szalmonella
Egészségmagazin.com   |   2017.01.04.

Szalmonella a salátabárban

Az ételmérgezésről a legtöbb embernek (így valószínűleg neked is) félig nyers húsok, gyanúsan homályos szószok, nyers tojások és koszos kis büfék jutnak eszébe. A legújabb vizsgálatok szerint azonban a saláták is tartogatnak veszélyeket. Kell-e félni, hogy szalmonella kerül a salátánkba? A cikkből mindenre fény derül!

reklám vége

Ha valamelyik trópusi országba utazol, általában védőoltások sorozatát kell beadatnod, hogy elkerüld az ott rád leső betegségeket. Az ételmérgezés elől azonban már nehezebb elmenekülni, hiszen elég hozzá egy rosszul megválasztotta vacsora. Ehhez ráadásul még csak nem is kell gyanús utcai árusoknál vásárolni, a jobb helyeken is könnyen előfordul ilyesmi.

A napokig tartó hasmenés, hasfájás, és hányinger nagyon kellemetlen tünetek (pláne, ha lázzal is társulnak), így jogos, ha minden eszközzel próbálod elkerülni őket. „Inkább csak salátát eszek" - gondolod magadban és miközben gyanútlanul ropogtatod a friss zöldségeket, nem is sejted, amit a tudósok egy része már tud: az ételmérgezést okozó kórokozóktól még az előre csomagolt saláták sem feltétlenül óvnak meg.

Szalmonella és barátai

Vizsgálatok kimutatták, hogy sok olyan vegyes zöldségkeverékben, ami fejes salátát és spenótot is tartalmaz, kimutatható a szalmonella, az E.coli és a liszterózist okozó Listeria baktérium is.

Az elmúlt években több országban, például az USA-ban, Ausztráliában és Nagy-Britanniában is regisztráltak olyan ételmérgezéses eseteket, amiket nem állati eredetű táplálék, hanem saláta okozott. Volt olyan beteg, aki a mérgezés következtében meg is halt, a dolog tehát véresen komoly.

Miért lehet veszélyes a saláta?

A különböző saláták és zöldségkeverékek általában nyers, feldolgozatlan növényeket tartalmaznak: azt pedig már a nagymama kertjében megtanultuk, hogy a nyersen leszedett zöldséget jó alaposan meg kell mosni, mielőtt megesszük, nem csak a permetszer miatt.

De hogy fordulhatnak elő kórokozók a szépen becsomagolt, ellenőrzött salátakeverékekben? Hiszen a szigorú szabályokat minden gyártónak be kell tartania!

Éppen ezt szerették volna kideríteni az American Society for Microbiology (ASM, Amerikai Mikrobiológiai Társaság) kutatói is. Ők elsősorban a szalmonellára koncentráltak, ez ugyanis az egyik legellenállóbb és legszívósabb a salátában előforduló baktérium közül.

Azt tudjuk, hogy a szalmonella baktérium fejlődéséhez víz kell. De hogyan kerülhet víz egy - egyébként zárt és száraz - zacskóba? Nos, az ASM tudósai arra jöttek rá, hogy a szalmonellának a felvágott salátalevelek végéből kiszivárgó pici nedvesség is elég a fejlődéshez. Ez a folyadék ráadásul azért is jó a baciknak, mert ezen a védett helyen egy erősebb mosást is vígan átvészelnek.

A salátakeverékeket - sok ételhez hasonlóan - általában hűtőben tárolják, hogy elkerüljék a bomlási folyamatokat és a bacik térhódítását. A szalmonella elvileg melegben, kb. 37 fokban érzi jól magát, egy átlagos hűtő így nem mondható épp kellemes lakókörnyezetnek számára. A kutatók azonban azt látták: a szalmonella a többnapos hűtés ellenére is szaporodik.

A baktériumok valahogyan kibírják a mosást és a hűtést is.

Kell-e félned a salátától?

A fenti felfedezés nem jelenti, azt, hogy félned kell, sőt, az otthoni salátát sem kell kidobnod. Mindössze annyit kell tenned, hogy ezentúl picit jobban figyelsz arra, milyen zöldségkeveréket veszel. Ha összenyomorgatott, nedves(nek tűnő) zacskóban van a saláta, jobb, ha óvatosan kezeled.

A zöldségek fontos részei az étkezésnek, és mivel rengeteg vitamin és rost van bennük, nem lenne jó, ha emiatt kevesebbet ennél belőlük. Gondolj bele: a tojásban és a húsokban is lehetne szalmonella, általában mégsincs baj velük.

Ha kicsit jobban figyelsz, semmi okod nem lesz az aggodalomra!

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön