feszes has
Egészségmagazin.com   |   2015.09.18.

Pocakra szabott étrend-tippek a feszes hasért 2. rész

Ha eddig minden diéta hiábavaló volt, talán a pocakodban van a hiba - pontosabban a pocakodnak nem megfelelő étrendben. Már írtunk arról, hogy minden pocaktípushoz más edzés, és más étrend dukál, és a korábbi cikkekben adtunk is néhány tippet, hogyan étkezz, és mit sportolj a feszes hasért. Ha eddig nem lelted a pocakodat az írásokban, akkor most olvass tovább!

reklám vége

A pocakos sorozat utolsó epizódjához érkeztünk: most megtudhatod, hogy hogyan étkezz, ha szeretnél megválni az alsó mami-, mami- vagy felfújódott lufi pocakodtól, hogy a feszes has ne csak álom legyen.

Az alsó mami-pocak

Ahogy már leírtuk egy előző pocak cikkben, az ebbe a csoportba tartozó hölgyeknek kevés idejük van edzeni, ezért rendszerint ugyanazt, a jól ismert gyakorlatsort ismétlik pocakjuk eltüntetésére és ugyanazt a diétát követik változtatás nélkül. Ez okozhatja ezt a kis, alsó pocakot.

A megfelelő tápanyagok és a sok rost bevitele azonban elengedhetetlen a változáshoz: ezek szükségesek ahhoz, hogy helyrehozd azokat az emésztési problémákat (például valamilyen gyulladást, puffadást vagy székrekedést), amik tovább ronthatnak a pocakon. A sötétzöld leveles zöldségek, mint a spenót, kel vagy brokkoli segítségedre lesznek, valamint a zabkorpa, teljes kiőrlésű termékek is hatékonyak, hiszen tele vannak rostokkal.

Bánj szépen a gyomroddal és a pocakoddal, meg fogja hálálni, ha sok vizet iszol és könnyen emészthető étkeket veszel magadhoz. A már említettek mellett fogyassz könnyed proteinben gazdag ételeket is, például halat és csirkét.

A mami pocak

A leereszkedett mami pocak a kismamáknál a legjellemzőbb, akik nemrég szültek, és a csöppség teljesen lefoglalja őket.

Bizonyára nincs túl sok időd magadra, de az étkezésedre akkor is oda kell figyelned, ha előbb-utóbb szép, feszes has a célod. Persze, nem kell semmit elsietni, mint már az előző pocakos cikkben is írtuk, fő a fokozatosság!

A halolaj rendkívül hatékony módon segít beindítani a zsírégető hormonokat, és deaktiválni a zsír raktározását elősegítő hormonokat. Ha nem szereted a halat, vagy nem tudod beiktatni az étrendedbe, akkor vegyél be minden nap 3 darab 1000 milligrammos halolaj kapszulát a fő étkezéseknél. Később felemelheted ezt az adagot akár napi 5-re is, hogy még jobban haladj.

Emellett próbálj sok jótékony zsírokban, olajokban gazdag magvat, olívabogyót is enni minden nap. Ezek nem csak a zsírégetésben és a vitaminok hatékony feldolgozásában segítenek, hanem még a fáradtság leküzdéséhez is hozzájárulnak. Egy anyukának sosem árt egy kis extra energia, nemde? :)

A felfújódott lufi-pocak

Ez az a has, ami reggel szép, lapos, irigylésre méltó, de a nap folyamán egyre csak nő, míg estére egészen lufi-szerűvé nem válik. Mint már említettük, ennek a problémának a hátterében az esetek többségében valamilyen allergia, ételintolerancia, lassú bélműködés vagy szegényes, nem változatos étrend áll.

Lehet, hogy egész életedben fogyasztod ugyanazokat az ételeket anélkül, hogy rájönnél: sajnos allergiás vagy rájuk. A leggyakoribb ételintolerancia a laktóz- és a glutén érzékenység (előbbi tejtermékekben, utóbbi kenyérben, pizzában, tésztafélékben, sütikben található), de létezik olyan is, aki az alkoholra vagy az élesztőre (sörben, süteményekben) érzékeny.

Próbáld meg kísérletezéssel kideríteni, hogy valamelyikre érzékenyen reagál-e a hasad. Két hétig ne egyél glutént, a következő két hétben laktózt, majd vagy élesztőt tartalmazó ételeket, és amikor újra fogyasztasz belőlük, figyeld meg, hogy felpuffadsz-e vagy jelentkezik-e valamilyen más kellemetlen tünet. Az étrendedbe iktass be sok friss zöldséget, húst, csirkét és halat.

A lassú bélműködés oka lehet a nem megfelelő ételek fogyasztása nem megfelelő időben. Legyen a reggeli a leggazdagabb étkezésed, hiszen az emésztésed ekkor működik a legjobban, és kerüld el a késő esti falatozásokat. Rágd meg rendesen az ételt, és igyál sok vizet, hogy segítsd az emésztési rendszeredet helyes tempójú mozgásban tartani.

A felfújódást a bélflóra rendjének felborulása is okozhatja, tehát népesítsd be a hasad jótékony baktériumokkal, fogyassz pre- és probiotikus termékeket. Ezeknek a természetes forrásai a miso leves, a tejföl, és bizonyos gyümölcsök, zöldségek, mint például a kel, fokhagyma és hagyma. Az egészséges bélrendszer lapos hasat jelenthet számodra, ezt ne feledd!

Nem találtad a pocaktípusodat a cikkben? Akkor valószínűleg már korábban írtunk róla:

A pocakra szabott edzésformák leírásait pedig itt találod:

Vannak olyan ismerőseid, akiknek a feszes has a vágyuk, de hiába diétáznak? Oszd meg velük a pocakra szabott étrend- és edzésötleteket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön