kamasz sport
Egészségmagazin.com   |   2016.05.26.

Mit sportoljon a kamasz?

Kamaszkorban, amikor a fiatalok amúgy is nagyon érzékenyek a külső megjelenésükre, különösen nagy jelentőséggel bír, hogy mennyit mutat a mérleg, azonban, amikor növésben van az ember, még más a fizikuma, mint egy felnőttnek, ezért a sportot is érdemes körültekintőbben megválasztani.

reklám vége

A külső megjelenés mindig is nagyon fontos volt a történelem során, most azonban a média által sugallt elvárásoknak köszönhetően talán fontosabb, mint valaha: egyre fiatalabb korban, egyre többen aggódnak súlyuk és alakjuk miatt. Szerencsére sokan vannak a tinik között is, akik nem önsanyargató diétával, hanem inkább egészséges sporttal szeretnék elérni az álomalakot; nekik segítünk most abban, hogy kiválasszák a számukra leghatékonyabb mozgásformát.

Miért pont kamaszkorban erős az elhízás?

Az okok különbözőek lehetnek: megtalálható köztük a genetika, az életmód, és akár az unalom is. Sok fiatal ugyanis nem tudja, mit kezdjen magával szabadidejében és ilyenkor a legkézenfekvőbb elfoglaltságot választják: evés a tévé, vagy a számítógép előtt.

Pedig ha valaki tinédzserkorban rossz szokásokat vesz fel, azt bizony később felnőtt korban még nehezebben tudja majd leküzdeni.

A másik véglet, ha a gyerek túlhajszolt, és a sok elfoglaltság mellett egyszerűen nincs idő és lehetőség a minőségi étkezésekre. A legrosszabb esetben a rossz életmód mellé még társulnak erős hormonális változások is, amik megnehezítik a tinik dolgát.

Hogyan lehet elkerülni a tinédzserkori elhízást?

Érdemes már ekkor odafigyelnie a szülőnek - vagy magának a kamasznak, hiszen már „kis felnőtt", hogy bizonyos szokások olyan súlyfelesleghez vezetnek, amit később nagyon nehéz lesz ledolgozni - nem is beszélve arról, hogy ha ezek a szokások rögzülnek, akkor még nehezebb lesz az egészséges életmód felé változtatni.

Sokan gondolják például, hogy mozogni „ciki". Főleg a lányok körében gyakori az aggodalom, hogy futás közben ugrál a mellük, összekócolódik a hajuk, kipirulnak, megizzadnak, és az olyan „gáz". Egy jó sportmelltartóval, erős hajgumival a problémák egy része megelőzhető, a pirosság és az izzadtság pedig kifejezetten tetszetős is lehet!

Ha sikerül levetkőzni ezeket a gátlásokat, akkor sokkal jobb lesz a közérzet, egészségesebb és fittebb is lehet az ember.

A másik gyakori probléma, hogy nem szeretik az edzőtermeket: unalmasnak találják a sok ismétlést, értelmetlennek a gyakorlatokat.

De teljesen normális, hogy mindenkit más és más köt le. Ha nem a gyerek a gépeken dolgozni, viszont szívesen táncol, kosarazik, vagy bármi mást örömmel csinál, akkor érdemes olyan helyeket felkeresni, ahol a szenvedélyének hódolhat. Így kitartóbb lesz, és nem érzi azt, hogy teher a mozgás.

A másik véglet

Mindenki minél hamarabb szeretné az eredményt látni, ezért gyakori probléma az is, hogy a kamasz túlzásba viszi az edzést.

Fontos, hogy nem szabad minden nap keményen sportolni, időt kell hagyni a regenerálódásra, pihenőt kell adni az izmoknak, különben könnyen sérülés lehet a vége!

5 egészséges sport kamasz gyerekeknek

Nézzük, milyen sportba érdemes belevágnia a kamasz gyermeknek, ha egészségesen akar látványos eredményeket elérni?

1. Zsírégető sportok

Egy átlagos kamasznak naponta 1000 kalóriát kell elégetnie ahhoz, hogy a test elkezdje felégetni tartalékait, és meginduljon a fogyás. Ehhez a legideálisabb gyakorlatok a magas intenzitású gyakorlatok, mint például a kocogás, vagy az úszás. Az úszást különösen ajánljuk azoknak, akik nagyobb súlyfeleslegtől szeretnének megszabadulni, mert a víz felhajtóereje tehermentesíti az ízületeket, így gyorsan és biztonságosan lehet vele fogyni.

2. Intervall edzés

Az intervall edzés lényege, hogy a lassabb és gyorsabb tempójú mozgások váltják egymást, így a pulzust magason tartva megindulhat a fogyás. Az edzés egy lassabb intenzitású gyakorlattal kezdődik, mint például a séta, majd egy gyorsabb gyakorlat következik, ami lehet akár a sprint, vagy a kerékpározás. Amellett, hogy biztosan fogyaszt, az izmokat is szépen fejleszti.

3. Erősítő edzések

Ma már igazi trenddé vált, hogy a fiatalok az edzőtermekben találkoznak, és közösen edzenek. Mennyivel egészségesebb ez, mint plázázni!

Szerencsére sok edzőteremben nem csak kondizni lehet, hanem más edzésekből válogatni is, így a kamasz baráti társaság minden tagja megtalálhatja azt, ami közel áll az ízléséhez. Érdemes kikérni az edzők véleményét is, hogy melyiket ajánlják, és melyiket nem ajánlják a fejlődésben lévő szervezetnek!

4. Köredzések

A köredzések elűzik az unalmat. Érdemes valamilyen erősítő gyakorlattal kezdeni, mint például a kitörések, vagy a felülések, utána pedig lehet kardió mozgásra váltani, például kocogás, vagy ugrókötél. A mozgásokat körönként kell változtatni.

A köredzés nagy előnye, hogy az erősítő periódusban egy-egy kényes izomcsoportot célzottan lehet dolgoztatni, így szépen formálható az alak.

5. Egyéb szerethető sportok!

Nem kell feltétlen izzasztó izomnövelő edzésekre járni, vagy futni: érdemes olyan sportot keresni, ami örömmel tölt el. Ez lehet akár az edzőtermen kívül is: ahogy közeleg a jó idő, előkerülhet a görkorcsolya, vagy a bicikli, fel lehet keresni egy lovardát, de az úszásnak is hamarosan szezonja lesz!

Ha szeretnéd kamasz gyermeked számára megalapozni az egészséges életmódot, akkor a leges-legfontosabb, hogy olyan mozgásformát találjatok neki, amit élvezni fog - így soha többet nem lesz gondja a sporttal, és valószínűleg a testsúlyával sem!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön