erdei kirándulás
Egészségmagazin   |   2022.06.03.

Indulj a héten erdei kirándulásra, 7+1 érvünk is szól mellette!

Ha egyetlen dolgot tanácsolhatnánk, amit tegyél meg egészségedért ebben a gyönyörű időben, az biztosan az lenne, hogy tölts minél több időt a természetben! Akárhogy is indulsz ugyanis egy erdei kirándulásra, biztos, hogy sokkal jobb formádban térsz vissza - ennek pedig tudományosan igazolt oka van. Cikkünkből azt is megtudod, hogy mi az, sőt, azt is, hogy merre érdemes menned!

reklám vége

A természet csodaszerként hat egészségedre

A szabadban való időtöltés köztudottan az egyik legjobb mód a stresszcsökkentésre. De ássunk ennél kicsit mélyebbre, nézzünk néhány érdekes tényt arról, miként hat rád egy erdei kirándulás:

Már 15 perc elég ahhoz, hogy megszabadulj a negatív érzelmektől, mint a düh, szorongás, fáradtság

A természet lelki és mentális jóllétre való hatását régóta hasznosítják az emberek: gondolj például a városi közterek parkosítására, az irodák növényekkel való berendezésére. Nem hiába ajánlják az erdőjárást depresszióval, szorongással összefüggő panaszok esetén.

A természet közelsége aktiválja a paraszimpatikus idegrendszert, vagyis szervezeted „nyugi üzemmódba" kapcsol

Az agyad azt a jelet küldi a szervezetnek, hogy nyugalom van, így izmaid ellazulnak és te is egyből jobban érzed magad. Ezzel együtt jár az is, hogy lelassul a légzésed, stabilizálódik a vérnyomásod és a szívritmusod. Ez pedig egyben egyenes út a minőségi éjszakai alváshoz is. A paraszimpatikus idegrendszer mind gyakrabb aktiválását számos betegség megelőzésével is összefüggésbe hozzák.

Mindezzel egyidőben pedig javítja a kognitív képességeid

Nem is kell sokat magyaráznunk, hogy miért tesz jót, ha kicsit nem a monitort bámulod végre, hanem kiszabadulsz a természetbe. De ennél jóval többről van szó: az erdőben eltöltött idő során javul a koncentrációs készséged, szárnyra kel a kreativitásod, de még a memóriádnak is jót teszel.

És ha már azoknál a hatásoknál tartunk, ami a munkádhoz is jól jöhet: biztosan hallottad már, hogy a szemed egészségének védelme érdekében óránként néhány percig nézz a távolba. Ebből máris sejtheted, hogy egy erdei kirándulással szemednek is használsz: az ide-oda való fókuszálással átmozgatod a szemed izmaid, a természetes fényekkel pedig kicsit fellélegezhetsz az állandó kékfénybámulás alól is.

Te pedig feltöltődsz, felfrissülsz

A friss levegő, a jó közérzet és a mozgás igazán ütős kombináció, te is rögtön érezni fogod a változást: mintha csak kicserélték volna az elemeid. Sokkal több energiád lesz, az agyad pedig frissebbnek, üdébbnek fogod érezni.
Sőt, egyes kutatások arra jutottak, hogy a természetben eltöltött idő segít felturbózni az immunrendszered, hiszen légzés közben magadba szívod a fák által termelt olajakat is, amik antibakteriális hatásúak.

Hogy pontosan honnan jönnek ezek a remek tulajdonságok?

Van valami a fákban és a zöld színben, ami így hat ránk. A kutatások szerint már az erdő látványa csökkenti a szervezetben lévő cortisol - más néven a stresszhormon - mennyiségét. Ezt értsd úgy, hogy egy fákat ábrázoló képet nézve is javul a közérzeted, ám nyilván a valós erdőben a hatás sokszorozódik.

Egy japán tudós, Qing Li könyvet is írt róla, amiben a jelenséget „erdei fürdőzésnek" (forest bathing vagy eredetileg shinrin-yoku) nevezi.

És persze fizikai állapotod is támogatod egy erdei kirándulással

Gondolkodtál valaha azon, hogy a nomád törzsek hogyan tudnak probléma nélkül lesétálni több tíz kilométert? A válasz a talajban rejlik, egész pontosan az egyenetlen talajban, amihez ők szokva vannak. Ezeken ugyanis sokkal több apró izomnak kell egyszerre dolgoznia ahhoz, hogy egyenesen tartsák a tested.

A városi élet során mi ettől elszoktunk, a betonozott utak és a cipőink kialakítása megoldja ezt az izmok helyett. Így viszont a stabilizáló izmok kevésbé aktívak, és testünk mobilitása is csökken. Érdemes neked is mind többet sétálgatni a városon kívül, hogy elfelejtett izmaidba újra életet lehelj.

És hogy miért olyan fontos ez? Az, hogy a lábaidon állsz, egyben azt is jelenti, hogy a lábaid felelősek a tartásodért, a súlyod eloszlásáért is. Emiatt lehet, hogy ha például rossz a bokád vagy lúdtalpad van, az idővel térd-és derékfájdalomhoz is vezet.

Lábaid egészségével tehát megalapozod a teljes tested jóllétét is. A legjobb terep ehhez pedig egy klassz erdei kirándulás, ahol minden biztosított ahhoz, hogy kívül-belül feltöltődhess. Sétálj sokat dimbes-dombos utakon, minden lépéssel teszel egy kicsit az egészségedért!

A rendszeres kirándulás pedig testmozgásnak sem utolsó! Az egészséges életmód egyik alapköve a rendszeres mozgás. Ha viszont ódzkodsz tőle, hogy eljárj edzőterembe vagy csoportos órákra, talán épp az erdőben találod a megoldást. Rendszeresen beiktatott erdei kirándulásokkal rengeteget tehetsz az egészségedért!

A WHO szakemberei heti 150-300 percnyi közepes intenzitású mozgást javasolnak, aminek jelentős részét ki is tudod így pipálni. Ez persze nem azt jelenti, hogy hétközben nem is kell mozognod semmit, de kiindulási alapnak már jó.

Ne az tartson vissza, hogy nem tudod, merre indulj!

Mennél, mennél, na de hova? A legismertebb kirándulóhelyeken sokszor akkora a tömeg, hogy el is veszi a kedved az egésztől. A kevésbé ismertekkel pedig éppen ez a baj: hogy nem ismered őket. Szerencsére a kirándulástervezésben segítségedre lesz egy újonnan indult programajánló oldal, az Olyanjó!.

Itt kedvedre válogathatsz a szabadidős programok között aszerint, hogy sétálni, kirándulni vagy egyenesen túrázni lenne kedved. Sőt, komplett leírásokat, élménybeszámolókat is találsz, amiket követve biztosan semmit nem szalasztasz el. A programok egytől egyig saját élményen alapulnak, tehát tényleg csak a legszebb, legjobb, legkülönlegesebb helyek sorakoznak itt.

Az oldal alján lévő térképes nézetet pedig remekül használhatod mankónak: ha nem szeretnél messze utazni, így könnyedén szűrhetsz a hozzád közel lévő lehetőségek közül.

Az ötlettár ráadásul folyamatosan bővül, ahogyan a szerzőpáros, Zsófi és Péter újabb helyeket fedeznek fel. Megéri követned útjukat, szuper helyekre juthatsz el így!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön