intelligencia jelei
Egészségmagazin.com   |   2016.12.15.

Így ismered fel az intelligens embereket. Az intelligencia 7 jele

Örök kérdés: hogyan tudod megkülönböztetni az okos embert azoktól, akik csak okosnak akarnak tűnni? Szerencsére vannak olyan kutatások, amik segítenek kideríteni a rejtélyt. Lássuk az intelligencia fő ismérveit!

reklám vége

A filmek világában minden olyan egyszerűnek tűnik: az okos emberek mindig szemüveget hordanak, az első padban ülnek, és választékosan beszélnek.

A valóság azonban más. Ha találkozol valakivel, a való világban gyakran nem könnyű eldönteni, milyen ember is az illető. Tényleg intelligens-e, csak éppen szerény, mint Columbo, sármos és magabiztos, mint James Bond, vagy egyszerűen csak buta, aki okosnak akar tűnni? (Ez utóbbira biztos sok példa van az ismerőseid körében is).

A mindennapi életben nehéz rájönni, mik azok a tulajdonságok, amik egy intelligens emberre jellemzőek. Sokan ezért a tudományt hívják segítségül, és nem csak azért, mert ott (remélhetőleg) több az okos ember, mint máshol, hanem azért is, mert kutatásokkal, sok embert megvizsgálva tudnak vizsgálatokat végezni.

A nagy számok törvénye alapján azonban akkor is képesek vagyunk kideríteni valamit, ha nem fehérköpenyes, laborban dolgozó alakok vagyunk. A Quora-n például több mint 100 embertől kérdezték meg, szerintük mik az intelligencia leggyakoribb ismérvei. A válaszok néha egyértelműek, máskor meglepőek voltak.

Az intelligencia 7 jele

Lássuk, mi jellemző az intelligens emberekre!

1. Jó az alkalmazkodóképességük

Azt szokták mondani, hogy az emberi faj sikerének egyik kulcsa éppen az, hogy változó helyzetekben is nagyon rugalmas tud lenni. Az intelligens emberekre ez különösen igaz: ők azok, akik egy hirtelen probléma láttán nem esnek pánikba, hanem rögtön megoldás után kezdenek kutatni (és persze általában meg is találják).

2. Beismerik, ha nem tudnak valamit

A valóban intelligens emberekre kevésbé jellemző, hogy okosnak akarnak tűnni. Ők, ha nem tudnak valamit, inkább beismerik, nem tesznek úgy, mintha dörzsöltek lennének. Azt vallják: „Ha nem tudok valamit, megtanulhatom". És általában pontosan ezt is teszik. Az okos emberek gyakran szerények, mert tisztában vannak vele, mennyi mindent nem tudnak még, míg az ostobák ezzel szemben sokszor idegesítően magabiztosak.

3. Kielégíthetetlenül kíváncsiak

A minket körülvevő világ fantasztikusan összetett, és ezt az intelligens emberek tudják is. Őket sokszor olyan dolgok is lenyűgözik, amiket mások természetesnek vesznek. Az okos ember nagyon kíváncsi, és ez viszi őt előbbre: az olyan nagy koponyák, mint Einstein vagy Newton gyakran tettek fel olyan kérdéseket, amiket mások nyilvánvalónak gondoltak, a végén mégis kiderült: ők fordították ki sarkaiból a világot.

4. Az intelligens emberek nyitottak

Az okos emberek kíváncsisága gyakran azzal jár, hogy meglepő dolgokat fedeznek fel, ehhez pedig nyitottság kell. Az intelligencia mellé  ritkábban társul a vaskalaposság és a különböző sztereotípiák, ezek ugyanis korlátozzák az ember látószögét. Az okos ember azonban - mivel sok mindenre nyitott - olyan megoldásokat is észrevesz, amik mások számára láthatatlanok.

5. Nagy önuralmuk van

Az intelligens emberek általában jobban képesek uralni önmagukat, mint mások. Ez persze nem azt jelenti, hogy unalmasak és szárazak lennének, pusztán arról van szó, hogy következetesek és kitartóak, ez pedig lobbanékony, impulzív természettel jóval nehezebb lenne. Egy hirtelen veszélyhelyzetben nem érnek rá pánikba esni, rögtön terveznek és megoldást keresnek a problémára.

6. Érdeklődnek mások iránt

Az érzelmi intelligenciát nem véletlenül hívják úgy, ahogy, ez ugyanis nem minden emberre jellemző. Az okos emberek jobban érdeklődnek mások iránt, szívesen meghallgatják a többieket, és általában empátiának sincsenek híján. A beleérző képességhez ugyanis intelligencia szükséges.

7. Jó a humorérzékük

A nyelvi humor az egyik legmagasabb szintű az intelligencia fokmérői közül, éppen ezért nem is mindenki érti. A szójátékokhoz sokszor látszólag különböző síkon lévő dolgok összemosása kell. Ha ez sikeres, az eredmény egy remek, vicces gondolat-társítás lesz, ebben pedig az intelligens emberek igencsak jók.

Mindezek mellett az okos emberekre jellemző még valami, amit biztosan nem gondoltál volna: a káromkodás. Egy nyelvi kutatás szerint az intelligens emberek hajlamosak több trágár kifejezést használni, mint átlagos képességű társaik. Ha tehát legközelebb olyan emberrel találkozol, aki számodra furcsán látja a világot, kíváncsi, humoros, uralja önmagát, nem esik pánikba és sokat káromkodik, kezdhetsz gyanakodni: lehet, hogy egy Einsteinnel hozott össze a sors!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön