intelligencia
Egészségmagazin.com   |   2016.10.03.

Az intelligencia 8 tutibiztos jele – benned mennyi van meg?

„A világgal az a legnagyobb probléma, hogy a hülyék és a fanatikusok mindig holtbiztosak magukban, az intelligensek viszont tele vannak kételyekkel" - De honnan tudjuk, ki melyik kategória? 8 olyan jelet mutatunk neked, amelyek segítségével könnyen rájöhetsz, az intelligencia nem csak egyesek kiváltsága, okosabb vagy, mint gondolnád!

reklám vége

Valljuk be: a fent idézett, Bertrand Russell filozófus-matematikusnak tulajdonított mondásban rengeteg igazság van. Biztosan te is lépten-nyomon találkozol a „magabiztos hülye" és a „bizonytalan okos" kategóriákba tartozó emberekkel, és ilyenkor biztosan te is azt kérdezed magadtól: Miért van ez így?! Nem lehetne megcserélni a dolgot?

Bár a fejcsere és az okosság-szérum sok emberre ráférne, ám ezeket még nem találták fel. A buta emberek sokszor okoskodnak, míg az okosakra jellemző, hogy folyton kétségbe vonják a saját intelligenciájukat. Te is az utóbbi kategóriába tartozol? Van megoldás! Egy csomó hétköznapi jel utalhat arra, hogy valójában intelligensebb vagy, mint hiszed.

Az intelligencia 8 tutibiztos jele

1. Ha tanultál zenét

Bár nem minden zenész okos, több kutatás is bizonyítja, hogy azok a gyerekek, akik tanultak játszani valamilyen hangszeren, gyakran teljesítenek jobban a különböző intelligencia-teszteken és versenyeken. Egy 2011-es kísérletben például a tudósok arra jöttek rá, hogy a 4-6 éves gyerekek verbális intelligenciája már egy hónapnyi zenetanulás után is javult. Egy Schellenberg nevű tudós pedig arra jött rá, hogy a zenét tanuló kisdiákok IQ-szintje nagyobb mértékben nőtt a vizsgált időben, mint azoké a gyerkőcöké, akik csak drámaórára vagy sehova nem jártak. Úgy tűnik tehát, hogy a zenetanulás képes fokozni a már meglévő képességeket.

2. Ha te vagy legidősebb testvér

Általános nézet, hogy a bátyók és nővérek mindig okosabbak a kisebb testvéreiknél, ez azonban nem csak a genetika és az életkor miatt van. Norvég tudósok a katonai nyilvántartást felhasználva közel 250 ezer, 18-19 éves ember adatait vizsgálták meg, akik 1967 és 1976 között születtek. A kutatók arra a döbbenetes eredményre jutottak, hogy az elsőszülöttek IQ-ja volt a legmagasabb (103) szemben a másodszülöttekkel és a harmadszülöttekkel, akiknek 100 körül volt az IQ-ja. Bár a különbség nem sok, mégis meglepő.

3. Ha vékony vagy

Egy 2006-ban, Toulouse-ban végzett vizsgálat szerint a testalkat összefügg az intelligencia mértékével. A tudósok 2200 ember adatait megvizsgálva arra jöttek rá, hogy a derékbőség fordítottan arányos a szellemi képességekkel, egyszerűbben szólva: minél vékonyabb valaki, annál okosabb, és fordítva. Egy másik is kutatás hasonló eredményekre jutott: a különféle teszteken rosszabbul szereplő gyerekek hajlamosabbak lesznek a későbbi elhízásra, mint azok, akik ügyesebbek voltak.

4. Ha van cicád

A macskás emberek sokszor a gúnyolódó megjegyzések tárgyai, és van olyan kutatás, ami azt támasztja alá: a cicások bizony kevésbé társaságkedvelők, mint a kutyatulajdonosok, utóbbiak ugyanis többször járnak el szórakozni. Ám búsulásra nincsen ok, egy, a wisconsin-i Carroll Egyetemen végzett kutatás azt találta: a macskás emberek az intelligencia terén jobban el vannak eresztve, mint a kutyások, amit IQ-tesztek bizonyítanak.

5. Ha illegális szereket használtál

Döbbenetes eredményre jutott az a kutatás, amelyben 6000, 1958-ban született brit embert vizsgáltak meg. Kiderült ugyanis, hogy a gyerekkori intelligencia összefügg a későbbi drogfogyasztással, vagyis az okosabb gyerekek nagyobb eséllyel próbálnak ki illegális szereket, mint a gyengébb képességűek. A magasabb intelligencia gyakran arra sarkallja az embert, hogy egészségre ártalmas dolgot tegyen, kísérletezzen. Nem tudjuk, ennek mi lehet az oka, mindenesetre érdekes összefüggés - de természetesen senkit nem szeretnénk illegális szerek használatára biztatni!

6. Ha balkezes vagy

A balkezesség nagy utat járt be: míg régebben a bal kéz a rossz szinonimája volt (balszerencse, balsors, stb.) és a gyerekeket igyekeztek még időben átszoktatni a jobbkezes írásra, ma már inkább különlegességet, büszkeséget jelent balkezesnek lenni. A balkezes emberek ugyanis intelligensebbek, de legalábbis jobbak a divergens gondolkodásban, ami a kreativitás egyik formája, és az élet sok területén jelent előnyt másokkal szemben.

7. Ha magas vagy

Bár a zseniális regénybeli detektív, Hercule Poirot közismerten alacsony emberke, a Princetoni Egyetem tudósai szerint minden bizonnyal inkább a ritka kivételek közé tartozik. A 2008-as kutatásukban ugyanis, amelyben több ezer embert vizsgáltak meg, az szerepel: a magas emberek az IQ-teszteken is magasabb eredményt értek el, mint az alacsonyak, emellett ráadásul jobban fizető állásuk is volt.

8. Ha rendszeresen iszol

Mármint alkoholt. Bizony, ez az igazság, legalábbis egy Kanazawa nevű londoni evolúciós pszichológus és kollégái által végzett kutatás eredményei szerint. Ők arra jöttek rá, hogy az intelligencia-teszteken jól szereplő emberek többet és gyakrabban isznak alkoholt, mint a gyengébben szereplők. Ez pedig már gyerekkorban megmutatkozik, a kutatás szerint ugyanis a jobb képességű gyerekek felnőtt korukban nagyobb eséllyel válnak az ital barátaivá, mint a többiek. Valószínűleg ez is az 5-ös ponttal függ össze, vagyis az intelligens embereknek az egészségtelen életmódhoz való vonzódására utal, és ahogy korábban is mondtuk, mi nem szeretnénk felbuzdítani semmire...

Az okos emberek tehát többen vannak, mint gondolnád, és könnyen lehet, hogy te is közéjük tartozol - még ha nem is tartod magad különösebben pengének. Persze ez is lehet egy jel, nem igaz?

Bár nyilván nem minden magas ember okos és nem is minden testes buta, a statisztikák azonban egyértelműek, és segítenek abban, hogy rádöbbenj, az intelligencia nem csak egyesek kiváltsága, okosabb vagy, mint eddig gondoltad!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön