túlzás
Egészségmagazin.com   |   2016.07.13.

5 dolog, amit a nők hajlamosak túlzásba vinni

Ma minden az olyan szlogenekről szól, mint „Kényeztesd magad!" „Élvezd ki minél jobban!", és így tovább. De gondoltad volna, hogy komoly bajod is származhat abból, ha zokszó nélkül eleget teszel a hasonló felszólításoknak? Érdemes-e határt szabni bizonyos dolgokban? Ha igen, miben? Innen megtudhatod!

reklám vége

Manapság könnyű elkényeztetni magad, hiszen cikkek és reklámok tömkelege csábít az ellazulásra, a kikapcsolódásra, a „csak most az egyszer" típusú apró bűnöcskékre és valld be őszintén: jogosan, hiszen a kényeztetés a világ egyik legjobb dolga.

Akár magadnak szerzel örömöt, akár a párodnak, ez mindig fantasztikus érzés: de csak ha nem viszed túlzásba! Van ugyanis néhány olyan terület, ahol a nők hajlamosak túlzásokba esni - pedig a túl sok jó is megárthat!

5 dolog, amit nem érdemes túlzásba vinni

1. Netezés

Olyan korban élünk, amikor a napod jelentős részét gép előtt, online töltöd. Szórakozol, játszol, vásárolsz, beszélgetsz, recepteket, szépségápolási tippeket nézel, vagy éppen cikket olvasol, mint most is. Az internet ma már fontosabb, mint a tévé, hiszen itt magad választhatod meg, mit és mikor nézel, nem vagy a csatornákhoz kötve.

Éppen ezek miatt a netezést bizony könnyedén túlzásba lehet vinni: ha a munkahelyeden is gép előtt ülsz, majd hazaérve is ezt folytatod, az nem csak az untig szajkózott gerinc-problémákat súlyosbítja, de a szemnek sem használ. A szemedet azonban nem a monitor fénye zavarja, hanem az, hogy sok ideig viszonylag rövid távolságra kell fókuszálnod, ez pedig megterhelő. Főleg, mert ritkábban is pislogsz közben.

Amit csak lehet, csinálj élőben! Egy hirtelen ötlettől vezérelt összeröffenés a barátokkal szórakoztatóbb, mint a skype:).

2. Ivás

Ha már az összejöveteleknél tartunk: mennyit szoktál inni? A hazai és nemzetközi összehasonlító statisztikai adatok szerint ugyanis a magyarok világszinten is tetemes mennyiségű alkoholt fogyasztanak: évente több mint 13 litert, tisztaszeszben számolva!

Ezen pedig nem javít az „egy pohárka még nem árt meg" felfogás sem, hiszen a pohárka nem szereti a magányt, és hajlamos szaporodni: így lesz a néhány korty borból hamar egy üveg.

Mértékkel az alkohol természetesen remek dolog, hiszen segít ellazulni, jól érezni magadat, a baráti összejövetelek pedig elképzelhetetlenek nélküle. A lényeg itt is a mérték, mert egy részeg embernél - pláne egy részeg nőnél! - nincs lehangolóbb látvány.

3. Edzés

Újabb divatos téma: biztos a te baráti körödben is trendi valamilyen alak-test-jellemformáló edzéstervet követni. Nők ezrei posztolnak naponta előtte-utána fotókat, bizonyítva ezzel, milyen kemény munkát is végeznek.

Természetesen elismerésre méltó, ha komoly kihívásba kezdesz, és használ is az egészségednek, de csak akkor, ha okosan csinálod, de a lényeg a fokozatosság.

Ha 5 éve nem voltál edzeni, még egy 20 perces kocogás is meg fog viselni, ráadásul a hirtelen edzés többet is árt, mint használ. Nemcsak az ízületeket terheli meg, hanem a szívet és a tüdőt is. Sokkal jobban jársz tehát, ha hetek alatt építed fel a programodat, és fokozatosan növeled az edzésadagodat - még ha ez nem is olyan látványos facebook-sztori, mint egy „spontán" félmaraton.

4. Szex

Bizony, a szexet is túlzásba lehet vinni és még nimfomániásnak sem kell hozzá lenni! A szex a világ egyik legjobb dolga, de ezzel együtt a legnagyobb szenvedést is okozhatja - és nem csak a hiánya....

A túl sok szex nemcsak az izmokat terheli meg, de a privát részeid is kidörzsölődhetnek, fájhatnak utána, ami bizony arra kényszeríthet, hogy egy ideig hanyagold az örömszerzést. Ezt pedig nem szeretnéd, ugye?

Éppen ezért bármennyire is csábító, ezt se vidd túlzásba: így sokkal hevesebben fogsz vágyni rá legközelebbi alkalommal.

5. Sminkelés

Nem kell Marge Simpsonnak lenni ahhoz, hogy úgy nézz ki, mintha a férjed találta volna fel a sminkpuskát. A nők tudják a legjobban, hogy egy-két társuk mekkora túlzásokba tud esni, ha az esti buliról van szó.

Ennél is rosszabb eset, amikor különösebb alkalom nélkül néz ki úgy valaki, mintha arccal előre esett volna bele a sminkes dobozába.

Az aranyszabály: mindig csak annyit, amennyi Neked kell. Hogy pontosan mennyit? Ezt ki kell tapasztalnod. Lesznek kudarcok és kínos helyzetek, amíg rátalálsz a saját stílusodra, de hidd el, megéri. A finom, lágy vonalak és halvány, bőrhöz illeszkedő színek nagyobb csodára képesek, mint a harsány Barbie-arc.

Akár netezésről, akár szexről, akár a péntek esti bulikról vagy a sminkelésről legyen szó, az emberek bármit hajlamosak túlzásba vinni. Ha pedig túlzásba viszel valamit, akkor az adott dolog hajlamos a visszájára fordulni és többet fog ártani neked, mint használni. A kényeztetés okozta öröm pedig hopp, már el is illant. A megoldást immár ismered: tarts mértéket és nem kell lemondanod az élvezetekről!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön