érzelmi intelligencia
Egészségmagazin.com   |   2015.05.13.

Én érezlek téged, te érzel engem?

A jól működő kapcsolatokban - legyen az barátság vagy szerelem - elengedhetetlenül fontos az együttérzés, és a másikra hangolódás. A képességek azon fajtáját, ami a saját és a mások érzelmeinek érzékelésével, értelmezésével és kezelésével kapcsolatos, érzelmi intelligenciának (EQ) nevezzük. Ennek fejlesztése, és folyamatos „karbantartása" mindenki feladata, mert így lehetünk képesek harmonikus és boldog kapcsolatokat kialakítani.

reklám vége

Ami a boldog élethez kell

A társas intelligencia fogalmát E.L. Thorndike határozta meg 1920-ban, ami azt a képességet jelentette, amely meghatározza az emberek egymás közti kapcsolatainak megteremtését és fenntartását. Néhány évtizeddel később, 1975-ben Howard Gardner definiálta a többszörös 'intelligencia fogalmát', amelyben kifejezésre juttatta, hogy az intelligencia nem egy egységes értelmi képesség, hanem többféle, egymástól független terület alkotja. Összesen nyolcat különböztetett meg, a nyelvi-verbálist, a logikai-matematikait, a képi-térbelit, a zeneit, a testi-mozgásost, a természetit, a társast és a személyest. Ezek között megtalálhatjuk a mások és a magunk érzelmeit előtérbe helyező kompetenciákat, amelyek fejlesztésének köszönhetően sikeresebb és harmonikusabb kapcsolatokat építhetünk ki.

A szakemberek állítása szerint az érzelmi intelligencia éppen annyira fontos része a műveltségnek, mint az olvasás vagy számolás. Hiszen ennek köszönhetően vagyunk képesek bizonyos helyzetekben megfelelő módon viselkedni, másokhoz alkalmazkodni, ennek megfelelően megannyi képesség tartozik hozzá.

Amire ehhez szükségünk van

A megfelelő érzelmi intelligencia kifejlesztéséhez magunkkal és másokkal is törődnünk kell, ugyanúgy figyelmet kell fordítanunk mind a kettőre.

Lényeges elsőként mélyen önmagunkba nézni, és kialakítani egy helyes önismeretet. Ennek során megismerhetjük érzelmi reakcióinkat, vágyainkat, belső motivációnkat, amelyek segítségével kialakíthatjuk az önszabályozást és önirányítást. Ez segít abban, hogy helyes módon tudjuk kezelni a stresszhelyzeteket, a megküzdést, a szorongást - egyszóval a negatív érzéseket. Szintén ennek köszönhetően megtanulhatjuk érzelmeinket mások számára érthetően közvetíteni, és képesek leszünk kontrollálni saját indulatainkat. Ahhoz, hogy nehéznek tűnő helyzetekben se adjuk fel az önmotiváció, a szívósság és a szorgalom képessége van segítségünkre, amelyeket szintén önmagunkban kell kifejlesztenünk.

A harmonikus kapcsolatok kialakításához az empátia képességére is szükségünk van, amelynek köszönhetően el tudjuk képzelni mások érzelmeit, és együtt tudunk velük érezni. Ha mindez megvan, akkor már képesek leszünk a kapcsolatteremtésre, örömöt találhatunk benne és jó viszonyt tudunk kialakítani másokkal.

Amivel fejlesztheted az érzemi intelligenciádat

Érdemes az érzelmi intelligenciánkat folyamatosan fejleszteni, hogy az életünk során ne feledkezzünk meg a társas kapcsolatokhoz szükséges alapkészségekről.

Legegyszerűbben gyerekkorban fejleszthető az EQ, de felnőttként is lehetőség van ennek „edzésére". Ma már rengeteg könyv található, amelyek segítséget nyújtanak a helyes önismeret és a másokkal való harmonikus kapcsolat kialakításához. Ebben nyújt fejlődési lehetőséget a másokra való aktív figyelés, a kérdezés, az empátia és a másikra hangolódás is, amelyeket egy kis odafigyeléssel akárki fejleszthet. Ha azonban továbbra is úgy érezzük, hogy egyedül nem tudjuk feltornászni az érzelmi intelligenciánkat a megfelelő szintre, akkor érdemes lehet pszichológus segítségét kérni.

Itt az ideje, hogy jobban odafigyeljünk magunkra, és egymásra. Tegyünk azért, hogy kifejlesszük a megfelelő érzelmi intelligenciát, amelynek köszönhetően harmonikus és kiegyensúlyozott életet élhetünk.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön