horror horrorfilm
Egészségmagazin.com   |   2016.01.29.

Neked is megfagy az ereidben a vér a horrorfilmektől?

Te is szereted a horrorfilmeket? Szeretsz egy kicsit izgulni, rettegni, időnként megijedni egy-egy hanghatástól, vagy a hirtelen felbukkanó gyilkostól? A horrorfilmek iránti rajongás a vérünkben van, és egy kis egészséges borzongásba még senki nem halt bele... vagy mégis? Milyen hatással van igazából a horrorfilm az egészségedre?

reklám vége

Hajmeresztő, hátborzongató, vérfagyasztó. Egy sor igen szemléletes kifejezés, amiket arra használunk, hogy a rémület, a félelem által kiváltott testi reakciókat leírjuk. Nem véletlenül használja az ember olyan régen a „megfagy az ereiben a vér" kifejezést: egy új tanulmány eredményei szerint ez nem is áll olyan távol a valóságtól.

A mondás eredete egészen a középkorig nyúlik vissza, amikor is úgy gondolták, hogy ha valaki ledermed a félelemtől, annak tényleg lehűl, esetleg meg is dermed ereiben a vér. Természetesen ezt akkoriban még nem tudták tudományos úton bizonyítani, a kifejezés azonban azóta több nyelvbe is beépült, és máig aktívan használjuk. A Leiden-i Egyetem kutatói azonban most úgy gondolták, megvizsgálják a megfagyó vér teóriájának tudományos alapjait.

Két tucat alany vérét fagyasztották

Dr. Banne Nemeth, a tanulmány vezető szerzőjének elmondása szerint sok ilyen régi kifejezés mögött rejlik meg valamiféle valóságos háttér. „Amikor félelmet érzünk, akkor ennek hatására különféle folyamatok indulnak el a szervezetünkben. Egyszerre aktivizálódunk és megkezdődik az adrenalin termelése is. Ezért úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne megvizsgálni, hogy van-e igazságtartalma ennek a kifejezésnek." - mondta Nemeth.

A kutatás során huszonnégy, 30 évnél fiatalabb, egészséges kísérleti alany reakcióit vizsgálták. A résztvevőket két csoportra osztották: az első csoport tagjai előbb egy horrorfilmet, majd pedig egy cseppet sem félelmetes dokumentumfilmet néztek meg, a második csoport tagjai is ugyanezeket, csak fordított sorrendben. A filmek nagyjából azonos hosszúságúak voltak, a két filmnézés között egy-egy hét telt el, és az alanyokkal nem közölték a filmek besorolását, sőt, a kísérlet alapvető hipotézisét sem.

horror, horrorfilm, megfagy a vér az ereidben

A horrorfilmtől megfagyhat a véred?

A kísérlet során 15 perccel a filmnézés előtt, és 15 perccel utána is vettek vért a résztvevőktől, valamint egy kérdőívet is ki kellett tölteniük, amelyben arra kérdeztek rá, hogy mennyire félnek. Néhány alanyt azonban ki kellett zárni az elemzésből. Két mintában is összeomlottak a vérsejtek, ez pedig megbízhatatlan eredményt adott volna, az egyik résztvevő pedig annyira félt a vérvételtől, hogy még nagyobb mennyiségű csokoládé elfogyasztása után is elájult, így nem tudtak tőle vért venni a vizsgálatokhoz.

A sikeresen levett minták vizsgálata során a kutatók azt az eredményt állapították meg, a horrorfilm megnézése egy véralvadási fehérje megugró mennyiségéhez vezetett, miközben a dokumentumfilm nem okozott hasonló reakciókat. A kutatást végző csoport még nem teljesen biztos a jelenség okaiban, egy elméletet azonban máris felállítottak.

Evolúciós magyarázat: ha „megfagy az ereidben a vér..."

A jelenség magyarázata az evolúcióban rejlik: félelmetes helyzetekben a szervezet rögtön felkészül a vérveszteség kezelésére, ez pedig igen hasznos, tekintve, hogy a félelemre okot adó szituációk gyakran járnak együtt különféle sérülésekkel, sebekkel.

A szervezet tehát az évszázados tapasztalatok alapján „előre látja", hogy a félelmetes helyzet sérüléssel, ebből következően pedig vérveszteséggel járhat együtt, ezért már előre serkenti a véralvadást, csökkentve a potenciálisan elvesztett vér mennyiségét.

Úgy tűnik tehát, hogy időnként már a középkori emberek is rátapintottak a lényegre egy-egy tudományos jelenséggel kapcsolatban.

Van horror-rajongó ismerősöd? Oszd meg ezt a cikket vele is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön