méz
Egészségmagazin.com   |   2015.04.22.

Nyakunkon a mézkatasztrófa

Sokak által kedvelt édesítőszer a méz; kávéba, teába és süteményekbe is használják. Egészségre gyakorolt pozitív hatása nem titkolt, sokan azért fogyasztanak inkább mézet, mert sokkal táplálóbb, mint a cukor. Mindezt a méheknek köszönhetjük, a kis zümmögő lényeknek, akik szorgos munkájának hála jutunk hozzá a vitaminban gazdag és lédús gyümölcsökhöz is. Tudósok megállapították, hogy ezek a hasznos rovarok veszélyeztetett fajjá váltak és ez a tény komoly veszélyeket rejteget.

reklám vége

A kihalás korában

Számos más fajhoz hasonlóan a méhek száma is tömegesen csökken világszerte. A biológusok szerint jelenleg mintegy egy millió fajnak adtak már nevet, és további százezernek egyelőre a rendszertani besorolása zajlik. A múltban sokkal több faj született, mint amennyi meghalt - ma azonban ennek az ellenkezője igaz.

A tudósok megállapították, hogy a kihalás igen drasztikus, Edward Osborn biológus szerint évente közel harminc ezerre becsülhető a kipusztulásra ítélt fajok száma. Ennek következményeként akár az összes húsz százaléka tűnhet el az elkövetkezendő harminc évben. A biodiverzitás - azaz a biológiai sokféleség - csökkenése tragédia a világ számára. Ennek megakadályozása miatt hozták létre a Természetvédelmi Világszövetséget 1948-ban, amely a fenyegetett fajok besorolásával és azok védelmével foglalkozik. Fő feladata, hogy a bátorítsa és segítse a biodiverzitás megőrzését és a természet erőforrásainak mértékletes használatát, az ökológiai rendszerek fenntartását.

Jelenleg közel hatezer fajt találhatunk - növényeket, gombákat, állatokat és barnamoszatokat - amelyeket a fenyegetettek közé sorolnak. A szakemberek szerint a most végveszélyben lévőktől az elkövetkezendő öt év során búcsút vehetünk, ugyanis nagy valószínűséggel eltűnnek az élővilágból.

Az elmúlt években a világ méhállománya átlagosan húsz százalékkal csökkent - amelynek folytatódása könnyen a veszélyeztetett fajok közé sorolhatja a zümmögő rovarokat. Ennek talán sokan örülhetnek, de ezek az állatok fontos részei a táplálékláncnak. Sok mindent köszönhetünk szorgos munkájuknak, amely nélkül rengeteg probléma merülhetne fel.

Amit a méheknek köszönhetünk

Albert Einstein szerint méhek nélkül mindössze négy évig folytatódhatna az élet a Földön. Ez talán túlzásnak tűnhet, de tény, hogy rengeteg haszna van ezeknek az állatoknak.

A méhek évmilliók óta részt vettek az élő környezet felépítésében. A virágos növények fejlődésével kölcsönhatásban alakultak ki, és azóta is az élet szolgálatán ügyködnek. A szabadon röpködő méhek biztosítják a természet rendjének épségét, működésük következtében áll fent a növény- és állatvilág.

Szorgos munkájuk következtében évről évre fogyaszthatunk vitamindús gyümölcsöket, hiszen egyes gyümöcsfajták magkezdeménye terméketlen lenne nélkülük. Akadnak zöldségek is, amelyek a méhek nélkül nem tudnának kifejlődni, az uborka és a görögdinnye elképzelhetetlen lenne a beporzás nélkül. A szántóföldi növények egy részének szintén szüksége van a méhek tevékenységére, egyébként nem lennének például sárgálló repcemezők.

Láthatjuk tehát, hogy az elfogyasztott ételeink egy részét, a nektár- és pollengyűjtést, a virágok beporzását a méheknek köszönhetjük. Emellett a mindenki által jól ismert és kedvelt termék, az édes és sokféle méz is nekik hála kerülhet az asztalra. Ezt sokan használják sütemények, kávék és teák ízesítésére, azonban fontos említést tenni az egészségre gyakorolt hatásáról. Rengeteg jótékony következménye van a méz fogyasztásának, mert többek között kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket és kis mennyiségben B1, B2, B3, B5, B6, illetve C-vitamint is tartalmaz. Jól ismert a baktériumölő, fájdalomcsillapító és köptető hatása, emellett jótékonyan hat az izmokra, erősíti a szívizomzatot, jót tesz az emésztésnek és a vérkeringésnek is.

A méheknek rengeteg mindent köszönhetünk, éppen ezért a védelmük igen fontos és elengedhetetlen. Sajnos bizonyos hatások - globális felmelegedés, különböző betegség, egyre kisebb élőhely, helytelen technológia, ellenálló képességük csökkenése - következményeként ma már egyre kevesebb él belőlük, hamarosan a veszélyeztetett fajok közé sorolhatják a szakemberek.

Bár néha kellemetlenek, igen fontosak a kis, „szurkálódó" rovarok. Bár világszerte csökken a számuk, szerencsére Magyarországon nem követi a trendet - hazánkban egyre népszerűbb a méhészet, amelynek következtében a hasznos állatok száma gyarapodott az elmúlt időszakban.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön