megcsalás
Egészségmagazin.com   |   2016.03.24.

Mi számít megcsalásnak?

Sokak számára ismerős lehet a megcsalás szituációja, amelynek során a kapcsolatba belép egy harmadik (vagy akár negyedik) személy, ami bizonyos mértékű változást okoz. A kapcsolat ezen „betegségének" különböző fokozati ismertek, amik lényegében nem mindenki számára okoznak azonos következményeket.

reklám vége

A megcsalás

Azt, hogy mi számít megcsalásnak, nem lehet teljesen objektíven megfogalmazni, hiszen sokan sok félét érthetnek alatta.

A legpontosabban talán úgy határozhatnánk meg, hogy „megcsalásnak számít az, amikor két ember az egymással kötött egyezséget megszegi". Ez az egyezség lehet maga a házasság, de egy „hétköznapi" párkapcsolat is. Azt, hogy mi számít megszegésnek, a párkapcsolat szintjén kell megvizsgálni, ugyanis minden esetben máshol vannak a határok, amiben a felek kimondottan vagy hallgatólagosan megegyeznek. De mik lehetnek ezek a határok, milyen fajtái lehetnek a megcsalásnak?

Megcsalás a gondolatok szintjén

A megcsalás egyik „fajtája" a gondolati, amikor a mindennapi fantáziáinkban egyre több szerep jut egy új embernek. Lényegében ezt tekinthetnénk a félrelépés első állomásának, hiszen legtöbbször ezzel kezdődik minden probléma. 

Ha már a nappali ábrándozásban szerepet kap a másik, ha lefekvés előtt rá gondolunk, vagy a közös együttlétről fantáziálunk, akkor ezek jelzik, hogy ingoványos talajra léptünk. Ilyenkor tudatosan kell leállítanunk a folyamatot, ha el akarjuk kerülni a konfliktust, ugyanis az idő múlásával egyre nagyobb valószínűsége lesz annak, hogy a fantáziavilág valósággá váljon.

Az érzelmek szintje

Az érzelmek nagyon fontosak egy párkapcsolatban, hiszen a szerelem, a bizalom nélkül létre sem jöhetne. Azonban van, hogy ezek megkopnak, és ezért komoly változások történnek a kapcsolatban.

Az érzelmi megcsalás általában a bizalommal kezdődik. Azzal még nincs nagy gond, ha a férfinak vagy nőnek szüksége van valakire a másikon kívül, akivel megoszthatja a bánatát, az örömeit, akitől tanácsot kérhet. Addig nincs ezzel gond, amíg ez egy régi barát vagy barátnő. Viszont előfordul, hogy ez a személy egy új, ellenkező nemű ismerős, akivel egyre több mély és komoly beszélgetés alakul ki. Ha ezt az ismeretséget már titkoljuk a párunk előtt, akkor érdemes komolyan elgondolkozni. Ugyanis - bármilyen furcsán hangzik - a legtöbb párkapcsolatot nem a fizikai aktussal járó megcsalás teszi tönkre, hanem a megrendül bizalom, amit nagyon nehéz, olykor lehetetlen is, helyreállítani.

A testiség szintje

A megcsalás harmadik fajtájának tekinthetjük azt, amikor már valamilyen testi kontaktus is kialakul egy harmadik féllel. Ide több dolgot is sorolhatunk, a csóktól elkezdve egészen a szexuális együttlétig. Legtöbb ember ezt tekinti a megcsalás legsúlyosabb formájának, azonban fontos szem előtt tartani, hogy sokaknak nehezebb túllépni az érzelmi hűtlenségen.

Rengeteg formája létezhet tehát a megcsalásnak, de minden esetben a legfőbb kérdés az, hogy az érzéseket a kapcsolaton belül, vagy kívül akarjuk megélni.

Oszd meg másokkal is cikkünkket!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön