zaklatás
Egészségmagazin.com   |   2015.12.15.

Az angol tinik kétharmadát terrorizálják a társaik

Bullying: bántalmazás. Szörnyen gyakori, és szörnyű, hogy gyakori ez a szó az angol nyelvben, főleg, ha az iskolára terelődik a szó: a legújabb kutatások szerint a brit tinik kétharmada válik zaklatás áldozatává minden nap, az elbeszélések alapján pedig a lányok sokkal nagyobb veszélyeknek vannak kitéve, mint a fiúk.

reklám vége

A lányokat többet bántják, mint a fiúkat

Egy kormányzati kutatás során 120 ezer 15 éves tinit kérdeztek meg, az eredmények pedig egészen elrettentőek: a lányok 63%-a, a fiúknak pedig 48%-a vallotta azt, hogy áldozatul esett valamilyen fajta zaklatásnak a vizsgálatot megelőző hónapokban. Az internetes zaklatás esetében a lányok a fiúknál kétszer nagyobb eséllyel váltak áldozatokká.

Ehhez hasonlóan a lányok sokkal nagyobb valószínűséggel kellett, hogy elszenvedjenek szexuális jellegű vicceket, hamis pletykákat, valamint privát képeik engedély nélküli felhasználását is. Ezek mellett olyan zaklatási típusokat is vizsgáltak, mint különféle csoportokból való kizárás, verések és kis helyekre történő bezárás, súlyproblémáik kicsúfolása, vagy kínos becenevek használata. Kivétel nélkül mindegyik kategóriában szereplő áldozatok között magasabb volt a lányok aránya, mint a fiúké.

Mindennapos az online, pszichológiai és fizikai zaklatás

A kutatás rávilágított a jól ismert tényre, hogy az online zaklatás mekkora veszélyt jelent a sérülékeny tinédzserek számára, akik nem egy esetben az öngyilkosságot választják inkább. Ez a probléma is a lányokat érinti komolyabban, de sok fiú is szenved az internetes terrortól.

Ez azért különösen veszélyes, mert sokszor úgy tűnhet, nincsen számukra kiút: a sokszor névtelen bántalmazók az internet jótékony védelme mögé bújva saját otthonukban zaklatják a gyerekeket.
Az internetes zaklatásnál is népszerűbb azonban a pszichológiai terror: a 15 éves korosztály 34%-a átélte már, hogy gúnyneveken hívják őket; 30%-ukról pedig terjesztettek már kártékony és hamis pletykákat a rosszakaróik.

A fizikai zaklatás a legkisebb arányú a különböző formák közül, ez az egyedüli azonban, ami a fiúkat a lányoknál jobban sújtja: a fiúk 11%-a, a lányoknak pedig 7%-a vallotta be, hogy megverik, rugdossák, vagy bezárják őket társaik.

A kérdőív összesen 72 kérdést tartalmazott, és nem csupán a zaklatásra tért ki, hanem a tinik mindennapjainak egyéb vetületeire is. Az eredmények alapján például a lányok kétszer nagyobb eséllyel gondolták magukat kövérnek, mint a fiúk (46% a 23%-kal szemben). Ezzel együtt azonban a fiúk sokkal nagyobb arányban tartották magukat túl soványnak, mint a lányok: amíg a fiúknál ez a szám 18%, a lányoknál csak 8%. Úgy tűnik, hogy a testképzavar nagyon korán kezdődik.

Minél gazdagabb egy gyerek, annál többet iszik

A kutatás másik érdekes vetülete, amely a gazdagság és a kiskorúak alkoholfogyasztási szokásai között talált összefüggést. Eszerint a tehetősebb környéken élők sokkal nagyobb eséllyel fogyasztanak alkoholt, mint szegényebb társaik. Számszerűen ez azt jelenti, hogy míg a leggazdagabbak körében 70%-os, a legszegényebbek között ehhez képest „csak" 50%-os volt az alkoholt fogyasztók aránya.
Brighton és Hove települések rendelkeznek az előző hónapban legtöbb alkoholt fogyasztó tini kevéssé megtisztelő titulusával, itt a megkérdezett 15 évesek 27% fogyasztott alkoholt előző hónapban, míg ugyanez a szám Newham esetében csak 2,6% volt.

A gyerekek 10%-a már 12 éves kora előtt elfogyasztotta első alkoholos italát, a nagy többség pedig 13 éves korában kóstolt először alkoholt.

A kutatók szerint a középosztálybeli tinik közül azért isznak többen, mert őket szüleik nagyobb valószínűséggel „vezették be" az alkoholfogyasztás erdejébe. Sokan ugyanis úgy gondolják, hogy helyes eljárás, ha fiatal korban, kontrollált körülmények között, saját otthonukban itatják meg gyermekükkel első korsó sörüket, vagy pohár borukat.

Ezzel szemben egyértelműen kimutatható, hogy minél fiatalabb korban kezd el valaki inni, annál nagyobb valószínűséggel lesznek alkoholproblémái felnőtt korában. A megkérdezett tinik 3%-a 10 évesnél is fiatalabb volt, amikor először alkoholt fogyasztott. Ennek a csoportnak azonban 27%-a rendszeres alkoholfogyasztóvá vált 15 éves korára.

A legjobb, amit a szülők tehetnek tehát, hogy szigorú szabályok között tartják gyermekeiket a kérdésben, és igyekeznek biztosítani számukra az alkoholmentes gyerekkort.

Szerinted is komoly probléma a tinédzsereket érintő zaklatás és az alkoholfogyasztás? Oszd meg a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön