felvilágosítás
Egészségmagazin.com   |   2016.08.07.

Hogyan beszélj a gyerekeddel a pornóról?

Fura téma, ugye? Pedig szülőként tudnod kell, hogy manapság az internet világában sokkal hamarabb találkozhat a pornóval, mint hinnéd. Mit tehetsz? Egyáltalán hogyan kezdj el beszélni róla? Innen megtudhatod!

reklám vége

A legtöbb szülőnek fogalma sincs, hogyan magyarázza meg a gyereknek a szekrény hátsó zugából előkerült Playboy újságokat. Hogyan került az apuhoz? Miért tartotta meg? A gyerekek elég kínos kérdésekkel tudnak bombázni téged, de a jó hír azonban az, hogy igenis létezik megfelelő válasz.

„Kisfiam, ideje, hogy leüljünk és beszélgessünk a szexről.
Oké, apa, mit akarsz tudni?"

Régi vicc, de igaz: gyermekeid sokkal hamarabb szembesülnek a 18+ témákkal, mint azt feltételeznéd. A pornó teszi ki az internet jelentős részét, és gyerekvédő szoftverek ide vagy oda, a legnagyobb igyekezeted ellenére is előfordulhat, hogy a lurkóval olyan képek és videók jönnek szembe, amik csak évekkel később lesznek aktuálisak. Az ezeken szereplő nénik és bácsik viszont általában olyan élethelyzetekben szerepelnek, amit nehéz megmagyarázni egy kisgyereknek.

A gyermeki fantázia világa

A gyerekek fantáziája határtalan: egészen máshogy látják a világot, mint mi, sokszor zseniális ötleteik vannak, bármit el tudnak képzelni. Egy idő után pedig a kis Bencét joggal kezdi érdekelni, hogy Krisztikének miért nincs olyanja, mint neki.

Ha pedig véletlenül belenéz egy pornóvideóba, nagyon könnyen össze fogja rakni a képet, de nem biztos, hogy jól.

Azt minden felnőtt ember tudja, hogy a pornóban szereplő emberek kinézete és a helyzetek zöme egyáltalán nem életszerű. A pornó világában inkább a vágyak testesülnek meg: tökéletes testű emberek más tökéletes testű emberekkel csinálnak olyan dolgokat, amik tökéletes élvezethez juttatják őket.

Miért baj ez? Azért, mert egy gyerek ezt nem feltétlenül tudja; ha pedig nem magyarázod el neki időben, hogy az nem a valóság, egész életére sérülhet az önképe, és a szexhez kapcsolódó elvárásai.

Hogyan beszélj gyermekeddel a pornóról?

1. Soha ne ítélkezz!

Mivel kínos téma, éppen ezért nagyon óvatosnak kell lenned. Az első szabály, hogy semmiképpen ne elítélően beszélj a gyerekkel! Ne éreztesd bűnösnek azért, mert megnézett egy pornóvideót. Hogy miért ne? Mert akkor soha többet nem fog neked elmondani semmit őszintén. És legyünk őszinték: bizonyára te is néztél már ilyet. A legjobb, ha kedves és megértő vagy.

2. Légy őszinte!

A második legfontosabb éppen ezért az őszinteség. Ha jó a viszony köztetek, akkor a gyereked be fogja vallani a dolgot. Legyél komolyan kíváncsi rá, arra, hogy mit érez, mit gondol! Csak így lehetsz biztos benne, hogy megfogadja a tanácsodat.

3. Várd el tőle is az őszinteséget!

A gyerekek sokszor okosabbak, mint hinnéd: általában pontosan tudják, ha titkolsz előttük valamit. Éppen ezért csak akkor lesznek őszinték veled, ha azt érzik, hogy megbízhatnak benned, ha tudják, hogy nem bünteted meg őket azért, meg bevallják egy botlásukat. Legyél őszinte, és várd tőle is ugyanezt.

4. Ne drámázz!

Beszélj könnyedén, megértő hangon, ne éreztesd azt a gyerekkel, hogy eget rengető hibát követett el, hiszen pontosan érzékeli a hangszíned változásán, ha baj van, és megijedhet. Lehetsz humoros is: a lényeg, hogy megnyugtasd, és felkeltsd a figyelmét.

5. Az életkorának megfelelően magyarázz neki!

Ha őszinte vagy, nyugodt hangon beszélsz, és figyel is rád a gyerek, akkor már elmagyarázhatod neki, mit is kell tudnia a pornóról. A fentieket nyugodtan el is mesélheted neki, persze olyan szavakkal, amiket megért. Mondd el neki, hogy ez nem valóságos, az igazi emberek nem így csinálják, ő se várjon el ilyet senkitől.

A rettegett pornó-téma nem is annyira vészes, ha megfelelő módon állsz hozzá. Ne halogasd a beszélgetést, ne ítélkezz, ne sumákolj és ne hazudj! Ha a fenti néhány tanácsot megfogadod, jó esélyed van rá, hogy a gyereked legközelebb is bátran és bizalommal fordul majd hozzád, ha fontos kérdést kell megbeszélni.

Szerinted is fontos a megfelelő felvilágosítás? Oszd meg ezt a cikket más szülőkkel is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön