szűrővizsgálat
Szuhi Attila   |   2016.08.29.

Mikor jártál utoljára szűrővizsgálaton?

Magyarországon a rákbetegségek nagyon súlyos népegészségügyi problémát jelentenek. Évente mintegy 60 ezer új rákbeteget diagnosztizálnak és 34 ezren bele is halnak ebbe a betegségbe. Kétségbeejtően nagy számok! 1997-es az a rendelet, amely pontosan ezen számok csökkentése érdekében ingyenes szűrővizsgálatokat tesz lehetővé minden egészségügyi ellátásra jogosult magyar állampolgár részére. Vajon élünk-e a lehetőséggel? Bizton állíthatom, hogy nem.

reklám vége

Egyes rákbetegségek esetében érzékelhető ugyan javuló tendencia, de még mindig messze elmarad a szükségestől. Talán a hölgyeknél gyakoribb, hogy önszántukból elmennek egy-egy kifejezetten nőket érintő szűrésre - pl.: mellrákszűrés, méhnyakrákszűrés vagy bőrrákszűrés - de sajnos a férfiak még mindig nagyon nehezen veszik rá magukat. Egyfajta struccpolitika ez, hiszen amiről nem beszélünk, az nincs is! Természetesen ez nem így van.

A daganatos betegségek esetében nagyon fontos lenne, hogy a rák abszolút kezdeti szakaszában felismerjék és elkezdjék a terápiát, sokkal nagyobb lenne a gyógyult betegek száma. Mi magyarok nem a következetességünkről vagyunk híresek. Tudomásul vesszük, hogy mit kellene tennünk, de mégsem úgy cselekszünk.

Ami még nagyon fontos lenne, hogy ha magunkon rendszeresen végeznénk önvizsgálatot. Vannak olyan betegségfajták, ahol nagyon jó arányban lehet felfedezni konkrét elváltozásokat, például mellrák vagy éppen a bőrrák esetében. „Korai felismerés esetén jelentősen megnő a gyógyulás esélye is." - jegyzi meg Dr. Polman Erzsébet bőrgyógyász

Az internet segítségével mindenki könnyedén és részletesen tájékozódhat a lehetőségekről. nagyon jó táblázatokat lehet találni, amelyek összefoglalják, hogy mely életkorokban, milyen szűrővizsgálatok ajánlatosak.

Eddig a nőket említettük, de a férfiaknak ugyanúgy léteznek speciálisan nekik szóló vizsgálatok, pl.: prosztata vizsgálat, végbélvizsgálat, stb. Sajnos az a jellemző, hogy ők csak akkor mennek orvoshoz, amikor már nagy a baj. Jó lenne, ha ez a gyakorlat megváltozna és a férfiak számára is természetes lenne, hogy időnként időpontot kérnek és időben elmennek egy-egy vizsgálatra.

Talán az lenne a megoldás, hogy már ifjúkorban természetes lenne az ilyen jellegű vizsgálatokon történő részvétel és ez folytatódna akkor felnőttként is. Akkor, amikor jelen pillanatban ennyire sok a megbetegedés, sürgősen tennünk kell valami. Lehet, hogy elég lenne, ha mindannyian megfogadnánk, hogy legalább egy szűrővizsgálaton részt veszünk évente. Na és persze be is tartanánk. Jó lenne, ha havonta végeznénk önvizsgálatot is, hiszen például a bőrrák esetében, a megváltozott színű és formájú anyajegy már rendellenességre utalhat. Akkor ismét felteszem a címben szereplő kérdést:

Te mikor jártál utoljára szűrővizsgálaton?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön