vérvétel
Egészségmagazin.com   |   2015.06.05.

Vérvétel helyett bőr alá ültethető chip

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre több betegség okát és gyógymódját fedezik fel. Azonban nem csak új módszereket, hanem új technikákat is fejlesztenek, amelyek segítségével egyszerű rutin eljárások is könnyen elvégezhetők lehetnek. Ilyen újítás a bőr alá ültethető chip, ami majd a vérvétel procedúrájától kíméli meg az érintetteket.

reklám vége

Ezért fontos a vérvétel

A vérvétel során rendszerint az alkar vagy a kézhát gyűjtőereiből, laboratóriumi vizsgálathoz vesznek vért. Erre nagyon sok betegség szűrése, és rengeteg alapvető vizsgálat miatt is szükség van.

A vért több száz összetevő és megannyi különböző vegyület - fehérjék, hormonok, zsírsavak, ionok és sejtek (például vérlemezkék, vörösvértestek, fehérvérsejtek) - alkotja. A laboratóriumban a beküldő orvos kérése alapján mintegy háromszáz alkotóelem vizsgálatát tudják elvégezni. Mivel ezek mennyisége, működése a különböző betegségek esetében megváltozik, a vizsgálatok eredménye jelezheti, hogy egészséges-e a megvizsgált ember, illetve, hogy a tüneteket milyen probléma okozhatja.

Mivel sok szempontból fontos a vérvétel, ezért ennek elvégzése - bár alapvető rutinfeladat - megkívánja a kellő előkészületeket.

A vérvétel mikéntje

A vérvétel rendszerint éhgyomorra történik, bár vannak esetek, amikor ez nem feltétlenül szükséges. A vérvétel során az érintettet megkérik, hogy karját lógassa le, felkarját egy gumiszalaggal elszorítják.

Ennek hatására a vénák megtelnek vérrel, így könnyebb elvégezni a vizsgálatot.

A szúrás helyét lefertőtlenítik, és a steril tűt a vénába vezetik. A tű végén fecskendő vagy egyre több helyen ún. zárt vérvételi rendszerű vákuum-cső van. A csőben előre kialakított vákuum meghatározott mennyiségű vért szív le. Ebben az esetben a tű végén lévő gumiszelep nem engedi, hogy a vér kifolyjon a tűből. Még akkor sem, amikor a gumidugóval lezárt csövet leveszik a tű végéről, vagy esetleg másikkal cserélik ki. Ha a kellő mennyiségű vért levették, felengedik a felkaron lévő leszorítást, és a tűt kihúzzák a vénából. Helyére géz- vagy papírvatta-gombócot szorítanak, és leragasztják.

Akadhatnak, akiknek ez a folyamat kellemetlen, vagy bizonyos mellékhatásokkal jár. A szúrás helyén megjelenhet kék folt, amennyiben nem nyomják kellő ideig, pár percig erősen a sebet. Ilyenkor a sérült érfalon keresztül vér szivárog a bőr alá, és ezért az bekékülhet. A másik jellemző probléma a rosszullét, néhányak esetében kialakulhat sápadtság, gyengeség vagy ájulás a vérvétel után. Éppen ezek miatt számít fontos újításnak a bőr alá beépíthető chip, ami néhány év múlva felválthatja a vérvételi procedúrát.

Az újítás hátterében

A hagyományos vérvétel során kinyert minta - amely vizsgálata sokszor órákat, vagy napokat vesz igénybe - leggyakrabban a páciens adott pillanatbeli állapotát tükrözi, így egyre nagyobb szükség van olyan fejlesztésekre, amelyekkel a beteg állapota folyamatosan vizsgálható.

Ezt a megszakítás nélküli vizsgálatot teszi lehetővé a Lausanne-i Műszaki Egyetem (EPFL) kutatóinak legújabb találmánya, a közvetlenül a felhám alá ültethető bioszenzoros chip. A műszer forradalmi újításnak számít, mert ez a világ első olyan eszköze, ami nem csak a vér pH tartalmát és hőmérsékletét, hanem a benne található anyagcsere molekulák és gyógyszerek szintjét is képes mérni. A különleges működésének köszönhetően napokon vagy akár heteken keresztül is működhet a beépített chip.

Maga a műszer egy alig egy centiméter széles oldalakkal rendelkező, négyzet alakú eszköz, amely az eredményeket a Bluetooth kapcsolat segítségével telefonra továbbítja.

Az apró chip működését egyelőre egereken tesztelték csak, de esetükben működött a rendszer - folyamatosan nyomon tudták követni a rágcsálók glükóz- és paracetamol szintjét. Az eredmények a szakértők szerint rendkívül biztatóak, ami azt jelenti, hogy a klinikai vizsgálatok humán szakasza 3-5 éven belül megkezdődhet.

Nem kell tehát sokat várni, mindössze néhány évet, és a vérvétel nehézkes procedúrája a múlté lehet. Ugyanis a sikeres kísérleteket követően megindulhat az eszköz használata, amely különböző mellékhatások nélkül, a jelenleginél gyorsabban lesz képes a megfelelő vizsgálatokra.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön