munkamánia, párkapcsolat
Egészségmagazin.com   |   2015.03.23.

Vajon felismerjük, ha párunk munkamániás?

Egy jó párkapcsolathoz idő kell - mondják a szakemberek és a kapcsolatban élők is. Hiszen a másik jobb megismeréséhez, a közös programok szervezéséhez mind-mind idő kell, amire azonban sokszor nem biztosítunk eleget. Gyakran párunkat olyannyira biztosnak érezzük magunk mellett, hogy nem fordítunk kellő energiát a kapcsolat ápolására, hanem helyette inkább a munkára koncentrálunk. Áltatjuk magunkat, hogy csak a megélhetésért tesszük, de ez mit sem változtat a tényen - este későn, ingerülten és kimerülten érünk haza. Fontos a mindennapokban megtalálni az időt a kapcsolatok építésére, és a munkamániát ennek fényében alakítani.

reklám vége

A modern ember betegsége a munkamánia

A munkalehetőségek szélesedésével és változatosságával párhuzamosan nőtt meg az otthontól távol töltött órák száma. Sokan szeretik a munkájukat, sok időt fordítanak rá - azonban ez áteshet a ló túloldalára. Bár a munkamániát nem tartják számon a pszichológiai betegségek között, ez mégis egyfajta függőség, aminek ugyan sokszor pozitív eredményei vannak (pl. a vastagodó pénztárca), de mindig az emberi kapcsolatok rovására megy.

Először Wayne Edward Oates (1917-1999), amerikai pszichológus fogalmazta meg a munkamánia fogalmát, amelynek jelentése: kényszer vagy kontrollálhatatlan szükséglet a folytonos munkára, azzal a szándékkal, hogy a munkamániás olyan sok időt töltsön munkával, amennyit csak lehet. Ennek következtében hiába van társa az embernek, lelkileg elmagányosodik, hiszen az egyetlen örömforrás, ha dolgozhat. Sokszor nehéz meghúzni a határt a munka szeretete és a mánia között, azonban fontos odafigyelni rá, mert a munkamánia súlyos következményekkel járhat.

Az egyén szintjén fizikai tünetek mutatkoznak: a fáradtság, a fejfájás, az allergia, a mellkasi fájdalom, a szédülékenység - mind a munka alkoholizmus tünetei lehetnek. Ezen felül a kudarctól való félelem enyhítése miatt kialakulhat gyakori italfogyasztás, gyomorfekély, szív- és érrendszeri megbetegedések. Mindezek az egészségre káros, komoly betegségek, amelyek könnyen kórházi kezelésre kényszerítik a „csupán" dolgozni vágyó embert. A fizikai tüneteken felül lelki problémák is megjelenhetnek a függőségben szenvedő életében. Az állandó munka következményei lehetnek az érzelmi kirohanások, az álmatlanság, a hiperaktivitás, a feledékenység, az unalom, a hirtelen hangulatváltások és a kiégés. Az egyén fizikai és lelki tünetein felül a munkamánia komoly következményekkel jár a párkapcsolat és család tekintetében is. A munka függőségében szenvedő embernek kevés ideje marad kapcsolatai ápolására, hiszen mindig a munkán jár az esze. Hiába kerül egy légtérbe szeretteivel, megy el egy közös programra barátaival - nem tud odafigyelni rájuk, mert mindig az éppen aktuális teendői járnak a fejében. Ez által nem tudja betölteni „funkcióját" - nem tud megértő társ, szeretetteljes szülő, támogató barát lenni.

Munkamánia és párkapcsolat

Beláthatjuk tehát, hogy a munkamánia nem csak az ember szervezetére, hanem a kapcsolatai számára is megterhelő - a függőség ezen fajtája könnyen tönkretehet egy jól működő párkapcsolatot is. Ennek több figyelmeztető jelét is felfedezhetjük, érdemes jól odafigyelni rájuk, hogy még idejében kezelni tudjuk a problémát.

Hamar feltűnhet, hogy a munkamánia miatt egyre kevesebb lesz a közös program, az egymáshoz tartozás megélése csupán a lakásra korlátozódik. Napok, sőt sokszor hetek telhetnek el egy jóízű beszélgetés, egy közös kirándulás, vagy egy rövid kávézás nélkül. Nemhogy a barátokra, de egymásra sincs idő - az alkalomadtán néha előforduló beszélgetés témája pedig mindig csak a munka. Ilyenkor érdemes az ellenkezés ellenére leülni párunkkal, beszélgetni a kapcsolatról és annak jövőjéről.

A munkamánia általi túlvállalások miatt a háttérbe szorult fél sokszor problémaként éli meg a kommunikáció torzulását, esetleg teljes hiányát. A kapcsolatban élők legtöbbször a reggeli és esti köszönéseken kívül nem beszélgetnek, és ha mégis, akkor általában félreértésekkel és konfliktusokkal teletűzdelt kommunikáció alakul ki közöttük. A párbeszéd alapköve egy jól működő kapcsolatnak, ennek hiánya esetében újra kell értelmezni a közösen eltervezett életet.

Ezek az alapvető gondok hosszabb távon komoly konfliktusokhoz vezethetnek, ezért érdemes odafigyelni és foglalkozni velük - hiszen nem a szakítás az egyetlen megoldás. Ha szembesülünk párunk munkamániás viselkedésével, hasznos lehet alkalmazni egy-két apró praktikát. Jó megoldás, ha szeretetünket hetente többször kényeztetéssel mutatjuk ki - szinte felbecsülhetetlen érték a függőségben szenvedő társunknak készíteni egy csésze kávét, megmasszírozni a vállát, vagy főzni egy különleges vacsorát. Fokozott figyelmet kell fordítani ilyenkor a kommunikációra, és törekedni a minél világosabb és átláthatóbb megfogalmazásra.

Sem munkamániásként, sem a függőségtől szenvedő párjaként nem vagyunk könnyű helyzetben - azonban kellő odafigyeléssel orvosolhatjuk a problémát. Ennek köszönhetően kapcsolatunk még egészségesebbé, harmonikusabbá és bensőségesebbé válhat.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön