korai pubertás
Egészségmagazin.com   |   2015.07.03.

Komoly következményei lehetnek a korai pubertásnak

A pubertás az átalakulások, a fizikai és pszichológiai változások kora. Ilyenkor indulnak el a gyermekek a felnőtté válás útján, ami kinek rövidebb, kinek hosszabb ideig tart. Egy nemrég közölt tanulmányból az is kiderült, hogy nem mindegy mikor lép valaki a kamaszkorba, ugyanis a korai pubertásnak nagyon komoly következményei lehetnek.

reklám vége

A pubertás

A serdülés egy olyan fejlődési szakasz, amikor a gyermek szervezetében a felnőtté válás lépcsőfokait jelző fizikai és mentális változások mennek végbe.

Ennek kezdetén az agy különböző hormon jeleket bocsájt ki, amelyek hatására a petefészkek és a herék elkezdik termelni azokat a hormonokat, amelyek befolyásolják a növekedést, a test különböző változásait - ennek hatására kialakulnak a másodlagos nemi jellegek. A lányok esetében általában a mellnövekedés jelzi a serdülőkor kezdetét, majd megindul a testi- és nemi szőrzet kialakulása, beindul a menstruáció, valamint a végtagok és a csípő növekedése. A fiúknál általában a magasságnövekedés jelzi az időszak kezdetét, majd fejlődésnek indulnak az izmok, a pénisz és a herék elérik a felnőtt méretüket, és mélyebbé válik a hang.

A kamaszkorhoz tartozik a gyerekből a felnőtté válás pszichológiai és a szociális átalakulása is. Ekkorra tehető az identitás kialakulása, a jövőre vonatkozó, hosszútávra szóló döntéshozatalok, mint például a pályaválasztás. Az egyén ellentmondásos érzések közepette leválik a szüleiről, elszakad a gyermekkorától, azonban még nem lép át a felnőttkorba, problémamegoldó képessége éretlen, magatartásában felfedezhetőek gyermeki és felnőttes vonások is. Vitatkozik, lázad és kérdőre von, keresi önmagát.

Bár a serdülőkornak vannak „aranyszabályai", a fiúk és lányok esetében ez különböző módon zajlik le.

A különbségek

Akadnak - nem is kevés - eltérések a fiúk és a lányok felnőtté válásának útjában.

  • A lányok korábban, kb. egy-két évvel a fiúk előtt lépnek a serdülőkorba.
  • A lányok kamaszkora rövidebb.
  • Miután megjelennek a pubertást jelző fizikai változások, a lányok négy év alatt elérik a felnőtt „fejlettséget", míg ez az időszak a fiúk esetében hat évig tart.
  • A pubertás időszaka a lányoknál a 9-14, míg fiúknál a 10-17 éves korra tehető.
  • A férfi nemi hormonok a tesztoszteron és az androgén, míg a női az ösztrogén és a progeszteron.

A korai és a késői pubertás

A serdülőkor kezdete alapján megkülönböztetünk korai és késői pubertást. A késői alatt értjük, ha 14 évesen a lányoknak még nem kezd el megnőni a mellük, vagy 16 éves korukig nem menstruálnak. Ha a fiúk 14 éves korukig nem mutatnak változást, akkor szintén késői kamaszkorról beszélhetünk.

Ennél azonban sokkal fontosabb a korai pubertás, ami komoly problémákat eredményezhet, ezért fontos a kezelése. Ha sikerül felfedni a mögöttes okokat, akkor ezek kezelésével megállítják a serdülőkori hormontermelődést. Amennyiben ez nem lehetséges, akkor gyógyszeres kezeléssel tesznek ugyanezért. Egy korábbi vizsgálat szerint a szorongás és az abnormális étkezési szokások okozzák a kamaszkor korai kezdetét. Ezeket azért is fontos tudni, mert egy napokban közölt tanulmány szerint a korai pubertásnak több komoly következménye lehet a későbbi évek során.

A komoly következmények

A témában készített eddigi legnagyobb tanulmányban közölték az eredményt, amely szerint a pubertás idejének komoly hatása van a későbbi egészségre.

A vizsgálat során közel fél millió ember adatait vizsgálták meg Angliában. Az előző évek tapasztalatai már bizonyították, hogy a korai serdülőkor a nők és a férfiak esetében egyaránt növeli a szívproblémák és a 2-es típusú diabétesz kockázatát. Az új megállapítások szerint ezeken felül kapcsolat van még az irritábilis bél szindróma, a glaukóma, a depresszió, a pikkelysömör (pszoriázis), valamint a nők esetében a menopauza korai megjelenésével is.

Dr. John Perry, a kutatásban résztvevő egyik szakember elmondta, hogy a munkát folytatva szeretnének pontosabb képet kapni a pubertás és a különböző betegségek közti összefüggések hátteréről.

Bár sok esetben nem tisztázott, hogy milyen tényezők befolyásolják a serdülőkor kezdetét, azonban nagyon fontos odafigyelni erre az időszakra. Ennek hatása ugyanis sok évvel később is érezhető, hiszen igen komoly betegségek kockázatát növeli a korai pubertás.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön