fiatal apák, apák
Egészségmagazin.com   |   2015.08.21.

A fiatal apák fiatalon halnak

Legalábbis egy új, finn tanulmány szerint. A kutatás alapján azok a férfiak, akik viszonylag fiatalon, tehát húszas éveik első felében válnak apákká, nagyobb eséllyel halnak meg 50-es 60-as éveikben, mint azon társaik, akiknek idősebb korukban született meg az első gyerekük.

reklám vége

A Journal of Epidemiology & Community Health című szaklapban publikált tanulmány egészen érdekes eredményeket hozott nyilvánosságra. Ezek szerint ugyanis azok az apák, akiknek 22 éves korukra megszületett első gyermekük, 26%-al nagyobb eséllyel halnak meg középkorúan, mint azok, akiket már akár csak 25, vagy 26 évesen látogatott meg a gólya.

Azoknál a férfiaknál, akik egy kicsivel később, tehát 22 és 24 éves koruk között váltak apává, ez az arány 14%, vagyis már néhány éves különbség is jelentős eltérésekhez vezet az eredményeket illetően. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a fiatal apák összességében rosszabb egészségi állapotban vannak, mint az idősebbek. További kutatásoknak kell megállapítania, hogy pontosan milyen összefüggések vannak a fiatalkori apaság és a különféle tényezők által kifejtett hatások (családi körülmények, fiatalkori életminőség, genetikai adottságok) között.

Mi az oka a korai elhalálozásnak?

Bár ez még nem bizonyított, de a tanulmány készítői arra utaltak, hogy a fiatalon apává váló férfiak karrierterveit nagymértékben befolyásolhatja az első gyerek megérkezése, ami alacsonyabb fizetésű munkák elvállalására és hosszú távú végzésére kényszerítheti őket, ez pedig egészségükre is hatással lehet.

A tanulmány vezető szerzője, a Helsinki Egyetem kutatója, Elina Eliniö elmondta: „Hatalmas kihívást jelent fiatalon szülővé válni, ezért fontos, hogy mind a családtagok, mind pedig az egészségügyi szakemberek felismerjék: nemcsak a fiatal anyáknak, hanem az ifjú apáknak is szükségük van a támogatásra."

Korábbi kutatások is mutattak már ki kapcsolatot a fiatalkori apaság, és a korai halálozás között, az új kutatás azonban újdonságként az apák testvéreit használta kontrollcsoportként. Az adatok 30 500, 1940 és 1950 között, Finnországban született férfiról szóltak, akik valamikor 45 éves koruk előtt apává váltak. A kutatók 54 éves korukig követték nyomon ezen apák életét.

A férfiak 15%-nak született meg 22 éves kora előtt az első gyereke, 22-24 éves kor között 29%-uk vált apává, 25, vagy 26 éves korban pedig 18%. A további 38%-ból 27 évesen, vagy idősebb korban lett apa.
Az eredmények alapján a legkisebb halálozási arány a legidősebben apává válók körében jelent meg. Azon férfiak, akik első gyermeküket 30 és 44 éves koruk között vállalták, 25%-kal kisebb eséllyel haltak meg középkorúként, mint azok, akik 25, vagy 26 évesen lettek apák.

A kutatási eredmények arra világítanak rá, hogy a fiatal apákat támogatni kell a korai gyermekvállalás okozta kihívások leküzdésében, annak érdekében, hogy hosszútávon is megőrizhessék egészségüket. Bár a legtöbb esetben a nők hajlamosak siettetni párjukat, hogy ugyan vegyen feleségül és kezdjenek el családot alapítani, de a tanulmány tekintetében úgy tűnik, hogy megéri türelmesnek lenni - lehet, hogy így később lesz baba, de valószínűbb, hogy tovább lesz vele apa!

Oszd meg ezt a cikket barátnőiddel, hogy ne siessenek, és barátaiddal, hogy megnyugodjanak: ráérnek még családot alapítani!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön