munka
Egészségmagazin.com   |   2017.06.03.

A munka egészségtelen! Ezek az állások a legveszélyesebbek

Az irodában ülve te is gyakran álmodozol az álommelóról, olyan munkáról, ahol mesés fizetésért varázslatos körülmények között dolgozhatsz? Jobb, ha annak örülsz, ami van: sok olyan foglalkozás létezik, ami még a tiédnél is rosszabb, és komolyan károsíthatja az egészséget. Ma szemezgetünk egy kicsit a világ legártalmasabb munkái közül...

reklám vége

Mivel az ember idejének nagy részét a munkahelyén tölti el (bár ne így lenne...) ezért egyáltalán nem mindegy, milyen munkát is végez. Néhány foglalkozás ugyanis teljesen ártalmatlan (hacsak az alacsony fizetést, vagy az idegesítő főnököt nem vesszük kockázati tényezőnek...), mások viszont komolyan veszélyeztethetik a testi-lelki épségedet.

Az egészség viszont olyasmi dolog, mint a szabadság vagy a pénz: a legtöbbeket csak akkor érdekel, ha kevés van belőle, de amíg van, nem sokat törődnek vele. Ez viszont nem túl bölcs hozzáállás: az egészséget ugyanis nagyon nehéz visszaszerezni, ha egyszer elvesztettük.

Ha egészséges munkahelyed van, akkor viszont jó eséllyel elkerülheted a bajokat - hacsak nem keresed őket máshol.

A 10 legártalmasabb munka

1. Műtősök, ápolók, háziorvosok

A legtöbben nem szívesen kerülnek kapcsolatba az egészségüggyel, az ott dolgozóknak azonban ez mindennapos rutin. A műtősök, nővérek, asszisztensek állandó fertőzésveszélynek vannak kitéve, hiszen rengeteg beteg emberrel találkoznak nap, mint nap, a lelki megterhelésről nem is beszélve.

2. Légiutas-kísérők

Bár sokak számára ez a valódi álommunka, hiszen az egész világot bejárhatod így, az egészséged nem fogja megköszönni. A zárt tér ugyanis nem a legegészségesebb környezet, hiszen a beteg utasokat is a stewardesseknek kell kiszolgálniuk, ezen kívül ott van még az állandó kozmikus sugárzás is, ami hosszú távon megterheli a szervezetet, ezáltal ugyancsak megnöveli a megbetegedések kockázatát.

3. Bevándorlási ügyintézők

Ők azok, akik személyesen bírálják el az országba érkezők ügyét, ami azt jelenti, hogy nap, mint nap idegenek tucatjaival kell érintkezésbe kerülniük, akik sokszor ismeretlen betegségeket hordoznak. Az ilyen hivatalok alkalmazottai között ezért (a védőfelszerelések ellenére) igen gyakoriak a különböző náthák és fertőzések.

4. Állatorvosok

Szép szakma, de nem veszélytelen: az állatoknak ugyanis nehéz megmagyarázni, hogy a doki éppen nekik akar jót. A karmolások és harapások mellett ezért az állatorvosok könnyen szerezhetnek különféle bakteriális fertőzéseket és nem kívánt élősködőket is.

5. Bányászok

Hiába szigorú előírások, a bányászat mind a mai napig a legveszélyesebb területek egyike. A bányaomlások és robbanások mellett a munkakörülmények sem kedveznek az egészségnek: az állandó sötétség, a fojtott levegő, és az állandó por megviseli a szervezetet.

6. Kémiai üzemek dolgozói

A veszélyes vegyületek nemcsak akkor károsak, ha közvetlen érintkezésbe kerülsz velük: a gázaik is ártalmasak lehetnek. A kémiai üzemekben dolgozók ezért fokozott veszélynek vannak kitéve, főleg ha a munkahelyük szabályzata itt-ott lazább, mint kellene. Az üzemben már egyetlen apró hiba is maradandó egészségkárosodást okozhat.

7. Radiológusok

Ezek az orvosok röntgen- és ultrahang-gépekkel dolgoznak, amelyek sugárzást bocsájtanak ki, ami a betegre általában ártalmatlan, hosszútávon viszont daganatos betegségek okozója is lehet.

8. Artisták

A cirkusz varázslatos színpada kíméletlen hátteret rejt: az artisták ugyanis folyamatos veszély közepette gyakorolnak. Bár ma már sokan használnak védőfelszerelést, mégis gyakoriak a balesetek.

9. Csatornatisztítók

Ez a szakma nemcsak gusztustalan, hanem egészségtelen is: a csatornában ugyanis a fertőzésveszély mellett váratlan balesetekre is fel kell készülni. Bármi rejtőzhet a trutyiban, ami megvághatja az embert, az állandó görnyedés és mászás pedig az ízületeket viseli meg.

10. Vadállat-befogók

Bár nálunk szerencsére nincsenek szabadon élő tigrisek, a vadállat-befogóknak mégis gyakran kell életveszélyes állatokat összeszedni: az engedély nélkül tartott pókok és kígyók például könnyen megsebezhetik őket.

Az, hogy melyik foglalkozás mennyire káros az egészségedre, nem feltétlenül függ az érte kapott fizetéstől, bár általánosságban elmondható, hogy a tartósan káros munkákat általában jobban megfizetik (máskülönben senki nem lenne hajlandó elvégezni). Ezért ha legközelebb ilyen munkával találkozol, gondolj arra is: ezek az emberek a saját egészségüket teszik kockára azért, hogy másoknak ne kelljen!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön