csokoládé az édes egészség, csoki
Egészségmagazin.com   |   2015.04.19.

Csokoládé: Az édes egészség

A csokoládé egy kakaóbabból készült igen elterjedt édesség - ma már rengeteg változata kapható a világ minden országában. Mai cikkünkből megismerheted a csokoládé rejtélyeit.

reklám vége

Egy kis csokitörténelem

Bár legtöbben szinte naponta fogyasztják a világ egyik legelterjedtebb édességét, azonban valószínűleg van amit nem tudnak róla. Honnan ered a neve? Mikor és hol készítették az elsőt? Most lerántjuk a leplet a csokoládé „titkairól".

Az édesség mai elnevezése annak nahuatl indián nevéhez, a xocolātlhoz (ejtsd: sokolátl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, így a magyarba is.

Amerikában az aztékok már jóval az európai hódítások előtt itták a csokoládét, 1519-ben Mexikó területén ezzel kínálták az érkező spanyolokat. A fogyasztáshoz megpörkölték, ledarálták, majd vízzel habosra rázták - így itták meg az elkészült keserű italt. A maják birodalmában is ismert és fontos volt a kakaóbab, más kultúrákhoz hasonlóan fizetőeszközként is használták, valamint különböző szertartásokhoz is szükséges kellék volt. Az aztékok ízesítették először az italt, fahéjat, ánizst, vaníliát vagy kukoricalisztet kevertek bele. Ennek köszönhetően sokkal lágyabb és kevésbé keserű lett, ami hozzájárult a későbbi elterjedéséhez.

Emiatt Európában először Spanyolországban jelent meg, de egészen a 16. századig az ország határain belül maradt. Majd az ausztriai Anna királyné hozta át Franciaországba, XIII. Lajos király feleségeként. V. Pius pápa annyira kellemetlen italnak találta, hogy 1569-ban nem tekintette a böjt megszegésének a csokoládé fogyasztását.

Az optimális csokoládé receptre egészen 1687-ig kellett várni, ekkor alkotta meg ugyanis a Francia Akadémia. Ezt követően gyorsan terjedt az édesség a kontinensen, 1728-ban az angliai Bristolban megépült az első gyár. A holland C. J. van Houten 1828-ban feltalált egy kakaósajtológépet, amely nagyban javított a csoki minőségén. A ma is ismert formát, a csokoládészeletet 1847-ben találták fel; majd a svájci Nestlé fivérek 1876-ban elkészítették az első tejcsokoládét.

A csokoládégyártás mikéntje

A mai elkészítéshez hosszú út vezetett. Ugyan viszonylag hamar rájöttek, hogy a kakaóbab igazi íze az erjedése után bontakozik ki, de a mai gyártás kialakulásához idő kellett.

A kakaófa a világ legrégebbi kultúrnövényei közé tartozik, eredetileg Mexikóból származik. A nehéz talajt, az egyenletes meleget és a magas talajnedvességet kedveli - amely feltételeknek elsősorban az Egyenlítő menti országok felelnek meg. A növény három év után hozza meg első gyümölcseit, amelyeket a szüretet követően elszállítanak a feldolgozógyárakba. Itt először megtisztítják, majd néhány percen át pörkölik és feltörik a kakaóbabot, a héját kifújással eltávolítják. A kakaótöretet még egyszer hőkezelik, majd megőrlik - így egy sötétbarna massza keletkezik. Ezt hengereléssel finomítják, majd a keverő- és darálógépek tovább tökéletesítik a masszát és teszik „gyengéden olvadóvá". A csokit ekkor többször egymás után felmelegítik és lehűtik, ennek következtében kialakulnak bizonyos stabil kristályok; majd öntőformába adagolják az édességet.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön