életét.

Érdemes elmenni egy állatmenhelyre, ahol mindenféle faj és azok keveréke is előfordult már. Az ottani állatgondozótól kérjünk tanácsot, hogy a család körülményeihez, igényeihez képest mi a legjobb választás.

Amire figyelni kell, ha a gyerek minden vágya egy háziállat 

Ha egy kutyát rendszeres elhordanak ellenőrzésre az állatorvoshoz, és beadatják neki a kötelező oltásokat, akkor nem kell félni, hogy bármiféle betegséget terjesztene. Feltéve, ha betartjuk a kötelező higiéniai előírásokat is:

  • Nem nyúlunk az állat ürülékéhez! Kesztyűben vagy zacskóval kell felvenni a kutyakakit, ha pl. az utcán sétáltatjuk kedvencünket.
  • Háziállat megsimogatása után kézmosás! Ez különösen igaz evés előtt!
  • Tartsuk távol idegen kutyáktól, még akkor is, ha azok egészségesnek tűnnek.

Ha nem vagyunk elővigyázatosak, az alábbi betegségeket terjesztheti a kutyánk: veszettséget, galandférgeket, szalmonellát, bélparazitákat, bolhát, ótvart és más bakteriális, gombás betegségeket.

Egy megnyugtató kutatási eredmény azoknak, akiket aggasztanak a kutyák által hordozott egészségi kockázatok: egészségesebbek azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, amelyben kutya van. Statisztikailag igazolható, hogy kevesebb légúti betegség támadja meg őket. Az ebek szinte úgy védik a gyermekeket, mint az oltások: kis mennyiségben kóros baktériumoknak és csíráknak teszik ki őket, amire a gyerek immunrendszere fel tud készülni.

Így jobban ellenáll a komolyabb betegségeknek is.

Kutyaterápia

A kutyákkal való törődés, játék csökkenti a vérnyomást, kiegyenlíti a légzést, oldja a feszültséget és a szorongást. Ennek hatalmas jelentősége lehet a szorongó és a hiperaktív gyerekek viselkedési zavarainak feloldásában is.

Minden szakember egyetért abban, hogy egy kutya nagyon fontos szerepet játszik a gyermeknevelésben. A kis gazdi megtanulja, hogy vannak feladatai, kötelezettségei. Felelősséget kell vállalnia.

Mielőtt eldöntenénk, milyen kutyát veszünk, üljön össze a család, és készítsünk egy listát egy háziállat előnyeiről és hátrányairól. Hogyan viszonyulnak hozzá a családtagok, lesz-e helye a lakásban vagy az udvarra kerül? Ki fogja etetni, nevelni, sétáltatni? Egyáltalán, hogy fér bele a gazdi napirendjébe az a plusz 1-2 óra, amit minimum el kell tölteni az új jövevénnyel. Ezek olyan kérdések melyekre őszintén kell válaszolni, és csak ezután következhet a befogadás.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön