Egyre többen választják a hajbeültetést
Egészségmagazin   |   2021.12.17.

Egyre többen választják a hajbeültetést

Mint amennyire természetes, hogy egyes testrészeinken ritkítjuk a szőrzetünket, hajat vágatunk, pont annyira elfogadott, ha más testrészeinken viszont dúsítanánk a hajunkat hajbeültetéssel.

Bár elfogadott a hajbeültetés, ha valaki nem említi, akkor fel sem tűnik a beavatkozás, hiszen a páciens saját haját ültetik át az egyik fejrészről a hajhiányos területre.

Érdekes, hogy míg a koronavírus járvány miatti korlátozások okán ritkábban mozdultak ki az emberek, addig az online megbeszélések miatt, hogy ott folyamatosan látták magukat, egyre többen érdeklődtek bizonyos szépészeti / esztétikai beavatkozások iránt. A másik oka az ilyen jellegű beavatkozások számának növekedésének az, hogy a maszkviselés által kialakult rejtőzködés csökkentette a gyógyulási folyamat látható jeleitől való félelmet.

reklám vége

A magánklinikák úgy, mint eddig, továbbra is kiemelt figyelmet fordítanak a higiéniára.

A hajbeültetés egyébként egy helyi érzéstelenítéssel végzett, általában 1 vagy 2 napos beavatkozás, nem igényel speciális előkészületet a páciens részéről. A modern technikának köszönhetően a hajvétel és az apróbb tűszúrások nyomai 7-10 nap alatt teljesen eltűnnek.

A hajbeültetés műtét alapvetően három szakaszra bontható. Első körben az átültetésre kerülő hajtüsző egységeket, graftokat veszik ki, ezt általában a hatékony és megbízható FUE (Follicular Unit Extraction) módszerrel végezik. A FUE módszer azt jelenti, hogy egyenkénti kihúzásos módszerrel történik a hajvétel. A hajvétel másik, speciális módja lehet, az ún. FUT csíkvételi hajbeültetéses módszer. Mindkét technika esetében az egy vagy több hajszálat tartalmazó hajtüszőket a fej hátsó-oldalsó részéből nyerik ki és az így kinyert graftokat ültetik be a hajhiányos területre.

A hajbeültetés műtét második szakaszában a befogadó nyílásokat kell előkészíteni a hajhiánytól szenvedő területen. Ehhez sok apró nyílást kell ejteni a fejbőrben, amivel a hajbeültetés természetes megjelenését tudják szabályozni. A természetes megjelenéshez szükséges a hajszálak sűrűségének, irányának és dőlésszögének pontos meghatározása. Természetesen a hajvonal elülső kialakítása külön hangsúlyt kap.

A hajbeültetés műtét harmadik szakaszában történik meg a tényleges beültetés. A kinyert hajtüsző egységeket a fejbőrben ejtett apró nyílásokba ültetik be. Mikrosebészeti jellegű, ultrafinom technikával történik az eljárás. A graftok beültetése mind a FUE, mind a FUT hajbeültetési eljárásnál hasonló módon történik.

Az átültetett haj természetes megjelenése

A megfelelő tapasztalattal és műtéti precizitással végzett hajátültetés-hajbeültetés után teljesen valódi és természetes hatás érhető el. Az átültetett hajszálak beültetési iránya, dőlésszöge a műtétnél szabályozott, megfelel az eredeti állapotnak az adott fejterületen. Az átültetetett terület vizsgálatakor sem távolról sem közelről nem lehet megállapítani, hogy műtéttel került pótlásra a hiányzó haj. A Sikos Hajbeültetés Klinikán olyan ultra-kifinomult műtéti eljárásokat alkalmaznak, amelyek a hajszálcsoportok-hajtüsző egység graftok nagy nagyítással történő kivételét, feldolgozását, teljesen atraumatikus kezelését és beültetési technikáját jelenti. Ezekkel a mikrosebészeti jellegű eljárásokkal tudnak nagy graftszámot és ennek megfelelő hajsűrűséget elérni, illetve problémamentes és természetes eredményt produkálni.

Hajbeültetés férfiaknak és nőknek

Leggyakrabban a férfias típusú kopaszodás miatt végeznek hajbeültetést azokon, akiket zavar a hajhiánya, kopaszodása. (Ezt nagyon fontos kiemelni, mert okakat nem zavar, hogy az idő múlásával elkezd kopaszodni.) Ez az említett férfias típusú kopaszodás férfiak és nők esetében is előfordulhat. A hajátültetés (hajbeültetés) így egyaránt javasolt és sikeres lehet férfiaknál és nőknél is!

Azonban nem csak öröklött kopaszodás miatt végeznek hajbeültetést, hanem jó eredménnyel végezhető "szerzett" hajhiányok eseteiben is. Ez elsősorban sérülés, betegség okozta (heges) hajhiány (helyreállító hajbeültetés), illetve zavaró hatású, vagy elégtelen előző hajátültetés utáni korrekciós hajbeültetés esetekre vonatkozik.

Miért tartós és végleges a hajbeültetés eredménye?

Azért mert a páciens saját haját ültetik át a hajhiányos területre, mégpedig olyan fejterületről ahol a hajszál ellenállóbb szerkezetű. Így pont úgy, ahogy az eredeti helyén, úgy a hajhiányos területről sem hullik ki. A hajbeültetés teljesen kopasz területre is lehetséges, és előrehaladott hajvesztés esetében is látványos eredményt hozhat, amennyiben az adó területen - általában a fej tarkó részén - elegendő mennyiségű és minőségű haj áll rendelkezésre. A beavatkozást nem kell megismételni, a beültetett hajszálak az idő múltával sem fognak kihullani.

Bár a hajbeültetés végleges megoldást jelenthet a hajhiányos területek elfedésére mégis nagyon fontos felhívni a figyelmet az előzetes konzultáció és egészségi állapot felmérésére. A beavatkozások előtt minden esetben szükség van a személyes szakmai konzultációra, aminek alkalmával a műtétet végző szakorvos felméri a páciens egyéni hajas adottságait és tájékoztatja a pácienst az adott esetben elérhető eredményekről, a beavatkozás menetéről. Mivel minden eset egyedi, ezért a beültetendő terület nagysága, valamint a rendelkezésre álló donor terület kiterjedése és a donor hajszálak minősége is egyedileg befolyásolja a végeredményt.

Ne az ár legyen a döntő szempont

Mivel minden eseti, ezért a hajbeültetés ára is egyénre szabott. A hajbeültetés árát elsősorban a beültetendő hajtüsző egységek száma határozza meg, minél nagyobb a hajhiányos terület, annál több hajtüszőegység átültetésére van szükség, és a beavatkozás annál költségesebb. A hajbeültetési módszer is befolyásolhatja az árat, mint ahogyan a beavatkozás komplikáltsága is. A legtöbb magánklinikán lehetőség van részletfizetésre is, de az ár helyett inkább a beavatkozást végző szakember szakmai múltja, a korábbi páciensek értékelései, az előzetes konzultáción tapasztalt szimpátia legyen a döntő szempont.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön