tévé betegség
Egészségmagazin.com   |   2015.03.30.

A tévé a betegségek melegágya?

Amikor sütni-főzni vagy takarítani kell, akkor gyakran a televízió válik a családi bébiszitterré. Ez ideiglenesen nem okoz problémát, azonban hosszú távon komoly következményei lehetnek a gyermekek fejlődésére. Egy friss kutatás tovább árnyalta az eddigi ismereteket, a tanulmány szerint felnőttkorban is megjelenhetnek a tévézés hatásai.

reklám vége

A színes kavalkád árnyoldala

„A televízió a képek és hangok távoli helyen való együttes vételére szolgáló készülék" - olvashatjuk a definíciót. Ugyan már 1884-ben feltalálták a képfelbontás elvét, de az első működő tévére egészen 1926-ig kellett várni. Hazánkban az '50-es évek óta létezik a tv, amely a század végére már országosan elterjedtté és nézetté vált.

Mivel a világ sok országában a mindennapok szerves része, rengeteg kutatás vizsgálta már hatásait. Sok fajta felmérést találhatunk, amelyek a nézőket kategorizálják, és mérik a szobában töltött időt. Azonban egyre elterjedtebb lett az a nézet is, amely szerint a televízió káros hatással van az egészségre, hiszen képes órákra a kanapához láncolni a nézőket.

Egy friss vizsgálathoz az 1970-es, Brit Kohorsz Kutatás adatait használták fel, amelyben tízévesekkel készítettek interjúkat a tévénézési szokásaikat illetően. Megkérdezték, hogy mennyi időt töltenek a képernyő előtt, majd ez alapján kategorizálták őket. Sok évvel később, felnőttként újra megkeresték a mintegy 6000 megkérdezettet, és újra elvégezték a felmérést. Az eredmények bizonyították, hogy akik gyerekkorukban gyakran ragadtak huzamosabb időre a képernyő elé, azok felnőttként is legalább napi három órát tévéznek.

A University College London munkatársai ezek alapján a szülőket buzdítják, hogy próbáljanak minél több aktív szabadidős programot szervezni csemetéjüknek. „A passzív tévénézés idejének csökkentése a gyerekek körében ugyanis valósággal megmentheti a következő generációt." - magyarázta dr. Mark Hamer, a kutatás egyik vezetője.

A gyakori tévézés korábbi kutatások eredményei alapján is megfontolandó, hiszen megannyi betegséget okozhat.

A tévé a betegségek melegágya?

Rengeteg felmérés készült az évek során, amelyek mind azt bizonyítják, hogy a tévénézés káros hatással van egészségre. A fókuszált koncentráció, az egy helyben ülés és a nassolás mind-mind befolyásolja a nézők életét, és ezek sokszor komoly következményekkel járnak a gyerekek esetében. A kisebbek főleg este töltenek sok időt tévé előtt, amely csökkenti az alvással és a pihenéssel töltött órák számát. Ennek következménye a másnapi fáradtság, alacsonyabb teljesítmény és a koncentrálás hiánya.

A tévé állandó vibrálása és a vizuális hatások arra késztetik a gyerekeket, hogy figyelmükkel villámgyorsan kövessék a változásokat. Ennek következtében nincs nyugalmuk, folyton valami új történik, ami megakadályozza őket a koncentrálásban.

A képzelőerő fejlődését is akadályozza a tévézés, hiszen megakadályozza a gyermeki gondolkodás működését és megfelelő fejlődését. A csatornák készen nyújtják a képeket, amiknek hatására a gondolkodás visszaesik és egyfajta „gondolkodási lustaság" alakulhat ki.

Ezeken felül komoly betegségek oka is lehet a hosszantartó és rendszeres tévézés. Gyakran együtt jár a kalóriadús ételek fogyasztásával, amit nem ellensúlyoznak a nézők a megfelelő mozgás mennyiségével - hiszen a kedvenc tévé műsorok mellett nincs rá idejük. A korábbi kutatások során összefüggést találtak a 2-es típusú cukorbetegség, illetve a szív- és érrendszeri problémák kialakulása és a tévénézés között is.

Mindezek alapján beláthatjuk, hogy bár a televízió képes lekötni és egy helyben tartani a gyerekeket, de nem szabad sokszor és sokáig bébiszitternek használni. Hiszen megannyi komoly következménye van, és több betegség kialakulásához vezethet - tehát csak módjával a digitális villanypásztor használatával.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön