Egészségmagazin.com   |   2015.06.30.

Van háttere a szociális fóbiának!

Bár a szociális fóbia betegségét korábban ritkának vélték, ma már viszonylag gyakran fordul elő. A kialakulásának háttere nem minden esetben tisztázható, de egyre többször kerül a különböző kutatások homlokterébe a probléma. Ennek köszönhetően egy pontosabb képet kapnak róla a szakértők, meglepő kémiai reakciókra és kezelési lehetőségekre találnak.

reklám vége

A szociális fóbia

A szociális fóbia (más néven társas fóbia vagy szociális szorongásos zavar) egy olyan pszichiátriai betegség, amely során a páciens tartós és irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt.

A szorongásra az érzelmi tünetek - nyugtalanság, ingerlékenység - mellett testi reakciók - bőrpír, verejtékezés, szapora légzés, erős szívdobogásérzés - is jellemzőek. A beteg fantáziájában eltorzítja az egész helyzetet, és jellemzően úgy gondolja, csakis ő kerülhet ilyen kínos szituációba, és ezeket a gyötrelmeket egyedül ő éli át. Mindennapjai pszichésen kimerítik és tele vannak a félelem érzésével - főleg ha emberek között kell lennie. Ha ez a kóros félelem állandósul, képtelenné válik a normális életvezetésre.

Fontos tudni, hogy a szorongás bizonyos szintig a mindennapi életünk része, teljesen egészséges reakció számos eseményre. Betegséggé csak akkor fajul, ha meghatározóvá válik az ember életvitelében, a mindennapjai szerves részévé válik. Kialakulását és a már kialakult betegség lefolyását nagymértékben befolyásolják az illető megoldási módszerei. A szorongás sok esetben vezet alkohol- vagy kábítószer függőséghez, elmagányosodáshoz, az emberi kapcsolatok elvesztéséhez, amelyek mind csak fokozzák szorongást. Mindennek - segítség híján - sajnos elkerülhetetlen következménye lehet a depresszió és végül az öngyilkosság.

Mivel egyre több embert érint ez az igen komoly következményekkel járó betegség, az utóbbi időben sok vizsgálat foglalkozott vele. Egy tavalyi kísérlet alapján ma már tudhatjuk, hogy mi számít a legjobb kezelési módszernek, amit egy néhány napja publikált tanulmány újra alátámasztott.

A legjobb kezelés

A szociális fóbia kezelésében legtöbb esetben az antidepresszánsokat alkalmazzák, azonban ez nem a leghatékonyabb módszer - bizonyította be egy tavalyi vizsgálat. Az eredmények ugyanis azt mutatták, hogy a kognitív viselkedés terápia sokkal hatásosabb, illetve a pozitív hatása a kezelés végeztével is fennmarad.

A kutatás során 101, jól elkülöníthető vizsgálatot elemeztek a szakemberek, amelyek során különböző típusú gyógyszereket és terápiákat alkalmaztak az orvosok. Mindebben összesen 13164 ember volt érintett, akik mind a szociális fóbia bizonyos fajtáitól szenvedtek. Az alkalmazott kezelés alapján több csoportra osztották az érintetteket. Voltak, mintegy kilencezren, akik tablettákat szedtek (beleértve a placebót és az antidepresszánsokat is); a fennmaradó, több mint négyezer ember, pedig pszichológiai terápián vett részt - ezek közül néhányat gyógyszeres kezeléssel is kombináltak.

Az eredmények szerint a pszichológiai terápia bizonyult a leghatásosabb gyógymódnak, amelynek ezek alapján az első választandó kezelésnek kellene lennie. A gyógyszerek szintén enyhítették a tüneteket, de akadtak mellékhatásai, és nem minden esetben bizonyultak hatásosnak. Azonban ennél is fontosabbnak tartották kiemelni, hogy a kutatás szerint a gyógyszeres kezelés abbahagyásával annak előnyei is elmúltak, ellentétben a terápiával, ami ezt követően is csökkentette a szorongást.

Az eredmények magyarázatára adhat választ egy napokban publikált tanulmány, amely egy új kémiai reakcióra hívja fel figyelmet.

Ami csak ront a helyzeten

A szociális fóbia ellen felírt gyógyszerek tovább ronthatnak a problémán, aminek oka egy újonnan felfedezett kémia reakcióban keresendő - írják a tanulmányban.

A szociális fóbia hatására meglepő kémiai folyamatok indulnak be az emberi agyban, pont az eddig hittek ellentéte. Ugyanis ilyenkor az érintett emberek agya többet termel egy ingerületátvivő anyagból, a szerotoninból. Minél több termelődik ebből, annál szorongóbbá válik az ember - ezzel belekerülve egy ördögi körbe.

Az így kapott eredmény azért is különösen fontos, mert az eddig alkalmazott gyógyszerek szintén megemelik az agy szerotonin szintjét, tehát lényegében elősegítik a betegség tüneteinek erősödését. Ezt bizonyítja, hogy a kutatás során megvizsgált beteg emberek esetében magasabb volt a szerotonin koncentrációja, mint az egészségeseknél. „A szerotonin növeli a szorongást, nem pedig csökkenti, mint azt eddig hittük" - írja Mr. Andreas Frick, a tanulmány szerzője.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a pszichológiai terápiának elsőbbséget kellene élveznie a szociális fóbia kezelésében a gyógyszerekkel szemben.

Forrás: Spring.org.uk



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön