önbizalomhiány
Egészségmagazin.com   |   2016.07.26.

Vigyázz lányod önbecsülésére! Az önbizalomhiány korábban kezdődik, mint gondolnád

A gyerekek, főképp a lányok egy bizonyos életkorhoz érve gyakran szembesülnek a kérdéssel: miért nézek így ki? Miért van ekkora mellem/fenekem/combom stb.? Ki fog így engem szeretni? Ezek a kérdések komoly önértékelési zavarokhoz vezethetnek; egy új kutatás szerint ráadásul korábban kezdődnek, mint gondolnád!

reklám vége

Állsz a tükör előtt és nézed magad: méregeted a testet, ami a tiéd, és folyton azt a kérdést teszed fel magadnak: „Hogyan lehetnék soványabb/formásabb/nagyobb mellű/kisebb fenekű..." - Valamennyi nő számára ismerős lehet a fenti szituáció, a mostani fiatal generációnak azonban a jelek szerint különösen az. Rengeteg lány küzd önértékelési problémákkal, szégyellik magukat mások előtt, pedig erre sokszor az égvilágon semmi okuk nincs. Miért ilyen gyakori mégis az önbizalomhiány?

Egy majdnem 2.000, Amerikában élő lányt és felnőtt nőt vizsgáló kutatás azt derítette ki, hogy a ma középkorú nők átlagosan 13-14 évesen kezdték kényelmetlenül érezni magukat a testi adottságaik miatt, ám a tinédzsereknél ez az életkor jóval megdöbbentőbb volt: a 13-17 éves lányok először 9-10 éves korukban éreztek ilyet, ami kíméletlenül fiatal életkor az ilyesmihez.

Mi az önbizalomhiány oka?

„A média! Az Instagram! Az a nőideál, amit a TV és az internet sugall!" - vágnák rá sokan, köztük lehet, hogy te is. Ám ez csak félig-meddig igaz: a média ugyanis csak az egyik összetevője a nőkép-változásnak. A másik ok sokkal klasszikusabb ennél: a lányok saját korcsoportja, az osztálytársak és barátok. A megkérdezettek közül négyből egy ember válaszolta azt, hogy a szülők is hozzájárultak a szégyenérzethez.

Minden szülő tisztában van vele, mennyire kegyetlenek tudnak lenni a gyerekek egymással és a felnőttekkel is. Őket még nem mindig korlátozzák olyan, egyébként tanulható dolgok, mint az empátia vagy a szociális érzékenység.

Egy 10 éves kislány testére, ruhájára, hajára szeplőire, bármijére tett bántó megjegyzés viszont egy egész életre befolyásolhatja a gyerek személyiségét, és sajnos nem feltétlenül jó irányba. Ez olyan sebeket tud okozni az önértékelésen, amik beforrnak ugyan, de a hegük mindörökre ottmarad.

Elsősorban a csípős megjegyzések rombolják az önbizalmat

Az említett kutatásból kiderül: a lányok 60%-ának első negatív élménye egy osztálytárs vagy barát megjegyzéséből származott, 30%-uk azután érezte magát feszélyezve a teste miatt, miután meglátott egy róla készült fotót, míg 28% ruhapróba során tapasztalt hasonlót.

Jó hír, hogy a szégyenkező gyerekek egy részéből egészséges önképpel rendelkező felnőtt tudott válni. Ehhez viszont egy kis szülői segítség is kell: ha ugyanis az apa és az anya támogató hozzáállást tanúsít, és nem táplálják a kislányok egyébként is meglévő frusztrációit, akkor a gyerekből kétszer nagyobb eséllyel lesz magabiztos felnőtt.

De miért jelentkezik az önbizalomhiány egyre fiatalabb korban?

Az egyik magyarázat szerint azért, mert a mostani kiskamaszok és tinédzserek „digitális bennszülöttek", vagyis azóta használják a közösségi médiát és általában az internetet, mióta az eszüket tudják, és ez éppolyan természetes közeg nekik, mint a személyes beszélgetés. A neten pedig rengeteg olyan, tiniknek szóló, népszerű tartalommal futnak össze, ami arról szól, „hogyan kellene kinézned", „mi a menő és mi a ciki".

Ha egy adott oldalt, csoportot, alkalmazást a lányok barátnői, osztálytársai is szeretnek, akkor az egészhez még egyfajta csoportnyomás, elvárt viselkedés is társulhat. Azt pedig mindannyian tudjuk, mekkora hatása van a társaknak: az első cigi vagy az első pohár alkohol általában barátok unszolásának köszönhető.

Ha a lányok úgy érzik, a menő és követendő minta teljesíthetetlen a saját testi adottságaik miatt, feszélyezve fogják érezni magukat és gyakran a testüket kezdik utálni emiatt.

Mit tehetsz szülőként az önbizalomhiány ellen?

  • Az önbizalomhiány ellen tedd médiatudatossá a gyereked! Magyarázd el neki, hogy amit ott lát, nem mindig a valóság, és nem is kell feltétlenül követni. Lehet úgyis menő, hogy egyedi módon használja a saját adottságait.
  • Beszéljétek meg, hogy a külső nem minden. Ha például túl hosszúnak találja a lábait, meggyőzheted róla, hogy ez valójában előny, hiszen gyorsabban tud futni másoknál, és idővel még a férfiaknak is jobban tetszhet vele. Ha kicsinyli a melleit, magyarázd el, mennyire fog örülni ennek később, amikor nem kell dupla melltartót viselnie sportoláshoz. (Különben is, nőhet még.) Ha az alakjával van gondja, beszéljétek meg, hogy mennyit lehet ezen változtatni az egészséges kereteken belül (!), és mit kell ehhez tennie.
  • A legfontosabb, hogy ne felülről, kioktató hangon beszélj vele, mert nem fog hinni neked. Próbáld meg neki való és átélhető példákkal megvilágítani, például te hogyan szeretted meg a tested annak idején, vagy magyarázd el, hogy az osztálytársa, aki megbántotta, valójában azért mondott rá rosszat, mert irigykedik.

Ha álltál már a tükör előtt kétségbeesetten, azon gondolkodva, hogyan formálhatnád át a tested, akkor tudod, hogy az önbizalomhiány nem játék, hanem egy nagyon is komoly probléma. Segíts lányodnak, hogy minél hamarabb túljusson a kritikus időszakon, és egészséges önbecsülésű felnőtt nő lehessen belőle!

Oszd meg ezt a cikket másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön