grapefruit
Egészségmagazin.com   |   2016.08.25.

Mikor egészséges és mikor nem a Grapefruit?

Bizonyára te is ismered a grapefruitot, e kesernyés, lédús finomságot. Tudtad, hogy amilyen egészséges, olyan ártalmas is lehet? Olvass tovább, mert mai cikkünkben bemutatjuk ezt a különleges gyümölcsöt, elmondjuk, hogyan fogyaszd, és mire figyelj, ha csak az előnyeit akarod élvezni kellemetlen mellékhatások nélkül!

reklám vége

Honnan származik a grapefruit?

A grapefruitot a 18. század elején fedezték fel Barbados szigetén. Nagyobb mennyiségben először Floridában kezdték el termeszteni, ma már pedig jóformán minden szubtrópusi éghajlatú vidéken termesztik a gyümölcsöt (USA, Dél-Afrika, Mexikó, Szíria, Izrael, Törökország és Argentína). Nagyon jól bírja a hőséget, és ugyanúgy megterem a sivatagban, mint a csapadékban gazdag trópusokon. A nevét az angol „grape"-ről, azaz szőlőről kapta, mivel jónéhány fajtája nagy fürtökben lóg a fáról, akár a szőlő.

A grapefruit nagyobb, mint a narancs, de kisebb, mint a pomelo. Sokan úgy tartják, hogy a két gyümölcs természetes kereszteződéséből született meg. A héja sima, és erősen tapad a gyümölcshúshoz, színe kívül és belül a világossárgától kezdve egészen a pirosas-rózsaszínesig is terjedhet.

Miért egészséges?

A C-vitaminban gazdag gyümölcs elsősorban a kötőszövetek felépítésében játszik fontos szerepet, a benne található B-vitamin pedig az anyagcserében segít. Napi három darab grapefruit fedezi egy átlagos felnőtt ember C-vitaminszükségletét. A rózsaszínű grapefruit színét a likopin nevű növényi festéktől kapja, amely a paradicsomot is pirosra festi, és csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint védelmet nyújt a rák néhány típusától is.

A gyümölcs ásványi anyagokban is gazdag, például káliumban, kalciumban, magnéziumban, vasban és foszfátban. A grapefruit hatásos gyomorbántalmakra és virága álmatlanság ellen javallott. Nem is beszélve az értékes grapefruit-magról és az abból sajtolt olajról! A grapefruit magjában bámulatosan sok baktérium- vírus- és gombaölő anyag található, ezért fertőtlenítésre, diéta esetén, és légzőszervi megbetegedésekkor is melegen ajánlják.

Mikor vigyázz vele?

A grapefruit kesernyés ízéért a naringin nevű növényi eredetű anyag a felelős, és többek között ez az anyag lép kölcsönhatásba a különböző gyógyszerek hatóanyagaival is. Így néhány gyógyszer hatását semlegesítheti, másét viszont felerősítheti. Ha gyógyszert szedsz, és rajongsz a grapefruit ízéért, akkor mindenképp kérd ki orvosod vagy egy gyógyszerész tanácsát!

Grapefruit télen is!

Bár a gyümölcspolcokon egész évben megtalálható, a grapefruit főszezonja októbertől májusig tart. Otthon akár több hétig is eltarthatod, és nem kell feltétlenül a hűtőben tárolnod - enyhén alacsonyabb szobahőmérsékleten jó sokáig kibírja. A hűtőszekrény azért sem ajánlatos a gyümölcsnek, mert az kifejezetten érzékeny a hidegre.

Grillezett grapefruit: egy igazi ínyencség

Számos formában eheted és ihatod a grapefruitot - vagy gyümölcspréssel kinyomod az egészséges levet belőle, vagy félbevágva kikanalazhatod a gyümölcshúst az egyes cikkelyekből. A filézett, héjától megszabadított grapefruit-kockák kiválóan passzolnak gyümölcs- és zöldségsalátákhoz, de akár hal- és rákételekhez is kísérőként. Na és a grillezett grapefruit? Ha valami igazán ízletes kulináris élményre vágysz, dobj rá a grillrácsra néhány grapefruit-karikát kerti grillezéskor, és garantáltan megnyered mindenki szívét és gyomrát!

Jó falatozást kívánunk!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön