Méz
Egészségmagazin.com   |   2016.09.01.

A méz - a folyékony csoda

Bizonyára te is tudod, hogy a méz egy fantasztikus csodaszer: torokfájás, nátha esetén gondolkodás nélkül nyúlunk érte. De azt is tudtad, hogy a szervezetben lévő gyulladásokkal is hatásosan veszi fel a küzdelmet, sőt, a sebeket is gyógyítja? Olvass tovább és tudj meg többet erről a fantasztikus finomságról!

reklám vége

Már a görögök is tudták, hogy a méz az egyik legnagyszerűbb dolog a világon. A mitológia szerint a halhatatlanság egyik széruma, amit az istenek ajándékoztak nekünk. A mézet kellemes íze miatt szeretjük, és legfőképpen nátha ellen használjuk, de az elmúlt években a kutatók alaposabban is tanulmányozták a méz orvosi hatékonyságát, és megdöbbentő eredményekre jutottak: a méz különösen hatásos a sebgyógyulásban, kiváló ellenszere a gyulladásoknak, és még számtalan területen teszi szebbé életünket!

Mi is a méz hatóanyaga?

Már Hippokratész is leírja, hogy a méz igen hatékonyan képes csökkenteni a lázat, és nyílt sebek gyógyításakor is alkalmazta. Az új-zélandi Waikato Egyetem biokémikusa, Peter Molan azt találta, hogy a méz mintegy 60 fajta baktériumot, köztük a staphylococcus aureus-t is képes elpusztítani. Ezen felül számos olyan baktérium elpusztításában is hatásos, amelyek ellen az antibiotikumok hatástalanok, ezért a hatékony sebgyógyuláshoz például mézből készített pakolásokat alkalmaznak. Ha a mézet pusztán fizikai-kémiai szempontból vizsgáljuk, az 80 %-ban gyümölcs- és szőlőcukor, 20 %-ban pedig víz. A titok a cukorban rejlik: a mézben található magas cukortartalom elvonja a baktériumok életben maradásához szükséges vizet. A kutatók úgy tartják, hogy a méz hatékonysága ezen kívül a méhek által termelt enzimekben rejlik.

Hogyan keletkezik a méz?

„Csak szorgosan, mint a méhek." - szól a mondás, és valóban, a méhek aprólékos, kitartó gyűjtőmunkája során áll elő a méz, amely virágnektárból és mézharmatból áll. Először a terméketlen, nőnemű méhek kezdik meg a munkát, virágról virágra szálldosva, nektárt, valamint a virágnedvekkel táplálkozó tetvek otthagyott nedveit, az ún. mézharmatot gyűjtögetve. Ezeket a szívókájukkal felszívják, az anyagok pedig a méhek mézhólyagjaiba kerülnek. Visszatérve a kaptárhoz, leadják a kaptárban dolgozó méheknek a mézhólyag tartalmát, azok pedig sorban továbbadják egymásnak, amíg a folyadék el nem ér a cellákig. E láncolat folyamán változik át tulajdonképpen a növényi por mézzé: ekkor telítődik meg a méhek enzimjeivel, miközben kivonják belőle a polleneket, a különböző zsírokat és a vizet. Végül cellákba töltik őket, és légmentesen lezárják egy viaszfedéllel. A lépes mézben található darabok a cellák szilárd, viaszos részeit tartalmazzák.

Növény- és virágfajtától függően beszélhetünk többfajta mézről is: míg az akácméz folyósabb, világos színű, könnyű és kellemes ízű, addig a szelídgesztenyeméz már sűrűbb állagú, barnás színű, kesernyésebb, malátaízű. A hársfaméz krémes állagú, világos színű, enyhén fűszeres-mentás ízű, a repce- és narancsmézek pedig jellegzetesen virágos-gyümölcsös ízűek, ugyanis a mézben csaknem 120 aromaanyag található meg. Ha a méz kikristályosodik, nem jelenti azt, hogy megromlott, és nem is változnak meg a kémiai összetevői. A méz pusztán csak 18 %-ban tartalmaz vizet, a szőlőcukor oldékonysága azonban rossz, tehát szobahőmérsékleten hamar kiválik a vízből. A folyamat azonban visszafordítható: rakjuk az üveget kb. 45 fokos meleg fürdőbe, és a méz újból cseppfolyós lesz.

Miért olyan hatékony a nátha és a gyomorbántalmak kezelésére?

Mézet leginkább teában szoktunk fogyasztani. Gyomorfájdalom és torokgyulladás esetén fájdalomcsökkentő, nyugtató hatása van. Nyáron, nagy melegben egy mézes-tejes-jeges shake formájában is élvezhetjük ezt az édes, bársonyos ízhatást. Az ún. méznektár közel 180 kísérőanyagot tartalmaz, ezek közül is a legfontosabbak az inhibitorok, amelyek a flavonoidokhoz hasonló gátló anyagok. A mézben található nyomelemek közül a pinocembrin nevű flavonoid van jelen a legnagyobb százalékban, amely egy hőálló antibiotikum, valamint kávésav, amelynek gyulladáscsökkentő és emésztést javító hatása van. Egy másik fontos anyag, az acetilkolin segít az anyagcserében, ezért a szívre és a vérnyomásra is jó hatással van - lelassítja a túl gyors szívdobogást, valamint tágítja a vérereket. Mindezek a hatások azonban nem érvényesülnek, ha a mézet 40 fok fölötti italhoz, ételhez adagoljuk, tehát a mézes tea inkább placebo, mint valódi gyógyszer!

A legfinomabb mézes receptek

Ha nemcsak mézes shake-italok, hanem csodás ételek formájában is szeretnéd fogyasztani a mézet, itt találsz három isteni receptet:

Mézes-mustáros salátaöntet:

Az egyik legfinomabb és legegészségesebb öntet, amit salátákhoz el lehet képzelni. Keverj össze két evőkanál mézet ugyanennyi mustárral, majd bor- vagy almaecettel ízesítsd ízlés szerint. Ne hagyd ki a csipetnyi sót, esetleg borsot, ha fűszeresen szereted. Keverd jól össze, és fogyasztás előtt öntsd rá a salátára.

Mézben eltett magvak és aszalt gyümölcsök

A méz kiválóan tartósít is, különböző magvakkal, mint dió, mogyoró, tökmag és napraforgómag pedig nagyon jól harmonizálnak. Egy kisebb üveget tölts meg az általad kedvelt magvakkal, majd öntsd tele mézzel, és hűvös, naptól óvott helyen hagyd összeérni pár hétig. Ugyanezt kombinálhatod aszalt gyümölcsökkel, illetve nyers fokhagymával, ami kiváló ellenszere lesz télen a náthának és a torokgyulladásnak.

Mézszósz

3 evőkanál mézet, 100 ml ketchup-ot, egy kevés bor- vagy almaecetet, 3 darab apróra vágott fokhagymagerezdet, 1 teáskanál curry-t és chilli-t, valamint az általad kedvelt fűszereket alaposan keverd össze, és készen is van az isteni mézszósz, ami remekül megy majd a grillezett húsokhoz, halakhoz, de még a fondue-partin is bevetheted!

A méz azoknak is ajánlott, akik alaposabban figyelnek a vonalaikra. Összehasonlításképpen: míg 20 gramm cukor kb. 80 kcal kalóriát tartalmaz, addig ugyanennyi virágmézben csupán csak 61 kalória van. És mennyivel finomabb az íze is!

Élj mézzel egészségesen, fitten, finoman!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön