láb- és talpfájdalmak
Egészségmagazin   |   2023.03.21.

Mire figyelmeztetnek a láb- és talpfájdalmak?

Ahhoz képest amilyen kicsi, olyan összetett a lábfej anatómiája, melynek nem kisebb feladata van, mint a test egészének stabil alátámasztása életünk szinte minden aktív pillanatában. Nem csoda, ha ebben az állandó igénybevételben előbb-utóbb elfárad a lábunk, és különböző fájdalmak formájában ezt jelzi is számunkra. Na de melyik jelzés mire figyelmeztet?

reklám vége

A lábujjak alatti párnán jelentkező fájdalmak

Gyakori jelenség a talp lábujjak alatti párnás részén jelentkező fájdalom, mely sokszor reggel felkeléskor, illetve hosszas állás vagy sok „talpalás" után a legintenzívebb. Lehet éles, szúró vagy tompa, esetleg égő jellegű, és jelentkezhet nagyobb felületen vagy pedig egyetlen jól behatárolható ponton. Hátterében többféle probléma állhat, melyek közül a legtipikusabbak az alábbiak.

Harántsüllyedés

Harántsüllyedésről (közismert nevén lúdtalpról) akkor beszélünk, ha az a természetes boltozat, mely a talpunkat keresztben a lábujjak tövénél megemeli, valamilyen okból (túlsúly, túlzott megterhelés, rossz lábbelik, családi örökletesség miatt) ellaposodottá válik. Ilyenkor a talp az egészségesnél nagyobb felületen érintkezik a talajjal, ami miatt aránytalanul nagy terhelés éri a környező csontokat, ízületeket és lágyrészeket. Ez a rendellenes statika és a fokozott nyomás az érintett részeken fájdalommal járhat, mely kezdetben csak nagyobb igénybevételkor, később állandósultan jelentkezik.

Tipikus kísérő jelenség a lábujjak lesüllyedése és eltávolodása egymástól, hosszabb távon pedig kalapácsujj és/vagy bütyök kialakulásához vezethet. A harántsüllyedés többnyire együtt jár a hosszanti talpboltozat és a boka megsüllyedésével is, ami a térd, csípő, gerinc további deformitásaihoz és következményként porckopásos panaszokhoz vezethet. Ilyenkor indokolttá válhat speciális stabilizáló boka- és térdtámasz viselése a fokozott terheléssel járó helyzetekben.

Nyáktömlőgyulladás

Vékony testalkatú vagy idősebb embereknél nagyobb a kockázata a talppárnán jelentkező gyulladásos eredetű fájdalomnak, melyet rendszerint a lábközépcsontnál található nyáktömlő gyulladása (bursitis) okoz. Kiválthatja a zsírszövet elvékonyodása, mivel így a csonthoz közeli nyáktömlő folyamatos irritációnak van kitéve. A gyulladás heves fájdalommal, helyi érzékenységgel és duzzanattal, olykor bőrpírral jár. A fájdalom a lábujjak mozgatására többnyire fokozódik. A tünetek általában hirtelen jelentkeznek, ám az irritáció tartós fennállása esetén a tömlő fala megvastagszik, ezért a fájdalom mértéke csökken, ám a gyulladás állandósul.

Morton neuroma

A Morton neuroma okozta fájdalom legtöbbször a talppárna egy konkrét pontján, a 3. és a 4. lábujj közötti vonalon jelentkezik. Többnyire éles, erős fájdalom, mely főként cipőviselés és járás közben nyomás hatására jelentkezik, és időnként kiterjed a külső talpélre vagy a nagylábujjra. Kísérheti a lábujjak érzéketlensége vagy zsibbadása. Hátterében a talpon végifutó talpideg gyulladása áll, melyet az ideg hosszú időn át fennálló vagy ismétlődő nyomása okoz. Legtriviálisabb kiváltója a szűk, kényelmetlen lábbelik viselése, ezért a nők népbetegségének is tekinthető.

A sarok és a boka környéki fájdalmak

Bokasüllyedés

A talp hosszanti boltozatának ellapulása és a boka megsüllyedése, illetve dőlésszögének megváltozása szinte minden embert érint valamilyen mértékben. Ez nemcsak a boka és a sarok környékén jelentkező panaszokkal jár, de ilyenkor a térd is kissé befelé rotálódik, melynek következtében kórosan megváltozik a csípő, a medence és ezáltal a gerincoszlop helyzete, ami további tartáshibákhoz vezethet. Nagyon sok térdízületi probléma, valamint hát-, derék-, sőt fejfájósság gyökéroka lehet a bokasüllyedés. Erős igénybevételkor ajánlott lehet bokatámasz viselése.

A talpi bőnye gyulladása

A talpi bőnye vagy más néven talpi fascia a bőr alatti kötőszövet, mely rugalmas védelmet és egyúttal tartást biztosít a talpnak. Fokozott terhelés hatására a fascia bizonyos területei begyulladhatnak, ami legjellemzőbben a csontos részeken, így a saroktájékon fordul elő. Tipikus jele a reggel jelentkező éles, szúró fájdalom, mely kis bejáratódás után enyhül, ám a panaszok idővel egyre kellemetlenebbé és tartósabbá válnak. Kialakulásában az intenzív sport, a túlsúly és a fizikai munka miatti túlterhelés mellett a bokasüllyedésnek és a rossz lábbeliknek is szerepe lehet, illetve összefüggésben állhat a saroksarkantyú nevű kinövéssel is.

Sarokcsontkinövés

A sarokcsontkinövés vagy más néven sarkantyú egy meszes felrakódás a sarokcsonton, mely kialakulhat annak talpi felszínén, illetve a lábszárizmok eredésénél, az Achilles-ínnál is. Kiváltó oka lehet az izmoknak a csonthoz való feszülése, ami folyamatos súrlódást okoz. A kezdetben szinte fájdalom nélküli, észrevétlen dudor idővel növekedni kezd, és a deformitás hatására egyre inkább irritálttá válik a környező terület is, ami gyulladást idéz elő.
Talpi sarkantyú esetén a fájdalom a sarok talpi részén jelentkezik, különösen járás közben, míg hátsó sarkantyú esetén az Achilles-ín környékén érezhető heves fájdalom. Gyulladásos állapotnál a terület érintésre érzékeny és ki is vörösödhet. Idővel mindkét típusú kinövésnél érzékelhető dudor alakul ki. Hátterében hasonló okok játszanak szerepet, mint a talpi bőnye gyulladásánál.

A cikk megjelenését az Essity Hungary Kft. támogatta.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön