Ezek az életkoronként ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok férfiaknak és nőknek
Egészségmagazin.com   |   2022.06.19.

Ezek az életkoronként ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok férfiaknak és nőknek

Életkoronként és nemenként megvannak azok az egészségügyi szűrővizsgálatok, amelyek, habár nem kötelezőek azonban mégis érdemes részt venni azokon. A nemi sajátosságokból fakadóan ezek a vizsgálatsorok gyakran különböznek egymástól a nők és a férfiak esetében. Mik ezek a szűrővizsgálatok, amelyeket ajánlott elvégeztetni? Cikkünkben megnézzük a férfiaknak és a nőknek ajánlott életkoronkénti rendszeres szűréseket.

reklám vége

A hosszú és boldog élet egyik titkának tartják, hogy az ember az életkorához képest a lehető legjobb egészségnek örvendjen. Sokféle orvosság, élelmiszer és praktika létezik, amelyeknek egytől egyig tudományos megalapozottságuk van az egészségmegőrzésre, megfelelve ezeknek kritériumoknak talán hosszú és egészséges életet élhetünk. Az egyik ilyen a rendszeres szűrővizsgálatokon való részvétel és az így feltárt bajok, időben elcsípett betegségek megfelelő kezelése.

Az életkoronként ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok tudományosan megalapozottan, nemenként összeállítva segíthet megőrizni a férfiak és a nők egészségét.

Minden életkorban és mindkét nemnek ajánlott szűrővizsgálatok

  • Fogászati szűrés: évente

Ahogy minden más szűrésnél az idejében felismert probléma könnyebben, gyorsabban és megnyugtatóbb eredménnyel is kezelhető. Ugyanez a helyzet az éves fogászati szűrésnél is, ahol a szájüreg hosszútávú egészsége őrizhető meg egy idejében felfedezett betegséggel.

  • Vérvizsgálat: évente

Vérvizsgálatot nem csupán akkor érdemes elvégeztetni, amikor valamilyen panaszod van. Egy komplex vérvizsgálattal egy teljes képet kaphatsz tested általános állapotáról, de emellett sokféle betegség, gyulladás is kiszűrhető vele. Ezen okokból érdemes tehát minden korosztálynak évente egyszer elvégeztetnie egy teljes vérképet, hogy idejében megtalálhatóak legyenek a lappangó betegségek.

  • Látásvizsgálat: évente

A látás az ember egyik legfőbb érzékszerve. Sajnos bármilyen korban előfordulhat, hogy ez a fő érzékszerv elkezd gyengülni. De ha még nem is gyengül, akkor is érdemes egy szemésszel konzultálni évente és elvégeztetni rutinvizsgálatokat, mert egyéb betegségekre is fény derülhet a szemek vizsgálata során.

  • Bőrgyógyászati diagnosztika: évente

A napsugárzás komoly károkat tud okozni minden élő szervezetben és daganatos elváltozásokat is okozhat az emberi bőrben, így hát nem is meglepő, hogy a 10 legyakrabban előforduló rákos megbetegedés között szerepel a bőrrák. A melanoma, vagyis a bőrrák időben történő felismerése és kezelése kritikus fontosságú, hiszen a melanoma a test több részébe is tud áttétet képezni. Mindenkinek ajánlott évente egyszer felkeresnie bőrgyógyászát, mert a melanómás esetek 30%-a a meglévő anyajegyből alakul ki, így az akár észrevétlenül is keletkezhet a bőr bármely részén. Azoknak, akik sokat tartózkodnak közvetlen napsütésben vagy gyakran járnak szoláriumban, még fontosabb, hogy bőrük és az összes a testükön található anyajegy orvosi vizsgálaton essen át legalább évente egyszer!

  • Testtömegindex ellenőrzés: évente

Az életmódod, a táplálkozásod, vagy akár a korod, mind hatással van testsúlyodra. Vannak olyanok, akikre könnyen szaladnak fel a kilók, mások viszont könnyen tartják súlyukat és akár egész életükön át ugyanolyan az alkatuk. Ha gyakorta ellenőrzöd a testtömegindexedet, akkor tisztában lehetsz azzal, hogy jó úton haladsz-e az egészséged megőrzésében, ugyanis a testsúly szoros összefüggésben van egy sor betegséggel. Ezek a betegségek kivédhetőek, ha tudatosan kontrollálod a testsúlyodat, ebben pedig jó partner lesz a testtömegindex számítás.

Egészségügyi szűrővizsgálatok nőknek

A női nemi sajátosságokra összeállított ajánlott szűrővizsgálatok nem minden életkorban ugyanazok, illetve nem minden életkorban ugyanolyan rendszerességgel kell elvégezni. Érdemes tehát magunknak feljegyezni és folyamatosan szem előtt tartani a listánkat, hogy mikor milyen vizsgálatokat kell elvégeztetni.

18 éves kor felett

  • Tüdőszűrés: fiatalabb korban 3-5 évente, 40 éven felül évente

A tüdőszűrés hatékonyan alkalmazható a tüdő daganatos megbetegedéseinek diagnosztikájában, ezért javasolt pár évente elvégeztetni már fiatalabb korban is. 40 éven felüliek számára nagyon fontos, hogy a tüdőszűrés az éves rutin szűrővizsgálat sorozat részévé váljon. Ha családon belül fordult már elő tüdőt érintő betegség és az öröklődés miatt magas a kockázata egy ilyen betegség megjelenésének, akkor 40 éves kor alatt is javasolt elvégeztetni 3-5 évnél gyakrabban.

  • Emlővizsgálat: 20 éves kortól havonta önellenőrzés, mammográfia 40 év felett évente szükséges vizsgálatot végeztetni.

Évente 8.000 mellrákos megbetegedést diagnosztizálnak Magyarországon, amely a nők 7-10%-át érinti hazánkban - írja a Népszava.hu. Habár egy korábbi, 2020-as adatról beszélünk, sajnos ez továbbra sem javul, azonban a korai felismeréssel a túlélési esélyek drasztikusan javíthatók.

  • Méhnyakrákszűrés és hüvelyi ultrahang: évente

A nőgyógyászati szűrővizsgálatokat a nemi éréstől, de leginkább a nemi élet megkezdésétől fogva érdemes elvégeztetni. A méhnyakrákszűréssel az idejében észlelt rákos megbetegedés hatékonyan gyógyítható, azonban egy 2012-es felmérés szerint a nőknél a daganatos megbetegedések okozta halálozások 25%-a írható a rák e fajtájának számlájára.

A méhnyakrákszűrés és a hüvelyi ultrahang elvégzésével egyéb más elváltozásra, gyulladásra, vírusos, gombás, bakteriális fertőzésre is fény derülhet, ezzel pedig gyorsabban, hatékonyabban lehet megelőzni a betegségek súlyosbodását.

40-50 év felett

  • Kardiológiai vizsgálat: 40 év felett évente

A szív- és érrendszeri problémák előfordulása 40 éves kor felett jelentősen emelkednek. Ezért kulcsfontosságú, hogy e kor felett részt vegyél rendszeres kardiológiai vizsgálaton. Az évente elvégzett szűrővizsgálat a vérnyomásmérés mellett tartalmaz EKG-t és szív ultrahangvizsgálatot Doppler vizsgálatot stb.

  • Csontsűrűségmérés: 50 év felett 2 évente

Nőknél a változó korban, illetve azt követően megnő a csontritkulás kockázata. Ezért nők esetében a csontsűrűség mérése különösen fontos, hiszen a tested merevítő csontok idősebb korban már egyébként is nehezebben gyógyulnak. A másik ok, amikor érdemes megcsináltatni ezt a vizsgálatot, ha a csontritkulás rizikófaktorai fennállnak, ilyen, ha a csontsűrűség csökkenésére utaló panaszok jelennek meg például csontfájdalom, illetve a kisebb mozgásokra is, ütődésekre is eltörő csont. A csontritkulás kockázatát néhány életmódbeli tényező is növeli, például az alkoholizmus, a diabétesz, a nem megfelelő táplálkozás és a dohányzás vagy ha korábban a közeli családban fordult már elő csontritkulás.

  • Vastagbélszűrés: 50 év felett évente székletteszt, 5-10 évente endoszkópos vizsgálat

A vastagbélrák a tüdőrák után közvetlenül a legtöbb halálos áldozatot követelő daganattípus. Ezért nagyon fontos a megelőzés, hiszen a kezdeti szakaszban felismerve könnyedén megelőzhető a betegség elfajulása. A vastagbélrákszűrés jellemzően az 50 éven felülieket érinti leginkább, amikor is egy hajlékony kamerát juttatnak a végbélen át a vastagbélbe, hogy ott feltérképezzék a vastagbél állapotát. Amennyiben a kóros kinövéseket, polipokat találnak, azokat egy erre alkalmas eszközzel lecsípik. A kinövések közvetlen előzményei vastagbélráknak, így azok eltávolításával megelőzhető a daganat kialakulása.

Ajánlott egészségügyi szűrővizsgálatok férfiaknak

Akárcsak a nőknél, vannak kifejezetten férfiaknak összeállított, ajánlott szűrővizsgálatok. Egy betegeség korai felfedezése létfontosságú a gyógyulás szempontjából, ezért a diagnosztika és az önvizsgálat is rendkívül fontos!

  • prosztatarákszűrés: 45 éves kor felett évente

A prosztatán megjelenő daganatos megbetegedés sajnos évekig tünetmentes is lehet, ezért nagyon fontos a javasolt éves prosztatarákszűrésen történő részvétel. Az prosztataszűrés orvosi vizsgálata történhet vérvétellel, a végbélen át tapintással, illetve ultrahanggal történő vizsgálattal egyaránt. A rendszeres orvosi vizsgálat a prosztata esetében azért is fontos, mert a rák jelei nem egyértelműek, a jóindulatú prosztata megnagyobbodásnak és a gyulladásnak is hasonló tünetei lehetnek.

  • herék önvizsgálata: 13 éves kortól havonta

Daganat a heréken is kialakulhat és természetesen ebben az esetben is életbevágó a betegség korai felismerése. Ha időben sikerül felismerni a heréken megjelenő daganatot, akkor lehetséges a teljes felépülés. A herevizsgálat önvizsgálatként kezdődik, amennyiben eltérést találsz magadon, akkor szükséges az orvos felkeresése.

  • vastagbélszűrés: 50 év felett évente székletteszt, 5-10 évente endoszkópos vizsgálat
  • csontsűrűségmérés: 50 év felett 2 évente
  • kardiológiai vizsgálat 40 év felett évente
  • tüdőszűrés: fiatalabb korban 3-5 évente, 40 éven felül évente

Egy magán egészségbiztosítással gyorsabban túl lehetsz rajta

Magyarországon egyre több teljeskörű magán egészségbiztosítás található meg mind a nagy biztosítók kínálatában, mind a magán egészségügyi ellátóknál. Ezeknek a magán egészségbiztosításoknak a nagy előnye, hogy egy havi díj fejében indokolt esetben járóbeteg-, illetve fekvőbeteg-ellátást vehetünk igénybe a biztosítók által térítve. Ezzel pedig minőségi, gyors és nem utolsósorban várólista-mentes orvosi ellátást kaphatunk bármikor, amikor arra szükség van.

A magán egészségbiztosítások egy másik nagy előnye, hogy ezek a csomagok tartalmazhatnak korra, nemre és egyénre szabott preventív szűrővizsgálatokat. A preventív vizsgálatokat tartalmazó csomagok a biztosítók által orvosszakmailag indokolt és ajánlott összetétellel kínálják, így ezek évről-évre a szükséges ajánlott szűrővizsgálatok sorát tartalmazzák.

Ahogy fentebb is láthattuk nőknek és férfiaknak gyakran hasonló szűrővizsgálatokat kell elvégezni, de sokszor nagyon is különbözőekre van szükség. Ezeket diagnosztikákat a korodhoz, nemedhez, egészségi állapotodhoz, családi kockázatodhoz igazítva tudod elvégeztetni XXI. századi színvonalon.

Forrás:

https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/szurovizsgalatok-holgyeknek.html
https://egeszsegvonal.gov.hu/maradj-egeszseges/szurovizsgalati-osszefoglalo-ferfiaknak.html
https://daganatok.hu/rakszures/szurovizsgalatok



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön