étrend, feszes has
Egészségmagazin.com   |   2015.09.11.

Pocakra szabott étrend-tippek a feszes hasért 1. rész

Több fogyókúrát, diétát is kipróbáltál már, keményen edzel, de még mindig nem akar lejjebb menni a pocakod? Lehet, hogy rosszul próbálkozol! Minden pocak más, így mindegyikhez más fogyókúra dukál. A mai cikkünkben bemutatjuk, hogy melyik hasat milyen étrenddel teheted feszesebbé!

reklám vége

Minden has más, minden pocak eltérő: Sport és egészség rovatunkban már találkozhattál a pocakra szabott, egyéni hasfeszesítő gyakorlatokat bemutató sorozatunk 1. és 2. részével. De tudjuk, hogy a sportolás csak a fele a fogyásnak: íme a pocakra szabott étrendek!

Először is ismételjük át gyorsan, hogy milyen típusokról is beszélünk! Volt szó a stressz pocakról, a hurkás pocakról, az alsó mami pocakról és van nekünk egy felfújódott lufi pocakunk és egy mami pocakunk is. A leküzdésükhöz szükséges gyakorlatokról az előző két cikkben olvashatsz.

Most nézzük meg, hogy mit ne egyél, és mit egyél ahhoz, hogy felpörgessük az edzések hasfeszesítő hatásait, és megszabaduljunk ezektől a pocakoktól!

Étrend a stressz-pocak ellen

A stressz pocak - ahogy a neve is mutatja - a stressztől alakul ki, főleg a köldök és a rekeszizom körüli területen rakódik le a felesleg.

Ha a stressz pocakosok csoportjába tartozol, akkor nagy valószínűséggel nem csak kívülről látszik a problémád, hanem valami belül sincs rendben. Ha sokat stresszelsz, akkor sokkal fogékonyabb vagy különböző emésztési problémák kialakulására is. Tipikus példa a puffadás, ami még rosszabbá teszi a helyzetet.

Ha stressz-pocakod van, valószínű, hogy sokszor kihagysz egy-egy fő étkezést, túl sok koffeint viszel be a szervezetedbe (több mint két kávét iszol naponta), és kényelmességből, lustaságból sokszor választod a gyorskaját. Ezeket mind felejtsd el, ha jót akarsz magadnak!

Fogyassz sok magnéziumot tartalmazó ételt, például sötétzöld leveles zöldségeket (spenót, kel, brokkoli), magvakat és mogyoró-, dióféléket. A magnézium sokat segít a stressz kezelésében is, de már egy finom kamilla tea is nyugtató hatással bír.

Étrend a hurkás pocak ellen

A neve egyértelműen bemutatja, hogy mi a probléma: a fölösleg kis hurkákat képez a hasadon. Ennek általában az az oka, hogy keveset mozogsz, és hogy sok finomított szénhidráttal teli dolgot eszel: például nem tudsz ellenállni a különböző sütiknek, tortáknak, fehér kenyérnek, és a keményítő is számtalanszor megtalálható az étrendedben tészta és rizs formájában.

Először ezektől vegyél könnyes búcsút, de legalábbis csökkentsd drasztikusan a mennyiségüket!

Ahhoz, hogy egészséges diétát tudj kialakítani, a hurkás pocak esetében eltekinthetsz a kalóriák számlálásától. Fogyassz sok-sok feldolgozatlan, friss ételt, például halat, tojást, biohúst és zöldségeket.

Kezdd a napod tojással és füstölt lazaccal, vagy akár grillezett csirkével és zöldségekkel! Napközben, ha nassolni támad kedved, a kemikáliákkal, finomított cukorral, sóval és tartósítószerekkel tömött, előre gyártott nasik helyett rágcsálj sovány, szelelt húsokat, felvágottakat.

A húsnál a sovány szón van a hangsúly, azonban ne félj a "jó" zsírok bevitelétől. Például az olajos hal, a magvak és az avokádó telis tele van jótékony zsírokkal, amik segítenek a rekeszizom környékén, tehát a mellüreg és a hasüreg határán felhalmozódott hurkákat elégetni, és lapos hasat kreálni neked.

A helyes étrend mellett persze nem elhanyagolható a megfelelő testedzés sem; ha a fenti példákban magadra és a pocakodra ismertél, akkor kattints alább a neked való hasfeszesítő gyakorlatokért!

Ha úgy érzed, hogy a te hasad más, akkor se csüggedj: a következő cikkben írunk arról, hogy milyen étrendet alakíts ki, az alsó mami-pocak, a felfújódott lufi-pocak és a mami-pocak eltűnteséhez.

Tetszett a cikk? Oszd meg a facebookon!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön