gördeszkázás
Egészségmagazin.com   |   2015.07.03.

Gördeszkázás: A legkreatívabb „extrém sport”

Az ötvenes évek Amerikájában született meg a gördeszkázás ötlete, amely pár évtized alatt az egész világon elterjedt. Hőskorában még az utca volt a gyakorlótér, manapság erre a célra épített speciális pályákra mehetnek a fiatalok. A gördeszkázás nem csak sport, hanem életstílus, ám ugyanúgy megvannak a sajátos szabályai, mint más sportágaknak.

reklám vége

Az ötlet annyi volt, hogy kaliforniai fiatalok a szörfdeszka aljára kerekeket szereltek. A hatvanas évekre már valódi üzletággá vált. Újabb és újabb deszkatípusok jelentek meg, és a fiatalok körében az elsőszámú szabadidős tevékenységek közé nőtte ki magát. A 80-as években Amerika szinte minden nagyvárosában épültek gördeszkapályák, de mára Európa városaiban is a közparkok nélkülözhetetlen eleme lett.

Stílusok

A gördeszkázás nagyon kreatív sportág, ahol a versenyzők személyisége, habitusa, egyedi mozgáselemei dominálnak. A pályaelemeket ki-ki alkatához és stílusához igazítja, így nagyon változatos, látványos produkciók jönnek létre. Nem csoda, hogy még a gyakorlás is sok nézőt vonz.

Az utcai, vagyis street-stílus a legnépszerűbb. Ez arról szól, hogy un. utcai akadályokat állítanak fel, amelyek át lehet ugrani, le lehet csúszni, vagy épp meg lehet fordulni fölötte.

Természetesen vannak mesterséges deszkás pályák. Népszerűek a félbe vágott csőre emlékeztető pályák is.

A versenyzőkre jellemző, hogy a gördeszkázás nekik sokkal inkább életstílus, és a versenyzés csak másodlagos. Itt nincs klasszikus edzésterv. Persze vannak idolok, akiknek mozdulatait igyekeznek ellesni, de ez az a sportág, ahol nem a másik utánzása a jellemző. Mindenki arra törekszik, hogy valami egyedit találjon ki. Időnként a fizikai határok feszegetése is megjelenik a korántsem veszélytelen produkciókban.

A biztonság érdekében

Attól függően, hogy milyen terepen és milyen stílussal gördeszkázik valaki, számtalan deszkafajta közül választhat. A cipő sem mindegy milyen. Vannak deszkás cipők, amelyek speciális gumiból készülnek, és jobban tapadnak a deszkához, mint egy normál sportcipő.

Ezen kívül különféle védőfelszereléseket is be kell szerezni. A legfontosabb a fejvédelem. Lehet venni kifejezetten gördeszkásoknak készített sisakot. Ezeket nagyon erős szíjjal rögzítik, mert csakis így ad biztonságot.

Lábszárvédő nélkül sem érdemes a deszkára állni. Vannak még csuklóvédők, párnázott kabátok, sőt sokan használnak fogvédőt is. Ebből is látszik, hogy a gördeszkázás a veszélyes sportok közé tartozik.

Esés nélkül nem lehet!

Még egy rutinos, technikás gördeszkás is könnyen elesik, nemhogy egy kezdő! Éppen ezért az egyik legfontosabb fejezete a tanulásnak, hogy hogyan kell „jól" esni. Alapszabály, hogy ha kibillen az egyensúly, minél mélyebbre kell leguggolni, és arra kell törekedni, hogy a csontok megóvása érdekében minél húsosabb felületre essen a játékos.

Nagyban növeli a deszkázás balesetveszélyét, ha vizes a pálya, így esős időben nem is érdemes gördeszkázni. Arra is figyelni kell, hogy ne legyenek útban idegen tárgyak. Egy kavics, egy ág is könnyen kitörheti a kereket. A legtöbb baleset ezekből származik!

Aki gördeszkázik tudja, hogy minden egyes skate parknak saját szabályzata van. A kezdők és a profik általában külön mozognak, és az sem mindegy, hogy milyen távolságban vannak egymástól a deszkások. Ebben a sportban is nagyon fontos, hogy ne csak magával törődjön valaki, hanem figyelje társait is.

Az első lépések a gördeszkázás felé

Ha valaki eldöntötte, hogy gördeszkás lesz, először is meg kell venni a deszkát. A nagyáruházakban vannak olcsóbb változatok, de a skateshopokban szakemberek segítenek kiválasztani a legalkalmasabbat.

Elsőre nem fog sikerülni a 360-as forgás, sőt még a szimpla gurulás sem túl egyszerű, de kitartó gyakorlással hamar sikerélményt ad. Először meg kell tanulni egyenesen gurulni, majd fordulni. Aztán ezeket egyre gyorsabban és gyorsabban, egyre magabiztosabban kell csinálni. Utána jön az ollie begyakorlása, mely a későbbi formák alapja. Ha már az ollie nagyon jól megy, akkor a kickflip, majd a lépcsőzés, a korlátozás, a boxozás, és a többi mutatvány.

A legismertebb deszkás

A gördeszkázás, mint sportág legnagyobb neve: Tony Hawk. Komoly szerepe volt abban, hogy az underground sportból populáris, mainstream kultúra lett. A kaliforniai fiú 9 éves korában kapta a bátyjától az első gördeszkáját. 12 évesen már versenyekre járt, és 16 évesen a világ legjobb gördeszka-versenyzője lett. Ő volt az első, aki 900°-os fordulatot tudott tenni a levegőben. Amerikában többször is megkapta a Legjobb férfi sportoló elismerést. A gördeszkás sikerekkel párhuzamosan Hawk saját céget alapított, amely a világ legnagyobb gördeszka vállalatává nőtte ki magát.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön