Egészségbiztosítás
Egészségmagazin.com   |   2023.04.14.

Egészségbiztosítás kötés - Árak és egyéb hasznos tudnivalók

Betegség esetén mindennél fontosabb, hogy a lehető leggyorsabban színvonalas ellátásban részesüljünk, ebben pedig rengeteget segíthet egy jól megválasztott egészségbiztosítás.

 

reklám vége

Sajnos az általános tapasztalat azt mutatja, miszerint az állami rendszer egyre nagyobb kihívásokkal küzd, ennek pedig legfőképp finanszírozási okai vannak. Hazánk társadalombiztosítási szerkezetét ugyanis jelentősen gyengíti az egyre öregedő korfa és az ebből adódó járulékemelkedés. Ez munkaerő- és eszközhiányhoz vezet, a túlhajszolt egészségügyi dolgozók pedig sokkal kevésbé képesek odafigyelni a betegek érzelmi gondjaira, holott ez ilyenkor nagyon sokat nyom a latban. Emellett hosszú várólisták nehezítik meg a gyógyulást, a szűrővizsgálatok pedig még mindig gyerekcipőben járnak. Nem csoda tehát, hogy évről évre nő a magánorvosi szektor befolyása és egyre többen döntenek úgy, hogy inkább fizetnek a nyugat-európai szintű infrastruktúráért. Ám gyakorta jelentkező egészségügyi problémák esetén ez igen komoly kiadást jelenthet. Erre jelent kiváló megoldást az egészségbiztosítás kötés, ám ahhoz, hogy maradéktalanul elégedettek lehessünk a választásunkkal, roppant alaposan körbe kell járnunk a különböző ajánlatok paramétereit. Döntő befolyással bírhat ugyanis a módozat típusa, a csomagban foglalt szolgáltatások köre, de még a futamidő is. Azt se felejtsük el, miszerint a díjtételek mértéke is kardinális, ezért rendkívül fontos tisztában lenni azzal is, miképp célravezető az egészségbiztosítás árak összehasonlítása. Tudniillik egyes biztosítók ajánlatai közt akár jelentős eltérések is tapasztalhatók.

Hogyan működik ez a konstrukció?

Elsőként azt kell látnunk, milyen esetekben is jelent segítséget egy ilyen szolgáltatás. A konstrukció elsődleges célja a magánúton elérhető szűrések, vizsgálatok és bizonyos kezelések szervezése és fedezete. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy bizonyos egészségügyi problémák esetében kapcsolatba lépünk a biztosítóval, akik ezt követően intézik helyettünk a megfelelő időpont lefoglalását, nekünk pedig csak a megadott helyen és időben meg kell jelennünk. Ez nem csupán rendkívül komfortos, de így abban is biztosak lehetünk, miszerint a lehető legrövidebb idő alatt jutunk kiemelt színvonalú ellátáshoz. Szintén óriási könnyebbséget jelent, hogy a szolgáltatásfinanszírozó csomagok vonatkozásában az egyes beavatkozások díjtételeit közvetlenül a pénzintézet rendezi. Így nem csupán a hálapénz kérdésével, de az egészségbiztosítás költsége mellett semmilyen egyéb kiadással sem kell számolnunk. Természetesen elengedhetetlen pontosan tudni, mely esetekben nyújt fedezetet egy ilyen konstrukció. Az alapcsomagok részét képezik a különféle labor- és diagnosztika vizsgálatok széles köre. Emellett gyakorlatilag szinte az összes szakrendelés megtalálható a kínálatban, a belgyógyászattól a kardiológián át egészen az onkológiáig bezárólag. Óriási előny továbbá, hogy az egynapos sebészet és az ambuláns műtétek mellett a nagy értékű képalkotó eljárások is elérhetők, ezek kapcsán ugyanis fokozottan jellemző a hosszú várólista az állami szférában. Egy ilyen konstrukció tehát számtalan egészségügyi probléma vonatkozásában jelenthet megoldást, ám igény szerint kiegészítő elemekkel a fedezeti kör akár tovább is bővíthető.

Az egészségbiztosítás kiválasztása során milyen szempontokra ügyeljünk?

A legfőbb cél megtalálni a számunkra legideálisabb csomagot, ám ez gyakorta nem a legegyszerűbb. A legtöbb esetben döntő jelentőséggel bírnak az árak, ám ezt mindig úgy érdemes vizsgálnunk, hogy párhuzamba állítjuk a saját helyzetünkkel és a szolgáltatások körével. Arra is érdemes nagy figyelmet fordítani, hogy van-e lehetőségünk valamilyen csoportos módozat igénybevételére, ezek ugyanis általában sokkal kedvezőbb áron érhetők el. Ilyen lehet például egy családi, vagy céges egészségbiztosítás. Ugyanakkor tartsuk szem előtt, miszerint az árak nagyon sok egyéb tényezőtől is függnek. A díjakat befolyásolhatja az életkorunk, az általános egészségügyi állapotunk, a meglévő betegségeink, de még az életmódunk és a munkakörnyezetünk is. Mindemellett, bár kétségkívül kardinális jelentősége van a költségeknek, hosszú távon sokkal szerencsésebb az alapján döntenünk, hogy a választott csomag a lehető legprecízebben lefedje igényeinket. Az óriási kínálat és az eltérő feltételek tükrében ez persze nem a legegyszerűbb feladat. Rengeteg szempontot figyelembe kell venni az egészségbiztosítás kötés alkalmával és ez laikusként bizony embert próbáló feladat lehet. Ezért amennyiben biztosra szeretnénk menni, akkor a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy már az első pillanattól kezdve szakértők segítségére támaszkodunk. Egy független specialista ugyanis tökéletesen tisztában van a különböző ajánlatok előnyeivel és hátrányaival, ráadásul évtizedes tapasztalatának köszönhetően könnyedén megtalálja a legmegfelelőbb megoldást számunkra. Ez pedig hosszú távon nagyon sokat számít, hiszen az egészségünkről van szó.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön