az ülés káros hatásai
Egészségmagazin.com   |   2015.06.15.

Hamar meghalunk, ha sokat ülünk!

Egyre fejlettebb a technika, egyre több érdekes filmet adnak a tvben, és egyre többen dolgoznak irodában ülve - azonban a napi több mint nyolc óra ülés igen káros hatással van a szervezetre. Már több kutatás is foglalkozott ezzel, és nemrég egy újabb vizsgálat mutatott ki kapcsolatot az üléssel töltött idő és a megnövekedett halálozási esély között.

reklám vége

Az ülés káros hatásai

Gyakran fordul elő, hogy egyesek csupán egyik asztaltól a másikhoz ülnek - az irodai székből a konyhapulthoz, a konyhapulttól a kanapéra. A folyamatos ülés azonban igen negatív hatással van az egészségre.

A túl sok ülés túlfeszíti a csípőt és a lábakat, a farizmok viszont inaktívak maradnak. Az ülés káros hatásai még a felállás után is megmaradnak, és meggátolhatják a farizmok megfelelő működését, amikor a leginkább szükség lenne rájuk.

Ezek a változások negatívan befolyásolják a fizikai teljesítőképességet számos gyakorlat végzése közben, ezért különösen káros hatással van a hosszas ülés a sportolni vágyók szervezetére - nekik hosszabb bemelegítésre van szükségük a megszokott teljesítmény eléréséhez.

Ha egy nap több, mint hat órán át ül valaki, akkor az agya is elfárad, nagyobb eséllyel idegeskedik, és akár más pszichológiai problémái is kialakulhatnak.

Egy német tanulmány szerint minél több időt tölt valaki a széken, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki rákos elváltozás a szervezetében. Valamint ilyenkor értelemszerűen kevesebbet mozognak az emberek, kevesebb kalóriát égetnek el, ami könnyen elhízáshoz vagy túlsúlyhoz vezethet. Az ülés megemeli a vércukor, az inzulin és glükóz szintjét is - bizonyította be korábban egy Új-Zélandon végzett kutatás. A sok ülés a hátnak sem tesz jót, mert ilyenkor annak alsó részét erős megterhelés éri, ami akár elváltozásokat is okozhat a csigolyákban.

Ezeken felül az ülő életmódnak köszönhetően, kóros izomtónus eloszlás is létrejöhet a szervezetben, nagyrészt a nyaki izmok görcsössé válásával, a gerinc stabilitását szabályozó mély hátizmok háttérbe szorulásával és gyengülésével. A nem megfelelő helyeken kialakult izomtónus-fokozódások, akár a végtagok zsibbadását, fájdalmát is kiválthatják. A gerincoszlop rendellenes megterhelésének következtében, akár porckorongsérv is kialakulhat. A nyaki gerinc és a nyakizmok eltérései, gyakran okoznak fejfájást, súlyos esetben szédülést.

Egy új kutatás is tanúsítja

A káros hatást bizonyította be egy új kutatás is, amelyben brit, amerikai és ausztrál szakemberek vettek részt. A vizsgálat eredményei egyértelmű kapcsolatot mutattak ki az üléssel töltött idő és a megnövekedett halálozási esélyek között. A tanulmány az első, amely reprezentatív eredményeket ad ebben a témában.

A felmérés szerint az irodai dolgozók jelenleg a munkájuk 65-75 százalékát ülve végzik, ebből nagyon sokat pedig egyhuzamban, szünet nélkül. Nemcsak a munkahelyi tevékenységekkel számolva a britek napi 8,9 órát ülnek. Azonban az eredmények azt mutatják, hogy a dolgozóknak legalább két órát állva kellene tölteniük a munkában, az ideális pedig a négy óra lenne.

Na de mit lehet tenni az ülés káros hatásainak elkerüléséért? Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek megőrizni az egészséget a hétköznapokban.

A káros hatások ellen

Nagyon fontos, hogy rendszeres időközönként szünetet tartsunk. Álljunk fel az asztal mellől és sétáljunk egyet, vagy végezzünk fej-, nyak-, váll- illetve derékkörzést.

Érdemes nyújtó hatású gyakorlatokat alkalmazni, fejünk fölé emelt karunkat a tarkónk mögött hajlítsuk be, majd másik kezünk segítségével, könyökünket közelítsük az ellenkező oldali fülünk felé. Magas tartásban tartott karjainkkal váltakozva nyújtózkodjunk magasra, mintha el akarnánk érni a plafont. Mélytartásban nyújtózzunk lefelé, mintha a padlót szeretnénk megérinteni.

Szabadidőnkben szakítsunk időt a rendszeres sportolásra. Szinte mindegy milyen mozgásformát választunk, hiszen az aerobic, a zumba, a futás vagy egyéb edzések egyaránt fejlesztik az állóképességet. Érdemes többek között néha az úszást választani, ami kiválóan erősíti a törzs tartóizmait, amelyek a gerinc stabilitásáért felelősek; valamint az ízületek kímélése mellett, fejleszti az izmokat is.

Persze mindezek mellett az sem mindegy, hogy munka közben milyen széken és hogyan ülünk. Folyamatosan figyeljünk oda a helyes testtartásra, és mindehhez a megfelelő ülőalkalmatosságot válasszuk.

Láthatjuk tehát - és talán sokszor tapasztaljuk is -, hogy a mai kor embere gyakran a nap nagyobb részét üléssel tölti, azonban ez igen káros hatással van a szervezetére. Érdemes tehát odafigyelni, és változatos gyakorlatokkal vagy sportolással változatossá tenni a napi mozgáskultúrát.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön