egészség
Egészségmagazin   |   2023.06.15.

Miért ér meg minden pénzt az egészségünk?

Nem komoly.";"Ezzel minek mennék orvoshoz?"; "Majd kiheverem." Ez a három mondat biztosan elhangzik, ha az egészségünkről van szó. Megoldások helyett hajlamosak vagyunk kifogásokat keresni, és bízunk abban, hogy a probléma nem olyan komoly, mint ahogy azt legbelül érezzük - próbáljuk lesöpörni azt az ominózus érzést, hogy ebből akár nagyobb baj is lehet.

 

reklám vége

Szerencsés esetben igazunk van, és aggodalmaink alaptalanok voltak, azonban ez nem mindig van így. Rengeteg esetben a probléma nem oldódik meg, talán egy ideig úgy tűnik, hogy tényleg nem állt semmi komoly a háttérben - majd néhány hét, hónap, esetleg évek múlva a tünetek súlyosbodnak, és egy sokkal súlyosabb betegséggel találjuk szembe magunkat, mint amire számítottunk volna.

Ebben az esetben gyakran saját magunkat hibáztatjuk a legjobban, és átfut a fejünkön a gondolat, hogy nem jutottunk volna el eddig, ha előbb orvoshoz fordulunk.

Ezt azonban sokszor saját magunk győzködése követi. Honnan tudhattuk volna, hogy ekkora baj lehet? Hiszen nem vagyunk orvosok. Akkor nem tűntek a tünetek ilyen súlyosnak, tehát hogyan is láthattuk volna a dolog előjelét? Nem tudtunk volna másképp cselekedni.

Miért vesszük félvállról az egészségünket?

Ha jobban megvizsgáljuk a helyzetet, egy logikátlan folyamatot vélhetünk felfedezni.

Érezzük, hogy valami nincs rendben, motoszkál bennünk az orvos gondolata, tudjuk, hogy a helyes döntés az lenne, ha szakemberhez fordulunk, de mégsem tesszük - addig nem, amíg el tudjuk kerülni.

Miért van ez?

Számtalan oka lehet annak, hogy nem helyezzük előtérbe az egészségünket, miközben már kiskorunktól kezdve tudjuk, hogy ez az egyik legnagyobb kincs, ami megadatott nekünk. Van azonban két ok, amik szinte minden helyzetben elmondhatóak.

• Az időhiány

A mai rohanó világban sokszor annak örülünk, ha a családunkra, a barátainkra, és nem utolsó sorban magunkra tudunk egy kis időt szakítani a munka és a mindennapi teendők mellett. Szabad perceinket szeretnénk valami olyasmivel tölteni, ami lelkileg feltölt minket, egy vizsgálatot pedig sokszor nyűgnek és időpazarlásnak élünk meg.

Inkább igyekszünk saját magunk orvosolni a problémát ahelyett, hogy szakemberhez fordulnánk - sokszor azért, mert nincs más választásunk.

• A vizsgálatok költségei

Manapság egyre többen választják a magánrendelést a gyorsabb eredmények és a kevesebb várakozási idő reményében - azonban sokszor egy-egy vizsgálat olyan árkategóriába esik, amit nem engedhetünk meg magunknak. Ilyenkor két opció van: vagy elkezdünk félretenni és ugyan később, de szakemberhez fordulunk, vagy pedig ismételten saját magunk igyekszünk meggyógyítani magunkat házi praktikákkal.

 

Amikor nem szabad halogatni

Milyen komoly következményekkel járhat, ha nem cselekszünk időben?

Ha például van egy enyhe hátfájásunk, betudhatjuk annak, hogy előző este biztosan elaludtuk, másnapra elmúlik - azonban ez nem így történik. A hátfájás megmarad, és egyre súlyosbodik az idő múltával. Már napközben is diszkomfortot okoz, akadályoz a munkavégzésben és a napi feladatainkban. Azonban a hátfájás sokszor a helytelen testtartás eredménye, és ha időben elcsípjük a problémát, akkor akár testmozgással és nyújtással enyhíteni tudunk a fájdalmon. Viszont, ha folyamatosan figyelmen kívül hagyjuk a problémát, akkor ez súlyos következményeket is vonhat maga után. A kezdetleges hátfájásból könnyen lehet maradandó púp is, ami örök életünkre rajtunk marad.

Hasonló a helyzet a fogfájással is, kezdetben sokan rá se hederítünk, hiszen biztosan nincs nagy baj, és előbb-utóbb elmúlik - a fogorvostól pedig amúgy is kiráz a hideg. Később viszont egy fekete foltot vélünk felfedezni a fogunkon, esetleg hasogató fájdalom is gyötör minket - az enyhe fogfájásból fogszuvasodás lett, amit elkerülhettünk volna, ha még időben cselekszünk.

Nem nyűg, hanem önszeretet

Ahogy azt láthatjuk, sok esetben az időben történő cselekvés rengeteg fájdalmat, és akár plusz költségeket is megspórolhat nekünk.

Sokan az orvosi vizsgálatokat nyűgként és stresszforrásként fogjuk fel, aminek nem feltétlen szeretnénk kitenni magunkat - meggyőződésünk szerint - feleslegesen. Pedig ezzel éppenhogy az ellenkezőjét érjük el: fájdalomnak, kockázatoknak és szenvedésnek tesszük ki magunkat azzal, hogy nem vesszük igénybe a megfelelő szolgáltatásokat.

Nem árt észben tartanunk saját magunk és testünk fontosságát - hiszen másikat ebből sosem fogunk már kapni, ezért jobb, ha vigyázunk rá és gondját viseljük. Ugye Ön is arra intené egy szerettét, hogy forduljon minél előbb orvoshoz egy problémájával, igaz?

Miért is ne tenne Ön is így? Hiszen ugyanúgy megérdemli a mihamarabbi orvosi ellátást, mint bárki más, ráadásul ha még a probléma kezdeti fázisában csípik el a betegséget, rengeteg időt, pénzt és fájdalmat is megspórolhat. Ha orvoshoz megyünk, akkor nem a saját időnket pazaroljuk, hanem megadjuk a testünknek azt a törődést, amire szüksége van - és, ahogy azt tudjuk, egészséges testben egészséges lélek lakozik.

Magán mentőszolgálattal a teljes biztonságért

Megeshet, hogy a kórházi kezelésre az eljutás trükkösebb, mint azt elsőre gondolnánk. Ilyen esetben nem tanácsos még jobban kockára tenni az egészségünket és terhelni a testünket, hiszen annak most pihenésre és nyugodt környezetre van szüksége.

Ha magán betegszállítás során jut el a beteg a kórházba, akkor a biztonsága garantált - hiszen egy szakmailag jól felszerelt autóban utazik, ahol lehetőség van akár leülni vagy lefeküdni, ha az állapota úgy kívánja.

Sokan ódzkodnak a magán betegszállítás igénybe vételétől, mivel egy fizetős szolgáltatásról van szó - azonban fontos észben tartani, hogy vannak olyan esetek, amikor nem az egészségünkön kell spórolni.

Mi az MV Betegszállításnál emberi szolgáltatást nyújtunk, emberi áron - fontosnak tartjuk, hogy biztosítsuk azt a nyugodt környezetet a betegnek, amire ilyenkor szüksége van. Célunk, hogy megkönnyítsük a kórházba járást egy pontos, gyors és emberséges szolgáltatást nyújtva.

Ha kérdése merülne fel a szolgáltatásunkkal kapcsolatban, vegye fel velünk bátran a kapcsolatot!

 



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön