csokoládé
Egészségmagazin.com   |   2015.04.19.

Egy édes újítás

Egy afrikai kutatás szerint a kakaó feldolgozása során egy új trükköt kell használni, amely révén egyszerre ízletesebb és egészségesebb lesz az édesség. A ghánai egyetemen folytatott nemzetközi kutatás során a csokoládékészítés folyamatát vizsgálták és avatkoztak bele.

reklám vége

A kiindulópont egy létező tény volt, amely szerint a feldolgozás során elkerülhetetlen, hogy az egészségre igen kedvező hatással bíró polifenolok mennyisége komolyan csökkenjen a kakaóban. A vizsgálat célja egyértelmű volt, az egészségre és az ízlelőbimbókra egyaránt pozitív hatással bíró anyagból többet akartak megtartani. Ezért a betakarítása után nem küldték egyből a feldolgozásra, hanem a magok eltávolítása előtt pár napig pihentették. Több száz kakaóbabon kísérleteztek, amelyeket különböző ideig tároltak.

A feldolgozást követően megvizsgálták a termést, és remek eredményre jutottak, ezzel a trükkel növelni tudták a polifenol tartalmát. A legkomolyabb növekedést azokon a kakaóbabokon érték el, amelyek hét napig voltak pihentetve a magozás előtt.

Kiderült az is, hogy a pörkölés változtatásával is elérhető a fontos összetevő növelése. Hagyományosan ugyanis 10-20 percen keresztül 100-120 fokon pörkölik a kakaóbabot, de a kutatócsoport vizsgálatai szerint alacsonyabb hőmérsékleten 45 percig pörkölve szintén több polifenol és antioxidáns marad a benne.

Megnyílt tehát az út a finomabb és egészségesebb csokoládé felé - talán hamarosan az üzletek polcain is megtalálható lesz a kitűnő édesség.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön