női vitaminok, vitamin
Egészségmagazin.com   |   2017.10.18.

Mi kell a nőnek? A legfontosabb vitaminok a női szervezet számára

A férfiak és a nők nagyon sok mindenben különböznek, így nincs ez másképp a testük felépítésével és annak szükségleteivel kapcsolatban sem. Éppen ezért egészen más vitaminokra van szüksége egy nőnek, mint egy férfinak. Nézzük, hogy pontosan mik is a női" vitaminok?

reklám vége

A mi célunk is az, hogy segíthessünk neked egészségesen élni. Ehhez számos tanácsot adunk a táplálkozással, a mozgással kapcsolatban, de tudni kell, hogy minden ember más és mindenkinek eltérő igényei és lehetőségei vannak, hogy mindezt megvalósítsa. A sok információban bizony könnyű elveszni és néha nehéz megtalálni azt, ami neked éppen hasznos. Tudjuk, hogy nem könnyű egy egészséges életmódot kialakítani, ám annál jobb érzést ad, ezért most Hölgy olvasóinknak szeretnénk irányt mutatni, hogy mik azok a nélkülözhetetlen vitaminok, amikre napi szinten szükségük van.

Nem lesz nehéz őket megjegyezned, mivel az ABC első öt betűjével megegyező vitaminokról fogunk írni. Kezdjük is el!

„Női" vitaminok

  • A-vitamin

Az A-vitamin sokszor a szem vitaminjának is nevezik, mivel nagymértékben felel a szemek és a látás állapotáért. Immunrendszerünk sem képes nélkülözni, és a termékenységgel is összefüggésben van. A tüdő, a szív, és a vese is felhasználja az egészséges működéséhez. Az A-vitamin a bőr karbantartója is egyben, így ha esetleg bőrproblémákkal küzdesz, mint a szárazság, vagy valamilyen fertőzés, annak hátterében ennek a vitaminnak a hiánya is lehet. Két típusú A-vitamint különböztetünk meg: az állati eredetűt, ami a húsban, például a halban, vagy a tejtermékben található, és a növényekben fellelhetőt. Egy felnőtt nő esetében a minimum napi mennyiség 700 mikrogramm, terhesség esetén pedig 770 mikrogramm, ami nélkülözhetetlen. A felső határérték mindkét esetben 3000 mikrogramm, ami fölött már egészségügyi kockázatot jelenthet.

  • B-vitamin

A B-vitamin az anyagcsere kiegyensúlyozott működéséhez elengedhetetlen. Ösztönzi a májat a kielégítő működésre, ezáltal a méregtelenítésben fontos szerepet játszik. A hölgyek esetében különösen fontos tápanyagról van szó, ha csodálatosan fénylő hajat és egészséges körmöket szeretnének.

Nőként biztosan volt már olyan, hogy a férfiak úgy gondolták, túl érzelmesen reagálsz dolgokra. Nos, a B-vitamin az idegrendszer működését is segíti, így részben hozzájárulhat a kiegyensúlyozottságodhoz is. Mindezek mellett javítja a koncentrációs képességed és könnyebben tudsz összpontosítani, ha elég B-vitamin van a szervezetedben. Hiánya látható jelekkel jár, mint a hajhullás, korai őszülés, stresszérzet, emésztésbeli problémák. Teljes kiőrlésű gabonából készült termékekkel könnyen pótolhatod a hiányt, és kerüld a felszívódását gátló ételeket, italokat, mint a nagy mennyiségű kávé, alkohol, vagy cukortartalmú ételek.

  • C-vitamin

Ezt a vitamint a legtöbben a téli hónapok megfázásos időszakából ismerik, pedig a C-vitaminra az év minden hónapjában szüksége van a szervezetednek, hiszen erősíti az immunrendszert. A legideálisabb, ha az ajánlott mennyiséget zöldségekből, gyümölcsökből veszed magadhoz, de ma már széles körben elérhetőek C-vitamin készítmények is. Felnőtt nők esetében a napi minimum mennyiség 50 milligramm, terhes nőknél ez 75 milligrammra, szoptatós édesanyáknál pedig 125 milligrammra módosul ez az érték. Habár a szervezet számára felesleges C-vitamint a szervezet igyekszik kiválasztani a vizelettel együtt, ennek ellenére nem ajánlott a napi 2000 milligramm fölé menni, mert azzal ellentétes hatást válthatsz ki.

  • D-vitamin

A csontok tökéletes fejlődéséhez, valamint szerkezetük szilárdságának megtartásához elengedhetetlen a D-vitamin. Mivel a nők, főleg változókorban, különösen hajlamosak a csontritkulásra, ezért nem elhanyagolható ez a vitamin a szervezetükben. Egy felnőtt nőnek naponta legalább 15 mikrogramm D-vitaminra van szüksége, 70 éves kor felett érdemes növelni ezt az adagot további 5 mikrogrammal. Mivel a gyógyszertárakban kapható D-vitamin készítményeket nem mikrogrammban adják meg, ezért ez a mennyiség egy 600 nemzetközi egységnyi D-vitaminnak felel meg. A D-vitamint könnyen túl lehet adagolni, ezért rendszeres szedése előtt mindenképp konzultálj a háziorvosoddal!

  • E-vitamin

Ez a vitamin felel az agy-, az izmok-, és az érrendszer egészségéért. Segít meggátolni a vérrögképződést is, ezért elengedhetetlen, hogy napi szinten bevigyél a szervezetedbe. Egy egészséges, felnőtt nő esetében a minimum mennyiség, amire szükség van az 15 milligramm, ami 22-24 nemzetközi egységnek (NE) felel meg. Szoptatás ideje alatt körülbelül 28 NE növekszik ez az érték. A szintetikus E-vitamin sosem hat úgy a szervezetre, mint a természetesen előforduló vitamin, számos összetevő hiányzik belőle, amire szükség van, így fontos, hogy elegendő tojást, hüvelyeseket, és olajos magvakat fogyassz.

Nem nehéz odafigyelni, arra, hogy minden szükséges vitamint megadj a testednek, ugye? Lényegében csak egy változatos étrendre van szükséged:)!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön