migrénes fejfájás
Egészségmagazin.com   |   2016.03.21.

Remény a migrénes fejfájásban szenvedőknek

A migrén rohamokban visszatérő fájdalma sok embernek okoz nehézségeket a hétköznapokban. Akadnak, akikre az időjárás, bizonyos táplálékok vagy italok vannak fájdalmas hatással, de minden érintett számára komoly problémát okoz ez a betegség. A jó hír, hogy az Amerikai Fejfájás Társaság szerint egy új gyógyszer segíthet leküzdeni a migrént.

reklám vége

Ettől lehet migréned

A migrén rohamokban jelentkező heves fejfájás; visszatérő, lüktető, nagyfokú fájdalom, amely többnyire a fej egyik oldalát érinti, ritkábban kétoldali. A hirtelen kezdődő fájdalmat látási, hallási vagy egyéb idegrendszeri tünetek előzik meg. A roham általában havonta egy-négy alkalommal jelentkezik, és fél-egy napig tart, de ezek a számok egyénenként változóak lehetnek.

Bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban fiatal felnőttkorban kezdődik, és a betegek között háromszor annyi a nő, mint a férfi, a lakosság csaknem tíz százalékát érinti. A migrén oka nem ismert. Örökletességre utal, hogy a betegek nagyobb részének családjában előfordult már. Kialakulását előidézheti az agy bizonyos területeinek működészavara, ami miatt különböző anyagok szabadulnak fel értágulatot, gyulladást okozva.

A tapasztalatok szerint migrénes fejfájás rohamot kiválthatnak időjárási frontok, bizonyos élelmiszerek, különböző szagok és illatok, az alváshiány, a stressz és a menstruáció is.

A tünetek

A migrénes fejfájás bevezető szakaszát fáradtság, levertség, ingerlékenység, tompultság vagy indokolatlan jókedv jellemzi. Ezt követi az úgynevezett aura, melynek során az egyik vagy mindkét szem látóterében vakító fények, csillámló cikk-cakk vonalak, szikralátás vagy látótérkiesés alakulhat ki.

Néhány perccel, de maximum egy órával ezután jelentkezik a rendszerint féloldali, görcsös, lüktető, hasogató fejfájás. Ehhez hányinger, hányás csatlakozik és hang-, fény- vagy szagérzékenység, a beteg nem képes fizikai munkavégzésre és általában elsötétített szobában, ágynyugalomban keres enyhülést. A fejfájás elmúltával erőteljes fáradtságérzés, kimerültségérzés jelentkezik, amely azonban egyre csökken és hamarosan a szokott egészségi állapotába tér vissza a beteg.

Így lehet kezelni

A diagnózis felállítása pusztán a tünetek (kórelőzmény) alapján lehetséges. A neurológiai vizsgálat célja mögöttes szervi okok kizárása.

A migrén hatékony kezeléséhez elengedhetetlenül szükséges a diagnózis pontos felállítása, a társbetegségek ismerete. Ezen felül szükséges a beteg aktív részvétele is, azaz a migrént kiváltó tényezők kerülése. Enyhe fájdalom esetén, ha azt hányinger nem kíséri, tabletta formájában vény nélkül is kapható fájdalomcsillapítók használata javasolt. Közepes vagy erős roham esetén mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert a vény nélkül kapható szerek általában nem segítenek. A kísérő hányinger miatt ilyenkor általában nem tablettát, hanem kúpot, orrsprayt, injekciót kap a beteg.

Bár léteznek lehetőségek a betegség kezelésére, ezek nem nyújtanak hosszú távú megoldást. Éppen ezért fontos az Amerikai Fejfájás Társaság reménykeltő bejelentése.

A migrén lehetséges új gyógymódja

Az eddigi kutatások és kísérletek pozitív eredményt mutattak egy új gyógyszerrel, a CGRP-vel kapcsolatban.

„Ez a fejlődés egy igazi mérföldkő a migrén kezelésében" - nyilatkozta dr. Peter J. Goadsby, az Amerika Fejfájás Társaság egyik vezető szakembere. Az eddigi tapasztalatok alapján nem volt kérdés, hogy egy új és jobb kezelésre van szükség illetve, hogy a megelőzés lehetőségein is alakítani kell. Ugyanis egészen 1910 óta nem fejlesztettek ki új gyógyszert a migrén ellen, és az akkori készítmény is csak a pillanatnyi állapotok kezelésére volt alkalmas.

A CGRP gyógyszer azonban hatékonynak bizonyult a megelőzésben a vizsgálatok során több alkalommal is - számoltak be az Amerikai Fejfájás Társaság szakemberei egy találkozó alkalmával. A vegyület valódi reményt ad, hogy a jövőben sikerül kifejleszteni a migrén egy speciális kezelését.

Forrás: Medicalnewstoday.com



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön