e-cigaretta
Egészségmagazin.com   |   2015.10.03.

Tényleg egészségesebb az e-cigaretta?

Amikor pár éve elterjedt az e-cigaretta, ezrek szoktak át az új szenvedélyre, amit egészségesebbnek, biztonságosabbnak hirdettek, mint a hagyományos dohánytermékek. Nincs égéstermék, és számtalan ízben vásárolható - így ismerjük az e-cigit. De a legújabb kutatások szerint a helyzet korántsem ilyen rózsás...

reklám vége

Természetesen, ha valami új dologról van szó, mindig megjelennek pro és kontra érvek egyaránt. Miért lenne ez másképp az új „csodaszer", az e-cigaretta esetében?

Az angol népegészségügyi hatóság, a Public Health England (PHE) a közelmúltban megjelentetett egy hivatalos állásfoglalást, melyben támogatják az e-cigit, mivel az segít a dohányzásról való leszokásban. Ezt az álláspontot jelenleg független szakértők és nemzetközi egészségügyi szervezetek támadják, mert szerintük túl korai és ráadásul téves a brit népegészségügyi hivatal elektromos cigarettákat támogató vélekedése.

A vita még csak most kezdődik az e-cigarettáról?

A független szakértők szerint, a vitát még egyáltalán nem kéne lezártnak tekinteni, hiszen az e-cigaretta előnyeit és hátrányait illetően még számos kérdés válaszra vár. Ezek a független tudósok a közelmúltban a szigetország legrangosabb orvosi folyóiratának számító British Medical Journal-ben (BMJ) adtak hangot fenntartásaiknak, és olyan szervezetek is egyetértenek velük, mint a Brit Orvosi Kamara (British Medical Association), az USA Betegségmegelőzési Központja (US Centers for Disease Control and Prevention) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

e-cigaretta

Mi az, amiben nem értenek egyet a független szakértők a PHE tudósaival és a médiával?

  • A PHE közleménye után a média úgy kezeli a témát, mintha 100%-os biztossággal ki lehet jelenteni: az e-cigaretta támogatandó.
  • A BBC egyik tudósítója például a hatóság által felsorakoztatott érvek alapján egyértelműnek bélyegezte a vita eredményét. A független tudósok úgy látják a helyzetet, hogy a PHE bizonyítékai gyenge tudományos értékkel rendelkeznek, ráadásul piaci érdekek is befolyásolták a kutatást.
  • A Cochrane Együttműködés (az egészségügyi tanulmányokról köztudottan a legmegbízhatóbb áttekintéseket készítő cég), szintén kiadott egy összegzést, melyre a PHE-állásfoglalás is sokat hivatkozik. Ebben az összegzésben az irodalomban fellelhető adatokat az elvárthoz képest „gyenge, esetenként nagyon gyenge minőségűnek" titulálta.
  • Egy másik, szintúgy nemrég megjelent áttekintő elemzés kritikus módszertani hiányosságokat fedezett fel a témát érintő tanulmányok nagy részében, és arra figyelmeztet, hogy a vonatkozó közlemények kb. 35 százalékát az e-cigaretta üzletben érdekeltséggel rendelkező szerzők jegyzik.
  • A PHE kiemelt üzenete, hogy „a legjobb becslések szerint az e-cigaretta 95 százalékkal kevésbé károsítják az Ön egészségét, mint a hagyományos cigaretták". Ez a mondat eredetileg egy olyan összejövetelen hangzott el, amelyen az összesen 12 résztvevő között az e-cigaretta ismert propagálói is ott voltak, és a találkozót olyan cégek szponzorálták, amelyek a dohányiparral is kapcsolatba hozhatóak.

Az e-cigaretta a dohányzás előszobája?

·         A PHE azt is kinyilvánította, hogy a gyermekek és fiatalok dohányzási szokásait nem befolyásolja az e-cigaretta. A független tudósok ezt az állítást is megcáfolják, ugyanis szerintük Angliában például igenis magas az e-cigit kipróbáló fiatalok száma – korai lenne még azt kijelenteni, hogy az e-cigaretta nem a dohányzás előszobája.

·         A PHE jelentése számos termékbiztonsági kockázatot „felejtett el” megemlíteni tanulmányában, és nem veszi figyelembe a hagyományos, valamint az elektronikus cigaretták huzamos ideig tartó együttes használatának előforduló kockázatait sem.

·         Végül, de nem utolsósorban a független kutatók azt is megemlítették, hogy a PHE által elmondottak alapján „a termékcímkéken feltüntetett nikotintartalom pontosságát illetően nem merülnek fel lényegbeli kételyek”, és ezután azt is hozzáfűzték, igen megfoghatatlan, hogy megtörténhet az, hogy Anglia vezető népegészségügyi hatóságát ilyen mértékben nem foglalkoztatja, ha a vásárlói terméktájékoztatóknak szinte semmi közük a valósághoz.

Az EU szakértői valószínűleg inkább a független kutatókkal értenek egyet, mint a PHE nyilatkozatával, ugyanis az Európai Unió 2017-ben tervezi bevezetni a dohányipari termékekre vonatkozó új irányvonalat, amely jelentősen megszigorítja az e-cigarettákra vonatkozó határozatokat.

Van az ismerőseid között, aki az igazi, vagy az e-cigaretta megszállottja? Oszd meg vele ezt a cikket, hogy tudjon az „egészségesebb cigarettázás” kockázatairól!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön