léböjtkúra
Egészségmagazin.com   |   2015.02.26.

Léböjtkúra – hogyan, mikor, miért?

Mindannyian hallottuk, olvastunk róla, próbáltuk, tapasztaltuk, vagy csak tervezzük beiktatni a léböjtkúrát időről-időre. A léböjtkúra alapvetően a szervezet megtisztítására szolgál. A kúra során kizárólag folyadék formájában vihetünk a szervezetünkbe tápanyagot és nem mindegy, hogy mit. Ebben adunk most néhány fontos útmutatót.

reklám vége

Tévhitek:

  • A léböjtjúra egyenlő a fogyókúrával

Aki kifejezetten a fogyás miatt szeretné kipróbálni, az nem feltétlenül fog sikerrel járni. A kúra alatt ugyan veszíthet néhány kilogrammot, de ez az állapot nem tart sokáig, a súlyok visszajönnek, bárhogy is figyelünk utána az étkezésünkre. Ennek oka igen egyszerű: mindannyian hallottunk már a jojó-effektusról, aminek lényege, hogy ha nagymértékben és hirtelen tápanyagot vonunk meg a szervezetünktől egy időre, akkor a normális étkezésre való visszaálláskor a testünk a friss tápanyagokat gyorsabban raktározza el - felkésztve magát az újabb megvonásra.

  • Elég 1 napos léböjtkúrát tartani

A léböjtkúra lényege a teljes méregtelenítés. Ha csak egy napig csináljuk, akkor ugyan a beleink méreganyag-tartalmától megtisztítjuk magunkat, de a többi salakanyagtól nem. A méreganyagok ugyanis nem csak a beleinkben, hanem a többi testrészünkben, sejtjeinkben is elraktározódnak, ezért a hatékony kúra időtartama átlagosan 10 napos. Ebből két nap felvezetés, 5-6 nap böjt és 2 nap visszaállás javasolt. Ez alatt el se kezdjük, nem lesz teljes a siker. Ez az időintervallum garantálja csak, hogy a testünk többi szervében lévő méregtől is megszabadulhatunk.

  • A kúra alatt lehetőleg sokat kell pihennem

A böjt ugyan legyengítheti átmenetileg a szervezetet, de ez nem ok arra, hogy ne mozogjuk, sőt! A tisztulás során szerveinkből a legtöbb méreg a bőrünkön keresztül is távozik, ezért nagyon fontos a bőrünk szellőztetése, testünk megizzasztása a hatékonyság érdekében. Tény, hogy lehetőleg ne a kúra alatt akarjuk lefutni a maratont, de laza kocogással, friss levegőn való nagy sétákkal sokat tehetünk magunkért.

Fontos tudnivalók:

  • A kúra alatt nem szabad dohányozni, kávét és alkoholt inni, fehérjét és zsírt enni. Kizárólag zöldség- vagy gyümölcslé engedélyezett, amelyet megvehetünk a boltokban is (kizárólag 100%-os, tartósítószer nélküli leveket vegyünk), vagy egy gyümölcsprés segítségével magunk is elkészíthetjük.
  • A felvezető 2 nap során vagy a szokásos mennyiség felét együk csak meg, vagy könnyebben étkezzünk sok gyümölccsel és zöldséggel. Ha jól csináljuk a felvezető napokat, egyszer sem leszünk éhesek a kúra során.
  • A kúra 5-6 napja alatt igyunk napi 3-5 liter folyadékot. Ez állhat vízből, természetes gyümölcs- és zöldségléből vagy tisztító teákból. A legjobb ezeket felváltva inni. Ha tartunk ebédszünetet, arra készítsünk speciális leveket (pl. vegyes gyümölcs turmix vagy turmixolt zöldségleves), ezzel jutalmazva magunkat.
  • A kúra leteltével még legalább két napig óvatosan táplálkozzunk, sok gyümölcs és zöldség mellett ehetünk zsírszegény túrót, piritóst, de ne terheljük meg a gyomrunkat hirtelen!


A tényleges kúra alatt fontos, hogy a felszabaduló méreganyagok távozhassanak, e nélkül nincs eredménye a kúrának. Ezért használjunk természetes hashajtókat nyugodtan (pl. mentatea), vagy alkalmazzunk beöntést rendszeresen. A mozgás elengedhetetlen.

Rendkívül fontos az időzítés: Ünnepek, rokonlátogatások, baráti összejövetelek alatt ne kezdjünk neki, készüljünk fel rá időben mentálisan is és tartsunk ki az elhatározásunk mellett. Készítsük fel környezetünket is az eseményre.

A léböjtöt bármikor elkezdhetjük, de a legjobb időszak a tavaszi és őszi szezon, ekkor tele van a kertünk friss alapanyagokkal.

A léböjtkúra hatása

Ha jól csináljuk, a böjt alatt nem fogunk éhezni. Bár átmenetileg gyengeség is felléphet nálunk, de a kúra végére energikusabbak leszünk, vitaminnal és energiával feltöltve folytatatjuk a mindennapokat. A szervezetünk megkönnyebbül, jobban fogjuk bírni a terhelést és hosszú távon a sejtjeink állapotért is sokat tettünk. A léböjt ismétlése évente kétszer ajánlott és lehetőleg 15 napon túl ne folytassuk.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön