who
Egészségmagazin.com   |   2016.04.07.

Április 7. az Egészség Világnapja

Április 7-én van az Egészség Világnapja, ami minden évben felhívja a figyelmet az egészséges életmód fontosságára. Az Egyesült Nemzetek Szövetségének egyik szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatósága 1948-ban ezen a napon jött létre. Az Egészségügyi Világszervezet azóta is működik, rendszeresen olvashatunk róla a különböző hírekben és kutatásokban. Éppen ezért magazinunk cikkeiben is gyakran előfordul a „WHO" rövidítés, ami a szervezet angol nevének mozaikszava. Na de tulajdonképpen mi ez, és hogyan működik - mai cikkünkből minden kiderül.

reklám vége

A szervezet

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az Egyesült Nemzetek Szövetségének egészségügyért felelős irányító és koordináló szerve. Működését 1948. április 7-én kezdte meg, ekkor lépett hatályba alkotmánya, amelynek emlékezetére minden évben ezen a napon ünnepeljük az Egészség Világnapját. Mára a szervezetnek 194 tagországa van.

A legfőbb döntéshozó szerve a „Világegészségügyi Gyűlés", amely évente májusban, Genf városában ülésezik. A találkozókon minden tagország delegáltja részt vesz, ez által az összes nemzet véleménye képviselve van. A WHO döntéseit és politikáját a Végrehajtó Tanács valósítja meg, amely 34 egészségügyi szakemberből áll, és tagjait 3 évre választják meg.

A hatóság központja Genfben található, de rendelkezik hat regionális irodával is. Ezek a következők:

  • Afrikai Regionális Iroda, Brazzaville (Kongó)
  • Amerikai Regionális Iroda, Washington (USA)
  • Kelet- Mediterrán Regionális Iroda, Kairó (Egyiptom)
  • Európai Regionális Iroda, Koppenhága (Dánia)
  • Délkelet-Ázsiai Regionális Iroda, Új-Delhi (India)
  • Nyugat-Csendes-óceáni Regionális Iroda, Manila (Fülöp-szigetek)

A szervezet élén annak főigazgatója áll, akit a Világegészsgéügyi Gyűlés választ meg ötévente. A 2012-es választáson Dr. Margaret Chan kapta a legtöbb szavazatot, akit ennek értelmében újabb öt évre neveztek ki a hatóság élére.

A WHO Fő feladatai

A WHO legfőbb célkitűzése, hogy minden ember számára biztosítsa az egészség lehető legmagasabb szintjét, ami nem csak a betegség vagy bizonytalanság hiányát, hanem a teljes fizikai, mentális és szociális jóléti állapotot jelenti. Ennek értelmében a szervezet vezető szerepet vállal a globális egészségügyi kérdések terén, kialakítja az egészségügyi kutatás napirendjét, felállítja a normákat és standardokat, kialakítja a bizonyíték-alapú eljárásrendbeli opciókat, technikai támogatást biztosít az országok számára, valamint monitorozza és értékeli az egészségügyi trendeket.

Főbb feladatait lényegében az alábbi négy pontban lehet összefoglalni:

  • Világszintű iránymutatás,
  • együttműködés a különböző nemzetek kormányaival, számukra egészségügyi programok tervezésében, irányításában és értékelésében való segítségnyújtás,
  • megfelelő egészségügyi technológiák, információk, szabványok fejlesztése,
  • kiterjedt segítségnyújtó, kutató és irányítási tevékenységek az egészségvédelem minden területén - például a fertőző betegségek, járványok, rák és AIDS okainak feltárása, valamint azok megelőzése és a gyógyítás lehetőségeinek kiaknázása.

Tevékenysége

A világszervezet munkája hét részlegen zajlik, amelyek munkája alapján különböző egyezményezek és programok keletkeztek.

Az Egészségügyi Biztonság és Környezet elsősorban az élelmiszerbiztonsággal, az emberre is veszélyes állatfertőzésekkel, ételmérgezésekkel foglalkozik. Ezeken felül ehhez tartozik a globális kapacitás, a közegészségügy és a környezet vizsgálata.

Külön részleg jött létre az AIDS, Malária és a Trópusi betegségek megismerésére, a megelőzésük és gyógyításukkal kapcsolatos kutatások felügyeletére.

Az Egészségügyi Rendszerek és Fejlesztések részlegen dolgozók foglalkoznak többek között a létfontosságú gyógyszerekkel és egészségügyi termékekkel, a különböző statisztikákkal, a rendszerek finanszírozásával, az egészségpolitikával, valamint a betegbiztonsággal.

Az országok közti együttműködést és a gyermekbénulás ellenei tevékenységet felügyeli a PEC - a „Gyermekbénulás, krízishelyzetek és országok közötti együttműködés" szekciója.

A család-, nő- és gyermekegészségügy részlege az öregedéssel, az életfolyamatokkal, az immunizációval és a védőoltásokkal foglalkozik; míg a mentális egészség és a függőségek, a táplálkozás, valamint az erőszak megelőzése a Nem Fertőző Betegségek és Mentális Egészség-hez tartozik.

Az utolsó ilyen szekció, az Általános Menedzsment. Ide tartoznak a pénzügyek, a globális menedzsment, a humán erőforrás kezelése, a telekommunikáció és a teljesítmény ellenőrzés.
Az egyes szekciók az évek során megannyi kutatást és vizsgálatot, programot és egyezményt dolgoztak ki, amelyek mind hozzájárultak az egészségügy helyzetének mai fejlettségéhez.

A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet egy országokat összekötő hatóság, amely feladatának középpontjában a közegészségügy áll. Nagyon fontos, hogy a nemzetközi szervezetek működését jól ismerjük, hiszen ennek fényében könnyebben megérthetjük az egyes döntéseket és vizsgálatokat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön