agy tápanyag
Egészségmagazin.com   |   2015.04.29.

Így őrizheted meg agyad frissességét

Egy angol magazin összeállításában egybegyűjtöttek nyolc tápanyagot, amelyek szintén jó hatással vannak agyunkra, segítenek a memóriát frissen tartani a kései évek során is. A szakemberek ajánlják ezek fogyasztását, hiszen hozzájárulnak szervezetünk kiegyensúlyozott állapotához.

reklám vége

1. számú agy tápanyag: Áfonya

Kevés annyira egészséges étel van, mint ez a bogyós gyümölcs. Ezt bizonyítja, hogy nemcsak Európában, de szerte a világon igen népszerű, sőt az ázsiai és mediterrán konyha egyik kedvelt alapanyaga. Ez nem véletlen, hiszen rendkívül ízletes, és emellett roppant egészséges is.

Az áfonya jótékony hatása legfőképp az igen magas antocián (ez felel a gyümölcs színéért, tehát minél sötétebb, annál több található benne) szintjének köszönhető. Ez fokozza a szellemi teljesítményt azzal, hogy segíti a neurális jelzések továbbítását az egyes agyi központok között.

2.számú agy tápanyag: Dió

A diófa Magyarországon őshonos növény, már a honfoglaló magyarok is ismerték, rendszeresen gyűjtötték és fogyasztották termését. Valósznűleg ők még nem is sejtették, hogy ezzel mennyi jót okoznak szervezetüknek, ugyanis a dió rengeteg tápanyagot tartalmaz.

Maga a termés telítetlen zsírsavakban gazdag, igen magas a növényi omega 3 zsírsavtartalma. A kemény héjú gyümölcsök előnye, hogy kitűnő E-vitamin források, ezért a dió csökkenti a szívbetegség kockázatát.

Az Alzheimer kór az agy időskori, elhatalmasodó betegsége. Ennek következtében fokozatosan elromlik a gondolkozó- és emlékezőképesség. A dió segítségével azonban tehetünk ellene, hiszen az előbb említett magas E-vitamin tartalmának köszönhetően hatékonyan szoríthatja vissza a betegség kialakulásának kockázatát.

3. számú agy tápanyag: Flavonoidok

Korábban már többször írtunk a csokoládéban is megtalálható flavonoidok jótékony hatásáról. Ezek között említhetjük a memóriajavító képességet is, amit többek között egy norvég kutatás is bebizonyított. Ennek során kimutatták, hogy azok az idősödő nők és férfiak, akik életük során rendszeresen fogyasztottak magas flavonoid tartalmú ételeket és italokat (csokoládé, bor, tea), jobban teljesítettek a különböző elmepróbák során.

4. számú agy tápanyag: Magnézium

Szervezetünk megfelelő működéséhez a különböző vitaminokon kívül szükség van a megfelelő nyomelemekre is. Ezek közül az egyik legfontosabb a magnézium, amelyet azonban testünk nem tud magától előállítani, ezért annak pótlása saját feladatunk.

A magnézium hiány következtében megnő az agyi problémák kialakulásának veszélye, ezért fontos a megfelelő mennyiség bevitele. Magas magnéziumtartalma van a banánnak, az avokádónak, a szójának, az étcsokoládénak, amelyek emiatt különösen ajánlottak.

5. számú agy tápanyag: Citikolin

A citicoline egy természetes anyag, amely megtalálható a szervezetünkben és segíti az agyszövetek fejlődését, részt vesz a memória és a kognitív funkciók szabályozásában, erősíti az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi a neurális struktúrákat a szabadgyökök károsító hatásaitól. Éppen ezért naponta segíthet fokozni a mentális energiát és hatékonyságot. Megtalálható például a földimogyoróban, a karfiolban, valamint a csokoládéban és a kávéban, amelyek fogyasztásával megvédhetjük elménk frissességét.

6. számú agy tápanyag: Kolin

A kolin számos fontos biológiai folyamatban részt vesz, megőrzi a sejthártyák épségét, és alapvető élettani működésekben is szerepet játszik.

Ez a tápanyag részt vesz a máj egészséges működésében és a nők egészségi állapotát is alapvetően befolyásolja, valamint támogatja a sejtek kommunikációját mind az agyban, mind a test más részeiben. Éppen ezért, ha koncentrálási nehézségekkel, feledékenységgel, esetleg ingerültséggel vagy fejfájással küzdünk, talán jogosan gyanakodhatunk a kolin hiányára - ilyenkor még fontosabb ennek a tápanyagnak a pótlása.

Jelentős mennyiségben találhatjuk meg a tojásban, sajtban, húsban.

7. számú agy tápanyag: Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 többszörösen telítetlen esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez. Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni. Közismert róluk, hogy jót tesznek a szívnek, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kognitív képességeinkre is kedvezően hatnak. Egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy a zsírsavak pótlása segíti a tárgyfelismerésért és helymeghatározásért felelős vizuális agyterületek működését. Ennek oka, hogy előnyösen befolyásolja az agysejtek működését.

Megtalálható a lazacban, lenmagolajban és a chia magban.

8. számú agy tápanyag: Foszfatidil-szerin és foszfatidilsav

Ezek elengedhetetlenek az emberek esetében, hiszen nélkülözhetetlenek az agysejtek és az agy megfelelő működéséhez. Különböző vizsgálatok igazolták, hogy jótékony hatással vannak a koncentrációra, a memóriára, javítják azok működését. Emellett pedig stressz csökkentő hatásuk is van, amelynek köszönhetően az immunrendszert is erősítik.

Magas koncentrációban találhatjuk meg például a kukoricában.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön