testvérharc
Egészségmagazin.com   |   2015.07.02.

Mennyire komoly a testvérharc?

Könyvtárnyi irodalma van annak, hogy mi idézhet testvérharcot a testvérek között, és hogyan lehet ezeket kezelni. Tudjuk, hogy az együttélés, az szeretett személyeken és tárgyakon való megosztozás, az életkori- és nemi különbségek, az eltérő habitus és érdeklődés sok-sok konfliktust generálhat. A hosszú nyári szünet alatt ezek lavinaszerűen zúdulhatnak a családokra.

reklám vége

A testvérharc mindig kiindul valamiből. Lehet, hogy ezek első látásra jelentéktelennek tűnnek, viszont nehéz felmérni, hogy milyen méretű eszkalálódást idéz elő. Ennél a pontnál nagyon lényeges a szülő határozott, de igazságos fellépése.

Okos enged

Nagyon sok jó tanácsot lehet adni a gyermekeknek, hogy elejét vegyék a későbbi vitáknak. Ki ne hallotta volna, hogy Okos enged, szamár szenved! Ám ha ez már nem működik, akkor is van még pár jól hasznosítható tipp, amit ha megfogad a gyerek, talán kikerüli a konfliktust. Például:

  • Ne figyelj oda minden megjegyzésre.
  • Olyan elfoglaltságot keress magadnak, ami nem zavarja a másikat.
  • Beszéld meg a másikkal, hogy mit és miért csinálsz. De azt is megkérdezheted, hogy ő mit és miért csinál.
  • Ha dühös vagy, ne csapkodj, ne tombolj, hanem menj ki a szobából - keress egy nyugodtabb helyet a lakásban.

Nevelési hozzáállás kérdése, hogy a szülő milyen önállóságot ad a gyerekének a vitás helyzetek rendezésében. Azonnal ott terem az első hangos szónál, vagy bezárja a gyerekszoba ajtaját, hogy oldják meg egymás között. természetesen valahol e két véglett között van az arany középút. Mindenképpen hasznos, ha egy gyerek meg tudja védeni magát, viszont van az a pont, amikor a személyiség torzulását idézheti elő, ha úgy érzi, nem számíthat senkire.

A testvérharc hátterében álló leggyakoribb okok

  • Féltékenység - Az egyik leggyakoribb ok. A viszályok mindig a szülők figyeleméért, szeretetéért folynak.
  • Bitroklási vita - Mi az övé, mi a másiké, esetleg mi közös.
  • Igazságérzet - Mintha folyamatosan mérlegelnék a dolgokat: mit kapott az egyik, mit engedtek meg neki, hogy viszonyulnak hozzá.
  • Önállósulás - A nagy korkülönbségű gyerekek között gyakori, amikor a nagyobbik már szeretne függetlenedni, de a kistestvér miatt ezt nem teheti.

A szülő szerepe a testvérharc kezelésében

Először is azt kell tisztázni, hogy milyen modellt lát a gyerek? Hogyan kezelik konfliktusaikat a szülők. Higgadtan megbeszélik, vagy hangos szóváltások, esetleg egy-két pofon kíséretében rendezik. A szülői minta meghatározó a gyermekek társas viszonyainak kialakulásában. Toleráns, kompromisszumkész anyát és apát látnak, vagy agresszív, nárcisztikus személyt, aki haragban van az egész világgal.

Általánosságban érvényes a konfliktusokra, hogy akkor oldódnak meg legkönnyebben, ha higgadtan kezelik őket. A testvérek között felmerülő vitákban is ez a nyugtatás, illetve a kompromisszum keresés lényeges szülői feladat. Senki nem szereti, ha ő a vesztes! És a testvéreknél lehetnek olyan sztereotípiák, amelyek következtében az egyik folyamatosan alulmarad, illetve igazának nem tud érvényt szerezni. Senkit nem hat meg, hogy: Te már nagy vagy, okosabb vagy!

Mielőtt kétségbe esnének a szülők, hogy ők nevelik rosszul a gyermekeket, jó ha tudják, hogy a testvérek közötti kapcsolat nagyban hozzájárul az egyéni fejlődéshez és szociális készségek kialakulásához. Akkor is, ha ebben a kapcsolatban sok a feszültség, a vita, az indulat. Tehát valamilyen szinten természetes, hogy időnként összeütközésbe kerülünk a körülöttünk lévőkkel - még akkor is, ha azok számunkra fontos személyek. Fontos tanulási folyamat, hogy az ego meg tudjon küzdeni a társas létből adódó helyzetekkel.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön