őszi betegségek
Szuhi Attila   |   2016.10.21.

Az ősz leggyakoribb slágerbetegségei

Az ősz az év egyik legszebb időszaka abban az esetben, ha szikrázó napsütésben és kellemes melegben csodálhatjuk az ezer színben játszó természetet, azonban ennek az évszaknak sajnos messze nemcsak szépségei vannak, hanem komoly árnyoldalai is. Az esős és ködös időjárás ugyanis ideális táptalajt nyújt a vírusok és a baktériumok terjedésének, amivel megszaporodnak az emberek között a felső légúti megbetegedések. Mindez különös tekintettel a gyermekek körében jellemző, akik a nyári szünet után ismét visszakerülnek a közösségbe, az óvodába és az iskolába, ahol még a megfelelő higiéniai feltételek betartása mellett is nagyon könnyű megbetegedni - állítja Dr. Móri István Péter, az Árvai-Barta MED fül orr gégészeti osztályának vezetője.

reklám vége

Dr. Móri István Péter szerint a közösség, valamint az ebből fakadó összezártság miatt a felső légúti megbetegedések mennyisége az őszi időszakban drasztikusan megemelkedik, és mivel az ide tartozó betegségek többsége csaknem teljes mértékben a fül-orr-gégészet témaköréhez sorolható, ezért a szakértő alaposabban is kifejtette, hogy melyek azok a slágerbetegségek, amelyek ebben az évszakban kellemetlenségeket tudnak okozni.

Egyszerű meghűlés és nátha

A közönséges meghűlés, valamint a nátha az ősz egyik leggyakoribb betegsége, amit elsődlegesen a rendkívül változékony időjárásnak köszönhetünk. A reggelek ugyanis rendszerint hűvösek és didergősek, a délutánok pedig melegek és izzadósak, így szinte lehetetlen megfelelően felöltözni ehhez a szélsőséghez. A hagyományos meghűlés rendszerint orr- és garatgyulladásként mutatkozik meg, ami mellé a klasszikus tünetek, orrdugulás, orrfolyás - előbb fehéres, majd később sűrű váladék képében -, rossz közérzet, esetenként fejfájás és levertség társulhat, de a torokfájdalom, torokkaparás, hőemelkedés, esetenként láz is gyakran megfigyelhetők. Az ilyen problémákat csaknem teljes egészében vírusok idézik elő, és a gyógyulást rendszerint az immunrendszer magától elvégzi - megfelelő mennyiségű pihenés és egy kis extra C-vitamin társaságában -, így a kezelés során csak a tüneteket igyekszünk enyhíteni. Ennek megfelelően láz- és fájdalomcsillapítók, orrcseppek, helyi torokfertőtlenítők használata javasolt, fül-orr-gégészeti szakrendelés felkeresésére viszont csak akkor érdemes sort keríteni, ha a vény nélkül kapható gyógyszerek nem hoznak enyhülést.

Mint minden betegség, úgy természetesen a megfázás is könnyedén megelőzhető. Közösségben a legfontosabb a legalapvetőbb higiénés szabályok betartása, iskolák és óvodák esetében pedig a gyermekek megfelelő nevelése és felvilágosítása azzal kapcsolatban, hogy az ilyen fertőzések rendszerint köhögéssel vagy tüsszentéssel terjednek, éppen ezért például egy egyszerű zsebkendő használata óriási jelentőséggel bír. Mindezen túl rendkívül lényeges még a megelőzés kapcsán az erős immunrendszer! Ez szervezetünk legalapvetőbb védekező mechanizmusa, amelynek erősítését a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozással, sok friss zöldség- és gyümölcs elfogyasztásával, valamint vitaminok - főként C-vitamin - bevitelével tudjuk elvégezni. Érdemes az ősz beköszönte előtt már elkezdeni az erősítést különféle multivitaminokkal, vagy gyorsan felszívódó C-vitaminokkal.

 

Arc- és homloküreg gyulladás

Amennyiben a nátha és a meghűlés nincsenek megfelelően kikezelve és kipihenve, abban az esetben szövődmények alakulhatnak ki. Ilyen az arcüreggyulladás is, amelynek általános tünetei a láz, a fej- és arcfájdalom mellett a sárgás-zöldes orrfolyás, amit előre hajolás során nagyon erős arctájéki nyomás, valamint tartós hőemelkedés, gyakran magas láz és köhögés kísér. Mivel a közönséges meghűlés kvázi második szintjéről beszélünk, az arc- és homloküreg gyulladás hátterében is vírusok állnak, noha gyakori eset a bakteriális felülfertőzés is. Az akut arcüreggyulladás kezelése a tünetek enyhítésén túl már antibiotikumok alkalmazásával társul, amelyek kiválasztása és receptre való felírása fül-orr-gégész vagy háziorvos feladata.

Allergia és szénanátha

Bár a tavasz általában jobban megviseli az allergiásokat, azért az ősz is kellemetlenül érintheti a többséget, hiszen a parlagfű például október végéig, de legalábbis az első fagyok megjelenéséig virágzik, ami rengeteg kellemetlenséget hozhat magával, sőt mi több, a legkomolyabb problémákat rendszerint szeptemberben idézi elő. Az allergia és a szénanátha többnyire rendszeres orrdugulással, szemkönnyezéssel, a torok viszkető érzésével, kipirosodott szemekkel és vizenyős orrfolyással jár együtt. Mivel az allergén kiiktatása nem lehetséges, ezért az egyetlen megoldás az akut tünetek ideiglenes javítása, amit orrcseppekkel, valamint antihisztamin tartalmú szerek szedésével lehet megvalósítani. Az erősebb, kifejezetten allergia kezelésére való gyógyszerek felírását kizárólag orvos végezheti el!

Reflux, avagy a visszafolyásos nyelőcsőgyulladás

Egyelőre az orvostudomány sem tudja, hogy pontosan miért, de a tavaszi és őszi szezonban a refluxos tünetek is felerősödhetnek. A reflux ma már egyfajta népbetegségnek tekinthető, lényege pedig, hogy a gyomorból visszafolyik a nyelőcsőbe a sav, vagy a savgőz, ami ettől a nyelőcső gyulladását, kellemetlen kaparó érzését, rekedtséget, krákogást, torokkaparást és fojtó érzést idézhet elő a páciensnél. A problémát sokan megfázásos tünetként kezelik, éppen ezért a fül-orr-gégész feladata a panaszok pontos feltérképezése és a diagnózis felállítása. Mivel a reflux egy nagyon összetett betegség, kezelése gyakran teljes életmódváltást igényel, noha gyógyszerekkel is megfelelően szinten tartható, amelyek felírását fül-orr-gégész, gasztroenterológus vagy háziorvos végezheti el.



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön