őszülés és hajhullás
Egészségmagazin.com   |   2018.06.25.

Hogyan őrizheted meg hajad szépségét? Megelőzhető az őszülés és a hajhullás? (X)

Egyre több embert érintő probléma a haj ritkulása, vesztése és a hirtelen fellépő, jelentős és kortól függetlenül kialakuló őszülés. Azt tudjuk, hogy ez a korral jár - de vajon elkerülhetetlen? Megelőzhető a hajhullás és az őszülés? Visszafordítható a folyamat? Ennek járunk most utána!

reklám vége

„Segítség, mi történt velem?"

Tudtad, hogy a haj és a fejbőr az egyik legösszetettebb része szervezetünknek? Ha a testedben bárhol megváltozik, felborul a rendszer, a hajadon szinte azonnal meglátszik, hogy baj van.

Mi okozhatja a haj gyérülését vagy szürkülését? Nagyon sok minden állhat a háttérben és ahány kutatás, annyi elképzelés, variáció látott már napvilágot. Vannak akik bizonyos ásványi anyagok és vitaminok hiányára, vagy azok elégtelen felszívódására vezetik vissza ezeket a tüneteket. A haj őszülése és ritkulása legtöbbször egy hosszú folyamat vége, de vannak olyan kirívó esetek is, amikor egyik napról a másikra megváltozik minden a tükörben. Sajnos a kiváltó okokat a legtöbb esetben csak feltételezni tudjuk a sokszor évekig elhúzódó kivizsgálások ellenére is.

Előfordul például, hogy egy addig nem ismert belső gyulladás, szervi elégtelenség tör felszínre a haj nem elvárt „viselkedésével". Apropó, viselkedés: ne feledkezzünk meg a mai világunk, minket leginkább fenyegető és körülvevő problémájáról, a túlzott stresszről és a hirtelen nagyfokú érzelmi változásokról sem, amik szintén drasztikus hatással lehetnek a hajadra. Idegi, pszichés alapú hajproblémáról is lehet szó, ezekre is vissza lehet vezetni az őszülést, vagy hajvesztést. Ezért nagyon fontos, hogy ha ilyet tapasztalsz, ne kendőzd el a dolgot. Tegyél ellene, amíg lehet!

Megelőzhető a hajhullás és az őszülés?

Nehéz ügy. Mivel nem minden esetben derül ki a kiváltó ok, ezért egyértelmű recept, sem útmutató nincs arra, hogy hogyan őrizhető meg a gyönyörű hajzuhatag. Összességében kijelenthető, hogy a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozással és a lehető legkevésbé stresszes életvitel kialakításával sokat tudunk segíteni saját magunknak.

Ugyanúgy kell vigyázni és ápolni hajunkat, mint az arcbőrünket. Hidratálni, az évszaknak megfelelően óvni, és lehetőleg nem tönkretenni mindenféle vegyszerekkel. Az ilyen behatásokat, ha szerencsénk van, ki tudja nőni a haj, de nem ér annyit egy-két perc népszerűség az instán az új póthajunkkal, hogy utána foltokban hulljon ki az eredeti.

Új irány a haj kezelésében

Korábban írtunk arról, hogy újabb és újabb kutatások születnek ezen a területen (is), szinte minden napra jut egy felfedezés. A legkisebb bradfordi egyetemi kutatás szerint például a haj őszülését enzimhiány is okozhatja. A biokémiai kísérleteik során arra jutottak, hogy az ember haja akkor kezd el őszülni és hullani is, ha szervezetében csökkenni kezd egy bizonyos enzim, a kataláz szintje - ez a kor előrehaladtával normális, bár nem túl pozitív változás. Ennek az enzimnek köszönhetjük, hogy a szervezetünkben egyébiránt magától termelődő hidrogén-peroxid a hajszálakban le tud bomlani. Ha nem tud lebomlani, hanem felhalmozódik ez a szervezetben, akkor a hajban kifejti fehérítő hatását. Igen, jól olvasod: a hidrogén-peroxid, amit szőkítésre használnak, magától is megtalálható a szervezetben, csak éppen nem mindegy, hogy hol és milyen mennyiségben. Ez a szervezetre ártalmas anyag, és az őszülés csupán egy melléktünet - emellett más problémákat is okoz, amiket szintén jó elkerülni.

Egy új fejlesztésű étrendkiegészítő, a Catalase pont ezt a folyamatot előzi meg, illetve fordítja vissza: a benne található kataláz segítségével hatástalanítja a szervezetben található hidrogén-peroxid molekulákat, így azok nem fejtenek ki hatást a hajban. Emellett C-vitamint tartalmaz, ami nem csak a hajadnak, hanem az egész szervezetednek jót tesz. Ez nem gyógyszer, hanem egy étrendkiegészítő kapszula, ami segít a haj szépségének - és nem mellesleg a te egészségednek a megőrzésében. A visszajelzések alapján már 1 hónapnyi (1 doboz) szedés után látványosan lassul az ősz hajszálak megjelenése, a haj pedig megerősödik és dúsabb lesz.

Az őszülés természetes folyamat, ami együtt jár az öregedéssel. Ezt eddig leginkább kémiai hajfestékekkel igyekeztünk elpalástolni - de most érdemes kipróbálni a Catalase kapszulát, ami az őszülés okait kezeli!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön