térderősítő gyakorlat, térderősítés
Egészségmagazin.com   |   2015.11.18.

Így erősítsd a térded 5 egyszerű lépésben!

Rengeteg cikket olvashattál nálunk, hogy miként erősítheted a karod, a hasad, a lábaid, de hinnéd, hogy a térdeidnek is szüksége lehet némi erősítésre? Ha fitt akarsz lenni, akkor az ízületeid egészségére is oda kell figyelned! Szerencsére a térd erősítéséhez nem kell súlyzózni, vagy külön térd-edzést beiktatni, de van pár dolog, amit szem előtt kell tartanod...

reklám vége

Vigyázz a térdedre, előzd meg a bajt!

Veled is előfordult már, hogy egy aktívabb nap után fájdalmat éreztél a térdeid tájékán?

Nem véletlen, hiszen térdeid komoly feladatot látnak el mindennap. Csökkentik például a járás vagy futás által keltett rezgéseket, és hajlékonnyá teszik a lábad. Sérülés esetén válik igazán nyilvánvalóvá, hogy milyen alapfeladatok elvégzéséhez nélkülözhetetlenek.

Napjainkban sokan szenvednek különböző eredetű térdfájdalmaktól az enyhétől egészen a már majdhogynem elviselhetetlen szintig.

Mivel a térdek érzékeny „szerkezetek", így egy kisebb sérülés is okozhat akár hosszútávra szóló komoly károkat. Lehet, hogy a sérülések elsőre lényegtelennek tűnhetnek, de gondolj bele, később milyen mértékben határozhatják meg az életviteled. Ha szeretnéd megkímélni magad a jövőbeli problémáktól, kezdj el érte tenni már most!

Mivel a térdeidet, illetve az azt alkotó ízületeket erősíteni nem tudod, így az őket körülvevő izmokra kell fókuszálnod. Ha megfelelő izomzat támasztja meg a térdeket, kisebb eséllyel fordulhat elő később sérülés. Nem kell aggódnod, igazán egyszerű, mindennap elvégezhető gyakorlatokkal sokat tehetsz térdeid egészségéért.

5 térderősítő gyakorlat a fittebb lábakért:

1. Híd-gyakorlat:

Az elnevezés ahhoz vezethető vissza, hogy a lábadat úgy kell majd elhelyezned, mintha az egy híd lenne. Csupán két székre van szükséged ehhez a tökéletes térd nyújtó gyakorlathoz.

Az egyikre ülj le, a másikon pedig támaszd meg az egyik lábfejedet úgy, hogy a lábad nyújtva maradjon.

Figyelj arra, hogy csak annyira támaszd meg a fent lévő lábadat, hogy még megfeszüljenek a combizmok. Ha ezzel is meg vagy, akkor próbáld meg lefelé tolni a térdedet a talaj irányába 5-10 másodpercig, ötször egymás után. Cseréld meg a lábaidat, és jöhet a következő ötös sorozat!

2. Négyfejű combizom erősítő feladat:

Ehhez a feladathoz csak egy szék kell: ülj le rá úgy, hogy nyújtva legyenek előtted a lábaid. Ügyelj az egyenes hátra is, mert akkor egyben a helyes testtartásodért is teszel! Próbáld meg megfeszíteni az elülső combizmaidat úgy, hogy lefelé tolod a térded a padló irányába. Akkor csinálod jól a gyakorlatot, ha érzed, hogy megfeszül a négyfejű combizmod. Tartsd ezt a pozíciót 3 másodpercig. Ha széken ülve fájdalmat okoz a feladat, végezheted a földön fekve is, így elkerülheted, hogy túlfeszítsd az ízületeidet.

3. Lábnyújtás a levegőben:

Ennél a feladatnál először is hanyatt fekvésben kell feküdnöd a földön, ezt követően pedig fel kell húznod a bal térded. Jobb lábadat hagyd kinyújtva a földön. Emeld el a behajlított lábad a földtől és kezd el kinyújtani a levegőben lassan egészen addig, amíg párhuzamos nem lesz a jobb lábaddal. 5 másodpercig tartsd meg ezt a pozíciót, majd húzd vissza a lábad kiinduló helyzetbe. Ismételd meg a gyakorlatot mindkét lábbal ötször.

4. Lábemelés ülve:

Te is ülőmunkát végzel? Akkor valószínűleg tapasztaltad már, hogy gyakran elgémberedsz. Ezt a nyújtó és lazító feladatot Neked találták ki! Akár munka közben is végezheted, hogy egy kicsit felfrissítsd a vérkeringésed. Ülj a szék szélére úgy, hogy a combod félig legyen az ülő felületen. Először nyújtsd ki az egyik lábad, majd a szépen lassan emeld el a földtől vízszintesig. Tartsd ott 3-5 másodpercig, majd lassan engedd vissza le. Ismételd meg mindkét lábaddal húszszor napjában három alkalommal. Így biztosan nem fogod többet érezni, hogy zsibbad a lábad, ráadásul még erősíted is a térdeidet körülölelő izmokat. Ezt a gyakorlatot végezheted akár állva is.

5. Lábemelés hajlított térddel:

Ehhez most nem csak szék kell, hanem most szükséged lesz egy nagyobb méretű törölközőre is. Miután leültél a székre, hurkold át a törölközőt a talpadon keresztül a lábfejeden, és fogd meg a két végét a két kezeddel. Finoman húzva a törölközőt hajlítsd be a térded, és emeld el a lábfejed a talajtól úgy, hogy az körülbelül 12 centiméter magasan legyen. Tartsd ott 5-10 másodpercig, majd ereszd vissza le. Ezt ismételd még 5 alkalommal mindkét lábaddal!

Ha mindennap elvégzel a fentebb felsorolt térderősítő gyakorlatok közül csak néhányat, a térded biztosan hálás lesz érte. Így megelőzheted, hogy a jövőben különböző térdfájdalmak kínozzanak, ráadásul a mindennapjaid is mozgékonyabbá válhatnak. Ha pedig nem okoz fájdalmat a járás, akkor szép idő esetén akár már most hétvégén is jöhet egy kis őszi kirándulás, ugye?



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön