elhízás
Egészségmagazin.com   |   2016.08.03.

Az elhízás növeli az éhezést!

Bizony, jól olvastad: hiába szólnak a hírek régóta arról, hogy mennyi fölösleges, zsíros, cukros ételt eszünk, és hiába lesz emiatt egyre több kövér ember a nyugati világban, a tudósok azt mondják: ez végül az éhezők táborát fogja növeli. Hogyan lehetséges ez? A cikkből kiderül!

reklám vége

Kettős világban élünk: egyik oldalról folyton azt halljuk, milyen sok szegény éhező gyermek és felnőtt tengődik a fejlődő világ országaiban, akiknek sem egészséges vizük, sem elegendő élelmük nincsen, a másik oldalról viszont állandóan azzal riogatnak bennünket, hogy a nyugati világ egyre csak dagad, és az elhízás világméretű problémává vált.

Mindkét állapot betegségek sorához és korai halálhoz vezet, van azonban még egy dolog, ami olyan lényeges, hogy minden harmadik földlakót érint: az alultápláltság.

Hogyan lehetséges ez? Az első válaszod az lehet, hogy az ok a fejletlen országok nagy népessége. Nos, ebben igazad is van, de szerencsére (?) nincs annyi éhező, amennyi ezt a döbbenetes adatot meg tudná magyarázni.

A válasz az, hogy az alultápláltság nem csak az éhezőket érinti. Úgy is lehet valaki alultáplált, hogy minden nap degeszre zabálja magát mindenféle földi jóval, és a koplalást hírből sem ismeri.

A jelenség olyan mértékű, hogy a problémát vizsgáló tudósok zokszó nélkül kijelentették: az alultáplált manapság már „normálisnak" számít.

Az alultápláltság és az elhízás globális kihívás

A kutatók kénytelenek voltak belátni, hogy az egész világot érintő problémával állunk szemben. A minőségi éhezésnek is nevezett jelenség ugyanis alattomosabb, mint amilyennek tűnik, hiszen gondolj bele: hiába van mit enned, hiába szedtél fel néhány kilót, a szervezeted mégis éhezik.

Az elhízás köztudottan növeli egy rakás betegség kialakulásának kockázatát, a nyugati világra jellemző mértéktelen cukorfogyasztás pedig egyre több diabéteszes megbetegedéshez vezet, a koleszterinről és a keringési problémákról nem is beszélve.

Az adatok után el kell gondolkodnod: mit is hittél eddig alultápláltságnak és mit is jelent ezután? Az alultápláltság valójában annyit jelent, hogy valaki nem visz be elég tápanyagot, vitamint stb. a szervezetébe, ez pedig ma már független lehet attól, hogy ki mennyit eszik.

Bár sok országban sok programot indítottak már mind az alultápláltság, mind pedig az elhízás visszaszorítására, a két dolog alapvetően különbözik. A szegény embereket lehet támogatni, segíteni, az elhízás ellen azonban sokkal nehezebb harcolni, hiszen ahhoz az emberek mindennapi szokásait, rutinját kellene megváltoztatni. Ez pedig rettentően nehéz: számos szokást a szüleinktől vettünk át, a nagymama legjobb receptjeit pedig senki nem fogja egykönnyen sutba dobni.

A minőségi éhezésnek azonban nemcsak az elhízás és a rossz étkezési szokások az oka, hanem az ételek minőségének csökkenése is.

Több étel, kevesebb tápanyag

Biztosan tudod, hogy a Föld népessége 7 milliárd körül jár, és bár a növekedés lassul, leállni nem fog. Mivel mindenki nyugati színvonalon szeretne élni és enni, ehhez rengeteg alapanyag kell. Ezt viszont a termőföldek a legtöbb helyen már nem bírják el. Az eredmény az, hogy egy csomó terményben, például a gyümölcsökben és a zöldségekben, de a búzában is kevesebb vitamin és tápanyag van, mint mondjuk 50 évvel ezelőtt. Ezért hiába eszel többet, a szervezetedbe mégis kevesebb tápanyag jut be, az eredmény pedig minőségi éhezés, rosszabb esetben alultápláltság lesz.

Ha ehhez még hozzáképzeled sok nassot, chipset, hamburgert és olyan ételt, ami laktat ugyan, de nem igazán tápláló, akkor már beláthatod, miért alakult ki ez a furcsa probléma.

Hogyan lehet megszüntetni az alultápláltságot?

A megoldás bonyolultabb lesz, mint amilyennek hangzik, hiszen a tudósoknak nem elég a rossz étkezési kultúrát kell megváltoztatni, hanem olyan tápláló alapanyagokat is kell találni, vagy létrehozni, ami fedezni tudja ennyi ember vitamin-és tápanyagszükségletét.

Ez azonban még a jövő zenéje... Te a saját környezetedben annyit tehetsz, hogy több biozöldséget- és gyümölcsöt veszel, hiszen ezek több hasznos anyagot tartalmaznak, ráadásul az ízük is jobb. Ezen felül érdemes odafigyelned a vitaminbevitelre, és ha szükséges, egészséges táplálékkiegészítőkből, például vitaminkapszulákból kell pótolnod a hiányokat.

Tegyünk együtt a minőségi éhezés ellen, oszd meg ezt a cikket másokkal is és hívd fel a figyelmüket a problémára!



Cikkajánló

Feliratkozás a magazin híreire
Elolvastam és elfogadom az adatvédelmi nyilatkozatot
Elolvastam és elfogadom a felhasználói feltételeket
Hozzájárulok, hogy részemre a Green Code Media Kft a jövőben hírlevelet küldjön